iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού τρως παγωτό σάντουιτς στην Αθήνα

Από τα ψυγεία των περιπτέρων στα παγωτατζίδικα, το δροσιστικό επιδόρπιο στις πιο λαχταριστές εκδοχές του.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για την ακριβή ημερομηνία που εφευρέθηκε για πρώτη φορά το παγωτό σάντουιτς, αλλά η γαστρονομική συγγραφέας Jeri Quinzio δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe ότι οι πρώτες εκδοχές του ονομάζονταν hokey pokeys και ότι οι πωλητές του δρόμου τα πουλούσαν στο Bowery της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα. Τότε, το ταπεινό σάντουιτς ήταν απλώς παγωτό που συγκρατούνταν με δύο κομμάτια χαρτί. Το κόστος της παγωμένης λιχουδιάς; Μια δεκάρα.

Σύμφωνα με το Food Network, η παλαιότερη γνωστή συνταγή για σάντουιτς παγωτού ήταν φτιαγμένη με δύο φέτες παντεσπάνι, όπως άλλωστε πρότειναν και στους αναγνώστες οι εφημερίδες της εποχής ώστε να φτιάξουν το επιδόρπιο στο σπίτι.

Τα cookies έγιναν μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στη βασική γκοφρέτα σοκολάτας και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Καλιφόρνια. Το 1928, ένας πωλητής παγωτού στο Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να τοποθετήσει μια μπάλα παγωτού ανάμεσα σε δύο μπισκότα βρώμης και στη συνέχεια να τα βουτήξει όλα σε σοκολάτα. Και ένα εντελώς νέο είδος σάντουιτς παγωτού γεννήθηκε.

Φυσικά, το παγωτό σάντουιτς κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδοχές ανά τον κόσμο. Στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, το bánh mì kẹp kem φτιάχνεται με παγωτό σε δύο φέτες ψωμιού που ολοκληρώνεται με φιστίκια. Το Bastani-e nooni, το περσικό σάντουιτς παγωτού, είναι παγωτό φιστίκι, τριαντάφυλλο και σαφράν ανάμεσα σε γκοφρέτες βανίλιας.

Το TikTok φρόντισε να αναβιώσει το παγωτό σάντουιτς με τις συνταγές να κυριαρχούν στην πλατφόρμα, αναδεικνύοντας ένα #foodtrend βγαλμένο από τα ψυγεία των περιπτέρων.

Δεν είναι λίγα τα παγωτατζίδικα που φρόντισαν να αναβαθμίσουν το σάντουιτς παγωτού, φτιάχνοντας το δικό τους μπισκότο και γεμίζοντάς το με χειροποίητο παγωτό. Ένα κλασικό σάντουιτς με ανθόγαλο και σοκολάτα φτιάχνει ο Βασίλης Παπαματθαίου στο Κόκκιον (Πρωτογένους 2) αλλά δίνει και μια πιο ιδιαίτερη επιλογή με κακάο και τριμμένη καρύδα.

Τα καταστήματα Le Greche (Αθήνα, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή) είναι γνωστά πια για το χειροποίητο gelato τους και τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Αξίζει να στραφείς όμως στα παγοτογλυκά και να απολαύσεις ένα gelato sandwich, καθώς διαθέτουν κι εδώ αρκετές επιλογές.

Τραγανό μπισκότο με παγωτό αλμυρής καραμέλας και ανθό αλατιού, βρίσκεις στο Ourse (Μυστρά 39). Το sable προσφέρει σε κάθε δαγκωνιά διαφορετικές υφές – τραγανό, μαλακό, κρατσανιστό, και συνδυασμούς όπως και αντιθέσεις στη γεύση (γλυκό και αλμυρό).

Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορείς να απολαύσεις τα New York style cookies στο The Cookie Spot (Λ. Κηφισίας 129): σάντουιτς, skillet, milkshake και σπασμένα στο κυπελάκι με το παγωτό. Choco-Nut Praline με μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος συνδυασμένη με τραγανούς ξηρούς καρπούς και πραλίνα, White Chocolate Peanut με λευκή σοκολάτα, αλατισμένα φιστίκια και γέμιση φυστικοβούτυρο και Triple Choco-Praline με λευκή σοκολάτα, γάλακτος και γέμιση πραλίνας είναι οι τρεις νέες γεύσεις που αναδεικνύονται σε τέλειες βάσεις για να τοποθετηθεί το παγωτό ανάμεσα.

Έξι διαφορετικές επιλογές σε σάντουιτς παγωτό βρίσκεις στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2) που φροντίζει πάντα να διατηρεί μια σχέση με την παράδοση και τις πρώτες ύλες του τόπου. Κασάτο σάντουιτς με παγωτό βανίλια και σοκολάτα, μαυροκέρασο και φυστίκι Αιγίνης ή με παγωτό φιστίκι και φράουλα, μαρμελάδα φράουλα και παντεσπάνι σοκολάτας αλλά και αμυγδαλωτό με γέμιση παγωτό αμυγδαλωτό για δροσερές δόσεις νοσταλγίας.

Cookie burger ονομάζει το L’ arte de gelato (Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Αθήνα) το δικό του σάντουιτς παγωτού, που πρόκειται για δύο soft cookies με παγωτό της αρεσκείας σου ανάμεσά τους. Μπορείς να ζητήσεις toppings όπως sprinkles και σιρόπι σοκολάτας.