Ψάχνεις γαλλικό street food και γλυκό στην Αθήνα; Ξέρουμε πού πρέπει να πας
Αυτή την φορά ταξιδεύουμε στο Παρίσι με όχημα τα french tacos, τα millefeuilles και τις Paris-Brest.
- 5 ΔΕΚ 2022
Ήταν μια φυσική συνέχεια θα έλεγε κάποιος, εσωτερική ανάγκη το μετέφρασα εγώ. Αν πας στην Γαλλία και ειδικότερα στο Παρίσι, όταν γυρνάς θες να βρεις όλες τις γωνιές της πόλης που σου θυμίζουν αυτό το ταξίδι. Έτσι κι εμείς τώρα σου παρουσιάζουμε εκείνα τα street food μαγαζιά αλλά και τα ζαχαροπλαστεία που άνετα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Πόλη του Φωτός.
Panam
Το ήξερες εσύ ότι υπάρχουν γαλλικά tacos; Και άντε και το ήξερες, γνώριζες ότι υπάρχουν γαλλικά tacos στην Αθήνα; Κι όμως, σε ένα γωνιακό μαγαζάκι στην Σόλωνος ο Baptiste Raffray και ο Guillaume Patelis είναι οι δύο ιδιοκτήτες αυτού του ιδιαίτερου streetfoodάδικου. Ο ένας Γάλλος μάγειρας, ο άλλος Ελληνογάλλος με εμπειρία σε εστιατόρια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν τα πιο ιδιαίτερα γαλλικά tacos.
Γεννημένα στην Λυών τα γαλλικά tacos μοιάζουν με burrito και στην ουσία είναι αραβική πίτα με γέμιση που έχει περάσει από τοστιέρα.
Μπορείς να βάλεις μέσα ότι επιθυμείς, αλλά άκου και τις προτάσεις των ειδικών. Του Guillaume και του Baptiste εννοώ. Και φυσικά να πάρεις τηγανητές πατάτες που τις κάνουν τέλειες. Αν είσαι από αυτούς που για να κλείσουν θέλουν ένα γλυκάκι τότε έχει και τέτοια το Panam.
LE PANAM
- Σόλωνος 86, Αθήνα
- 6934119330
Amandine Bagels & Gourmandises
Το πιο παλιό γαλλικό streetfoodάδικο και σίγουρα ένα από τα πιο παλιά στην πόλη.
Από το 2012 στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα η Amandine φτιάχνει με τα χεράκια της φρέσκα bagel με τα πιο νόστιμα υλικά, όπως κόκορας ελευθέρας βοσκής, τσορίθο, jamon, κατσικίσιο τυρί, μους παντζαριού, μαριναρισμένα λαχανικά, καπνιστά ψάρια, φινετσάτες μουστάρδες και chutney. H Amandine πήρε όλη την τέχνη που έμαθε στο Παρίσι για τα bagels και την έφερε στον πιο foodie δρόμο της Αθήνας.
Τούτη η σπιρτόζα Γαλλίδα ήρθε στην Ελλάδα για πρακτική και αποφάσισε να κάτσει για πάντα, γιατί όπως λέει οι Έλληνες έχουν μια ωραία τρέλα.
Όταν έπρεπε να αποφασίσει τι δουλειά θα κάνει συνάντησε τον Μιχάλη, τον συνέταιρό της και μόλις του έριξε την ιδέα εκείνος αποκρίθηκε θετικά. Και κάπως έτσι άνοιξε το Amandine και κάνει τα πρωινά μας λίγο πιο παριζιάνικα.
Η Amandine πήρε ένα κατεξοχήν νεοϋορκέζικο φαγητό, το έφερε στην Αθήνα και το φτιάχνει με τον πιο γαλλικό τρόπο.
AMANDINE BAGELS & GOURMANDISES
- Νίκης 13, Σύνταγμα
- 2103239829
Bon Bon Fait Maison
Για την οδό Πετράκη έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Στην κορυφή της, ή στο τέλος της αν σου ακούγεται καλύτερα βρίσκεται το Bon Bon Fait Maison του Κρίτωνα Πουλή. Η ταμπέλα μόλις μπαίνεις μέσα λέει “The secret ingredient is love”, και δεν ξέρω αν φταίει μόνο αυτό που τούτο το μαγαζί έχει φοβερά γαλλικά γλυκά.
Κανελέ, κρουασάν, muffins και cookies γεμίζουν μυρωδιές τη γειτονιά κάθε πρωί, ενώ καθημερινά θα βρεις εκπληκτικές δημιουργίες του Κρίτωνα, οι οποίες θα σε ενθουσιάσουν.
