iStock
ΓΕΥΣΗ

Ρωτήσαμε 15 σεφ πού τρώνε νόστιμα μέχρι 15 ευρώ

Τα οικονομικά μαγαζιά της Αθήνας που προτιμούν οι μάγειρες.

Μαγειρεύουν και διευθύνουν τις κουζίνες (σε κάποιες περιπτώσεις και ολόκληρη την επιχείρηση) αγαπημένων αθηναϊκών μαγαζιών. Η δουλειά τους βασίζεται στην αγάπη για την πρώτη ύλη και τη διάθεση για πειραματισμούς, φροντίζοντας να μας εντυπωσιάζουν τακτικά.

Ο λόγος βέβαια για τους σεφ που πλέον γνωρίζουμε με τα μικρά τους ονόματα. Τους ρωτήσαμε πού τρώνε στην Αθήνα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ.

Στον Κίτσουλα για κεφτεδάκια και κολοκυθόπιτα

«Πολύ δύσκολη πίστα το οικονομικό φαγητό πλέον στην Αθήνα με την ακρίβεια να βαράει κόκκινα. Λίγα χρόνια πριν θα μου έρχονταν πολλά στο μυαλό αλλά τώρα έπρεπε να το σκεφτώ αρκετή ώρα. Ο κλασικός αγαπημένος μου Κίτσουλας στο Χαλάνδρι δεν με απογοητεύει ποτέ και καταφέρνει να παραμένει, ακόμα, οικονομικός.

Εκεί, πάω για τα κεφτεδάκια με φρέσκιες πατάτες τηγανητές, τους λαχανοντολμάδες, τους γίγαντες, το αρνάκι φούρνου με πατάτες και κυρίως για την τέλεια χωριάτικη με χοντροκομμένο κρεμμύδι, μπόλικη ρίγανη και ωραία πικάντικη φέτα, αλλά και εκείνο το θεϊκό ζυμωτό ψωμί με τη σκληρή κόρα που είναι ότι πρέπει για να το βουτήξεις στη σαλάτα.


Απολαμβάνω κάθε φορά να μας παίρνει παραγγελία ο παππούς Κίτσουλας και ιδιοκτήτης του μαγαζιού, που πάντα μας μαλώνει ότι παραγγέλνουμε πολλά και στο τέλος αποφασίζει πού θα μας βάλει φρένο. Όταν δεν τον βλέπω ανησυχώ και ρωτάω αν είναι καλά και εκείνος, τσουπ, μετά από λίγο εμφανίζεται. Να είναι καλά να τρώμε ωραία φαγητά στο στέκι του».

Η Μαρίνα Χρονά είναι σεφ και συνιδιοκτήτρια του Ρίνι.

«Όλοι οι δρόμοι για οικονομικό φαγητό οδηγούν και εμένα στον Κίτσουλα. Τα αγαπημένα μου πιάτα; Εύκολο. Κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα και λαχανοντολμάδες».

O Γιώργος Αντωνέλλος είναι σεφ στο Osteria Greca. 

Στον Μόσχο για ταραμοσαλάτα όπως παλιά

«Στην ψαροταβέρνα στον Ταύρο θα φας σαρδέλα στην εποχή της, ολόκληρη με τα έντερα και ταραμοσαλάτα την παλιά με το ψωμί χοντροκομμένο.

Θα αγαπήσεις και το μπινελίκι που θα ακούσεις όταν ζητήσεις μπύρα: “να σηκωθείς να την πάρεις μόνος σου, μην είσαι τεμπέλης, ποτηράκι στο έπιπλο”».

Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης είναι παγωτοποιός και ιδιοκτήτης του Django

Στον Κώστα για μπιφτέκι τυλιχτό

«Το αγαπημένο μου φαγητό -κάτω των 15 ευρώ – στην πόλη είναι το σουβλάκι (πίτα καλαμάκι ή μπιφτέκι τυλιχτό). Ναι, είναι το καλύτερο φαγητό του κόσμου και ιδανικά από τον Κώστα στο Σύνταγμα. Οπωσδήποτε με ντομάτα και κρεμμύδι και φυσικά χωρίς πατάτες, όπως το κάνει εδώ και χρόνια ο Κώστας.

Είναι το πρώτο φαγητό που θυμάμαι όταν ήρθα από την Κρήτη στην Αθήνα για τη σχολή μαγειρικής το 2004, οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί».

Ο Μπάμπης Κουντούρης είναι executive chef στο New Hotel.

Στο Ολύμπιον για γιουβαρλάκια

«Στην Αναπαύσεως στο Μετς, θα βρεις τα καλύτερα μαγειρευτά με σπεσιαλιτέ τον μουσακά, τα γιουβαρλάκια, το λαχανόρυζο και τη φοβερή κρεατόσουπα τον χειμώνα».

O Κωνσταντίνος Λαλαούνης είναι σεφ. 


