Πού βρίσκεις στην Αθήνα τα iconic φαγητά που έχεις δει στη μεγάλη και μικρή οθόνη
- 3 ΙΟΥΝ 2024
Οι έμπειροι κινηματογραφιστές γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το φαγητό για να κάνουν τους θεατές να νιώσουν πιο κοντά στις ζωές των χαρακτήρων και για να αφήσουν το κοινό τους με πιο δυνατές εντυπώσεις. Υπάρχει λόγος που οι σκηνές φαγητού είναι συχνά τόσο αξιομνημόνευτες. Αυτό συμβαίνει γιατί μπλέκουν πολλαπλές αισθήσεις – βλέποντας ανθρώπους στην οθόνη να μαγειρεύουν ή να σερβίρουν ένα γεύμα, μπορούμε σχεδόν να γευτούμε το φαγητό, να το ακούσουμε να τσιγαρίζεται, να μυρίσουμε τα αρώματα και να νιώσουμε τις γεύσεις στη γλώσσα μας.
Η εμπλοκή περισσότερων αισθήσεων μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε βαθιά με μια σκηνή, κάνοντάς μας να νιώσουμε ότι βιώνουμε ό,τι και οι χαρακτήρες. Και αν το φαγητό τυγχάνει να μας ξυπνάει συγκεκριμένες αναμνήσεις, επενδύουμε αμέσως περισσότερο στη σκηνή. Από την άλλη πλευρά, αν ο χαρακτήρας τρώει κάτι ξένο προς εμάς, ίσως γίνουμε πιο προσεκτικοί με την πλοκή και αυξηθεί το ενδιαφέρον μας.
Παρόλο που το φαγητό είναι μια καθημερινή ανάγκη για την επιβίωση, ο τρόπος που κάποιος τρώει ή προετοιμάζει ένα γεύμα μπορεί να μας πει πολλά για τον χαρακτήρα του. Ένας κινηματογραφιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει το φαγητό για να επικοινωνήσει θεμελιώδεις πτυχές της προσωπικότητας κάποιου, όπως το τι του αρέσει να απολαμβάνει και αν αφιερώνει χρόνο για να κόψει σχολαστικά το φαγητό του ή να φάει κάπως άτσαλα.
Οι σύντομες σκηνές γεύματος μπορούν ακόμη και να λειτουργήσουν ως μικρο-αφηγήσεις και να αποκαλύψουν μια νέα πλευρά ενός χαρακτήρα. Αν κάπου εδώ, αρχίζεις να θυμάσαι τις φορές που έχεις νιώσει να τρέχει σαλάκι ενώ τα μάτια σου είναι κολλημένα στην οθόνη, τα παρακάτω iconic φαγητά που έχουν ταυτιστεί με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κυκλοφορούν στην Αθήνα.
Το σάντουιτς στο When Harry Met Sally
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σάντουιτς κλέβει τη δόξα στο Χόλιγουντ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται να ακούσεις είναι “I’ll have what she’s having” για να θυμηθείς μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας από το When Harry Met Sally, που διαδραματίζεται στο θρυλικό Katz’s Deli με πρωταγωνιστή ένα σάντουιτς με παστράμι.
Από τη Νέα Υόρκη πίσω στην Αθήνα τώρα, στο Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71) βρίσκεις ένα σάντουιτς που είναι ικανό να προσφέρει συγκινήσεις. Το αλλαντικό είναι τρυφερό, κομμένο υπέροχα σε λεπτές φέτες και πλούσιο σε ποσότητα, ενώ ο συνδυασμός λάχανο και καρότο τουρσί δίνει αυτή την επιπλέον ένταση. Όλα τα υλικά μπαίνουν σε ένα ψωμί ρωμαϊκού τύπου που κρατά την υγρασία και κάνει κάθε δαγκωνιά απολαυστική.
Το ramen των Ponyo & Sōsuke
Το μόνο που χρειάζεσαι για να απολαύσεις το ramen του Tanpopo είναι καλή παρέα
Η όγδοη ταινία του Miyazaki για το Studio Ghibli είναι μια παραλλαγή της Μικρής Γοργόνας, με πρωταγωνιστή ένα χρυσόψαρο ονόματι Ponyo που επιθυμεί να γίνει άνθρωπος αφού γνωρίσει ένα αγόρι, τον Sōsuke. Σε αυτή την όμορφη παιδική ιστορία, οι δύο φίλοι απολαμβάνουν το ramen τους. Μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο στα ραμενάδικα της Αθήνας, καθώς η σούπα σύμβολο της ιαπωνικής κουζίνας με τις κινέζικες ρίζες, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην πόλη.
Με έμπνευση μία καλτ ιαπωνική ταινία, τα cup noodles με τα οποία μεγάλωσε, όπως όλοι στην Ιαπωνία, και το Momofuku (το βιβλίο-Βίβλος) του David Chang, ο Σωτήρης Κοντιζάς μάς σύστησε το Tanpopo (Αριστείδου 1 & Ευρυπίδου 2). Όλα είναι χειροποίητα – από τον ζωμό που αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία μέχρι τα νουντλς και τις σος και απολαμβάνεις κάθε φορά καυτό ράμεν.