Δεν θα στα αναλύσω ένα-ένα αλλά θα σου μιλήσω για το αγαπημένο μου Paris-Brest. Στεφάνι από ζύμη γεμισμένο με πραλίνα φουντουκιού, και μπόλικη όχι μόνο νοστιμιά αλλά και γαλλική -αθλητική- ιστορία. Πάμε πίσω στο 1910 όταν ο Louis Durand, ζαχαροπλάστης του περίφημου Maison Lafitte, έφτιαξε τούτο το γλυκό μετά από αίτημα του δημοσιογράφου Pierre Giffard για τον εορτασμό του αγώνα ποδηλασίας Paris-Brest-Paris, ο οποίος είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του τελευταίου το 1891.
Ο Κρίτων Πουλής, μέσα από αυτό αλλά και από άλλα γλυκά μας ταξιδεύει καθημερινά στην Γαλλία και συγκεκριμένα στη ζαχαροπλαστική της που τόσο αγαπάει από τα χρόνια που εργαζόταν εκεί.
BON BON FAIT MAISON ATHENS
- Πετράκη 30, Σύνταγμα
- 2103318703
Ourse
Στα γαλλικά Ourse σημαίνει πολική αρκούδα. Αν αναρωτιέσαι τι σημασιολογία κρύβει μια πολική αρκούδα στην πάντα καλοκαιρινή Γλυφάδα μάθε ότι οι δημιουργοί του Στέφανος Τσουκαλάς, Βίκυ Νταλαγιάννη και Σπύρος Πεδιαδιτάκης στην αρχή ήθελαν να επικεντρωθούν μόνο στο παγωτό. Όμως με κάποιο σατανικό τρόπο ο κόσμος έμαθε για τα εκπληκτικά γλυκά τους και τα ζητούσε φανατικά.
Κάπως έτσι το Ourse προσφέρει γαλλικές συνταγές και τεχνικές με ενδιαφέροντα twists και ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες. Και μιας και πριν μάθαμε την ιστορία του Paris-Brest, στο Ourse σερβίρουν το Paris-Aegina όπου η κρέμα φιστικιού αντικαθιστά αυτή του φουντουκιού.
Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την παριζιάνικη φλαν που ήταν και ένα από τα πρώτα σουξέ του μαγαζιού.
OURSE
- Μυστρά 39, Γλυφάδα
- 2121067019
Madame Fraise
Το Madame Fraise συμπληρώνει αισίως έναν χρόνο ζωής.
Πέρυσι τέτοιες μέρες άνοιξε για πρώτη φορά τις ιντερνετικές του πόρτες στο Παγκράτι και έγινε το πρώτο “ghost” ζαχαροπλαστείο της πόλης. Χωρίς βιτρίνα αλλά με ένα εργαστήριο που σου σπάει τη μύτη. Εκεί οι pastry chefs, Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας, δημιουργούν πεντανόστιμα γλυκά της κλασικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο.
Πρέπει όπως και δήποτε να δοκιμάσεις τα κλασικά πια Millefeuille με chantilly βανίλιας Μαδαγασκάρης, πραλίνα πεκάν και καραμελωμένη σφολιάτα, Paris Brest με mousseline από φουντούκια Piemonte και τραγανή πραλίνα à l’ancienne και Tarte Vibrato με bitter cremeux σοκολάτας 70% με αλατισμένη καραμέλα toffee, άρωμα passion fruit και καραμελωμένα peanuts, ενώ στο μενού προστέθηκαν και τέσσερις ακόμα επιλογές.
Το Tarte Flan Pistachio με βελούδινη κρέμα φιστικιού, τραγανή πραλίνα φιστίκι και νότες από ανθό αλατιού, Tarte Pear μια ντελικάτη τάρτα αμυγδάλου με λεπτοκομμένο αχλάδι και αρώματα από βανίλια και ρούμι, Basque Cheesecake «καμένο» cheesecake με τις εντάσεις από την κρέμα τυριού να παντρεύονται έντεχνα με το άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και το άκρως γαλλικό Chocolate Moelleux με πλούσια bitter σοκολάτα vibrato (70%) και νιφάδες σοκολάτας.
Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα Panettone τους
MADAME FRAISE
- Υμηττού 225, Παγκράτι
- 2114186086
Dimitris Economides
Κλείνουμε το γαλλικό ταξίδι μας στην πόλη με το Νέο Ψυχικό και συγκεκριμένα το boutique pastry shop Dimitris Economides.
Εκεί που η γαλλική ζαχαροπλαστική γνωρίζει την αποθέωσή της με γλυκά που θυμίζουν ντελικάτα κοσμήματα να κάθονται στη βιτρίνα και να σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις.
Οι γεύσεις τους είναι όπως και η εμφάνισή τους, γεμάτες φινέτσα και ραφινάτες. Αφράτο mille-feuille, sablés diamant, soft cookies, croissant και παγωτό. Προσωπικό αγαπημένο το εκπληκτικό éclair με σοκολάτα Valrhona, το οποίο είναι αφράτο, πανέμορφο και πεντανόστιμο.
DIMITRIS ECONOMIDES
- Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
- 2106755000