Στο Hoi An για βιετναμέζικο

«Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για οικονομικό φαγητό είναι το βιετναμέζικο Hoi An στην Ερμού, απέναντι από το κτίριο όπου στεγάζεται ο Μουστάκας. Η σούπα pho με μοσχάρι, noodles ρυζιού, κόλιανδρο, τσίλι κ lime (9,5€) καθώς και το bao bun με χοιρινό, κόλιανδρο κ μαγιονέζα (4€) είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές.

Το επιλέγω γιατί μπορώ να φάω κάτι πολύ καλό, έντονο και γευστικό σε πολύ καλές τιμές, ειδικά σε περιόδους που θέλω να κάνω αποχή από τις δικές μας μεσογειακές συνήθειες». 

Ο Φίλιππος Αλεξίου είναι σεφ στο Walkin Athens.

Στο Λαΐνι για κρητική κουζίνα

«Έπειτα από επιλογές πολλών αθηναϊκών μαγαζιών, κατέληξα -πολύ δύσκολα οφείλω να ομολογήσω- σε ένα κρητικό καφενείο στο Μεταξουργείο που άνοιξε το 2017. Ακούει στο όνομα Λαΐνι και προσφέρει το οικονομικότερο γευστικό ταξίδι με προορισμό την Κρήτη».

O Γιάννης Τσικουδάκης είναι σεφ στο Oinoscent.

Στο Montagu για σάντουιτς μετά το ξενύχτι

«Πολύ δυνατό σαντουιτσάδικο στην Αργυρούπολη και -το καλύτερο- ανοιχτό μέχρι τις 5 το πρωί».

O Γιάννης Γαλανόπουλος είναι σεφ και ιδιοκτήτης Στου Λου.

Στο Νικαράγουα για old school σουβλάκι

«Πολύ ωραίο μαγαζί και νέα άφιξη σχετικά στον Πειραιά για old school σουβλάκι. Τυλιχτό μπιφτέκι ή καλαμάκι χοιρινό μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και σάλτσα – πατάτες δεν βάζει».

O Δημήτρης Δρίτσας είναι αρτοποιός και συνιδιοκτήτης του Temps Perdu.


Στον Μίτο για αρνί τσιγαριαστό

«Στη γειτονιά μου στην Καλλιθέα, ο Μίτος σερβίρει κρητική κουζίνα τα καλύτερα και πιο οικονομικά της. Θα απολαύσεις τσιγαριαστό αρνάκι, χοχλιούς και οποιοδήποτε παραδοσιακό τυρί έχουν από το νησί».

O Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι σεφ στο Taratsa Athens.

Στην 4Α Αρμένικη Κουζίνα για ψητό χοιρινό

«Θα φας τέλεια και οικονομικά λαβάς (ψωμί σαν πίτα) και χοροβάτς (αρμένικο παραδοσιακό ψητό χοιρινό στα κάρβουνα) και θα πεις αρμένικη μπύρα, αν προλάβεις γιατί «φεύγουν» πολύ γρήγορα. Κι όλα αυτά σε ένα αρμένικο εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη».

H Κωνσταντίνα Κασπαρίδου είναι σεφ στο annie fine cooking.

Στο Κοράλλι για ψαρομεζέδες

«Τοπ ψαροταβέρνα στη Νέα Ερυθραία με οικονομικά πιάτα».

O Φίλιππος Παπασπύρου είναι pastry chef και συνιδιοκτήτης του Παπασπύρου.

Στην Κυρά Ουρανία για μπιφτέκι

«Είναι τουλάχιστον 50 χρόνια μαγαζί στην ευρύτερη γειτονιά μου, στην Ηλιούπολη. Μπιφτέκια, κορυφαία τηγανητή πατάτα, παϊδάκια, βλίτα το καλοκαίρι, ζοχιά ή λάχανο-καρότο τον χειμώνα και τυροκαυτερή που τιμά το δεύτερο μισό του ονόματος της.

Πάντα η ίδια παραγγελία, πάντα η αίσθηση ότι τρως στην καλή σου θεία. Θα πρέπει να πιούμε κάμποσο για να περάσουμε τα 30 ευρώ τα δύο άτομα».

H Αργυρώ Κουτσού είναι σεφ και ιδιοκτήτρια του Koutsou & Co.

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη για αλλαντικά ωρίμανσης

«Έχω πολλές οικονομικές επιλογές στη λίστα μου, αλλά αν πρέπει να διαλέξω μία στο κέντρο της Αθήνας θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη Τα Καραμανλίδικα του Φάνη».

Ο Άγγελος Μπακόπουλος είναι executive chef στο Yevo του Bill&Coo.

Στον Αποσπερίτη για τσίλικο

«Στο Μαερειό του Αποσπερίτη στον Πειραιά, τρώμε δύο άτομα με 35 ευρώ και παίρνουμε πακέτο και για το σπίτι. Κορυφαίο πιάτο είναι το τσίλικο, κάτι σαν σπετσοφάι με κεμπάπ».

O Δημήτρης Λιέμ είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του Kitschen.