Τα μακαρόν της Marie Antoinette
Χρωματιστά μακαρόν σαν να βρίσκεσαι στο Παρίσι από το GB Corner
Ας φάνε παντεσπάνι; Όχι, ας φάνε μακαρόν. Συγκεκριμένα, τα πιο όμορφα και πιο τέλεια μακαρόν σε παστέλ αποχρώσεις που παράγονται από το θρυλικό γαλλικό ζαχαροπλαστείο Ladurée κέρδισαν τις εντυπώσεις στην ταινία Marie Antoinette του 2006, της Sofia Coppola. Στο GB Corner του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία (Βασ. Γεωργίου Α’), τα αέρινα, χρωματιστά μακαρόν πωλούνται μέσα σε φίνα κουτιά, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα τόσο κομψό γλυκό.
Το cheesecake των Χρυσών Κοριτσιών
New York cheesecake στο Choc ‘O Rock
Τα Χρυσά Κορίτσια λάτρευαν το cheesecake. Σύμφωνα με το IMDb, η τρελή τετράδα καταβρόχθισε περισσότερα από 100 κομμάτια κατά τη διάρκεια της αμερικανικής σειράς, από το 1985 έως το 1992. Όσο cheesecake και αν έφαγαν αυτά τα κορίτσια όμως, ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι μία από τις ηθοποιούς απεχθανόταν το γλυκό. Παρά την απροκάλυπτη λατρεία της Dorothy Sbornak μπροστά σε ένα γενναιόδωρο κομμάτι cheesecake, το IMDb αναφέρει ότι η Bea Arthur πραγματικά το μισούσε. Το έκρυβε καλά όμως αφού οι fans της σειράς μάλλον δεν πρόσεξαν ότι σπάνια θα έτρωγε μία μπουκιά από το γλυκό.
Σε περίπτωση που έχεις όρεξη για binge watching των Golden Girls, θα πρέπει να έχεις κάνει τα κουμάντα σου. Λαχταριστά New York style cheesecakes σε μεγάλη γκάμα αλλά μικρή παραγωγή (προνόησε να παραγγείλεις δύο ημέρες πριν αν θέλεις ένα ολόκληρο) φτιάχνουν στο εργαστήριο του Choc O’ Rock. Βρίσκεις το κλασικό με φρέσκα βανίλια και τυρί κρέμα, μία πιο λεμονάτη εκδοχή (που είναι και η αγαπημένη μου), με μπισκότα oreo και ganache μαύρης σοκολάτας, με φιστίκι αλλά και με μήλο, πεκάν και καραμέλα.
Τα Σπαγγέτι και Κεφτέδες του Lady and the Tramp
Μια σκηνή που έχει αναπαρασταθεί αμέτρητες φορές, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο γοητευτικό -ή τόσο πεινασμένο- όσο το ομώνυμο δίδυμο που μοιράζεται ένα πιάτο ζυμαρικά και κεφτέδες σε ένα σοκάκι. Το Spaghetti and Meatballs μπορεί να μοιάζει ένα πιάτο απόλυτα ιταλικό όμως η ιστορία του δεν ξεκίνησε από την Ιταλία αλλά από την Αμερική, καθώς αποτελεί μια έμπνευση της κουζίνας των Ιταλών μεταναστών στις ΗΠΑ. Συχνά πυκνά βρίσκεις ζυμαρικά με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα στην Trattoria Itralia d’Onofrio (Βαρνούντος 6), ένα πιάτο τόσο κόμφορτ και λαχταριστό όσο το θυμάσαι από την κλασική πια ταινία της Disney.
Τα burgers από το Cloudy with a Chance of Meatballs
Στο Guerilla Chef Burgers το burger ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας.
Ποιος δεν θα ήθελε να πέσει ουρανοκατέβατο στα χέρια του ένα burger; Ενώ υπάρχουν πολλές αξιομνημόνευτες στιγμές φαγητού στο Cloudy With a Chance of Meatballs, καμία δεν κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση όσο όταν ο ουρανός αρχίζει να βρέχει hamburgers. Στην αρχή, ο Φλιντ είναι πανευτυχής που η εφεύρεσή του λειτουργεί, αλλά καθώς οι «καταιγίδες φαγητού» εξελίσσονται, σύντομα συνειδητοποιεί ότι η μηχανή έχει αναπτύξει ένα δικό της επικίνδυνο μυαλό. Ενώ οι άφθονες ποσότητες φαγητού συνεχίζουν να πέφτουν, ο Φλιντ πρέπει να βρει τρόπο να κλείσει τη μηχανή του και να σώσει την πόλη από το να πνιγεί στις υπερμεγέθεις μερίδες.
Αν τώρα σου άνοιξε η όρεξη για ένα λαχταριστό burger, στο Guerilla Chef Burgers (Σολωμού 33) φτιάχνουν αποκλειστικά single και double cheeseburger, με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα.
Το Coq au Vin από το Julie & Julia
Το coq au vin (κόκορας κρασάτος) της Julia Child αποτελεί μια εισαγωγή στις ιστορικές γαλλικές συνταγές της θρυλικής μαγείρισσας, συγγραφέως και τηλεοπτικής περσόνα. Αν σου έχει μείνει απωθημένο από το Julie & Julia, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κλείσεις ένα τραπέζι στο Abreuvoir (Ξενοκράτους 51). Το coq au vin είναι ανάμεσα στα κλασικά πιάτα του εστιατορίου που υπηρετεί για πάνω από μισό αιώνα τη γαλλική κουζίνα.