Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΦΑΓΗΤΟ

Σε αυτά τα εστιατόρια θα βρεις τα καλύτερα εορταστικά μενού στην Αθήνα

9 μαγαζιά της πόλης για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να επιλέξεις ανάλογα με το στυλ και το budget σου.

Στολισμένες σάλες, ζεστή ατμόσφαιρα, εκλεκτά κρασιά, πρωτότυπα cocktails, ευφάνταστα πιάτα και γλυκά. Τα εστιατόρια της Αθήνας φορούν τα καλά τους και οι κουζίνες δουλεύουν πυρετωδώς για να προσφέρουν ξεχωριστές προτάσεις για τις ημέρες των γιορτών.

Τα εορταστικά μενού των εστιατορίων χαρακτηρίζονται από πληθωρικές γεύσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Κρεατικά, πουλερικά, χειμερινά λαχανικά, ιδιαίτερες σάλτσες και υλικά που έχουμε συνδέσει με την περίοδο των γιορτών αποτελούν τη βάση για τις συνταγές που προτείνουν οι chefs και οι ομάδες τους για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στην Cookoovaya για τη διαχρονική της αξία


Ο Περικλής Κοσκινάς έχει θέσει εδώ και χρόνια τις βάσεις για την ελληνική κουζίνα, αναδεικνύοντας τόσο συνταγές από τον τόπο του την Κέρκυρα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για το εορταστικό μενού των Χριστουγέννων, ο chef και η ομάδα του δημιουργούν πιάτα βγαλμένα από την παράδοση και βάζουν τις δικές τους πινελιές. Η αρχή γίνεται με σούπα αυγολέμονο από βιολογικό κοτόπουλο για να ακολουθήσουν πιάτα όπως λαχανοντολμάδες και σφυρίδα στα κάρβουνα. Για το κλείσιμο, ο chef προτείνει μπακλαβά με παγωτό.

Το μενού της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει επιλογές όπως χτένι στη σχάρα με fondue Bruxeloise, σφυρίδα μπουρδέτο, αρνί με πατάτα κονφί και σάλτσα δεντρολίβανου και ένα σαβαρίν με φρέσκια κρέμα και φραμπουάζ.

Στο Ex Machina με διάθεση για πάρτι


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ήταν ένας γεμάτος χρόνος για τον  Άνταμ Κοντοβά στο Ex Machina. Στο πρώτο του προσωπικό εστιατόριο, ο chef μαγειρεύει με πάθος, παίζει τις μουσικές που του αρέσουν και φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια για να φεύγει κάθε επισκέπτης ικανοποιημένος και χαρούμενος. Οι παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γίνονται η αφορμή για να συνθέσει δύο γιορτινά μενού συνδυάζοντας signature πιάτα του εστιατορίου με x-mas specials, μένοντας πιστός στη δημιουργικότητα και τη βιώσιμη μαγειρική.

Έτσι, το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και espresso φιγουράρει στο ίδιο μενού με ένα φουαγκρά με μαριναρισμένα χτένια, σάλτσα κόκκινου κρασιού και αμάρανθο και η ομελέτα με μπλε καβούρι δίνει τη σκυτάλη σε μία dry aged πάπια με ρύζι μαγειρεμένο σε συκωτάκια πουλιών και ψητές γλυκοπατάτες. Ο Λευτέρης Κεφαλάς και ο Stavros Bilios (Sound Community) αναλαμβάνουν τα decks στις 24/12 και 31/12 αντίστοιχα, και φέρνουν με τη μουσική τους, διάθεση για πάρτι.

Στο Gallina για την ατμόσφαιρα


Αυτές οι γιορτές συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση του Gallina. Ο ιδιαίτερος γιορτινός στολισμός του που ξεκινά ήδη από τον εξωτερικό χώρο, δημιουργεί την ωραία διάθεση που όλοι θέλουμε για αυτές τις ημέρες. Σε ότι αφορά στον εσωτερικό εορταστικό διάκοσμο, αυτός συνδυάζεται άψογα με την μοντέρνα επίπλωση, το φτιαγμένο στο χέρι μωσαϊκό από ελληνικό μάρμαρο και τα έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης.

Το μενού, που επιμελείται ο βραβευμένος με Αστέρι Michelin chef, Παύλος Κυριάκης, έχει φανερή την επίδρασή του από τη γαλλική κουζίνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα εκλεκτότερα ελληνικά υλικά και ορισμένες σκανδιναβικές πτυχές. Για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα δύο μενού – ένα διαφορετικό για κάθε βραδιά – περιλαμβάνουν το καλωσόρισμά τους με ωραία canapés, ενώ ακολουθούν έξι στάδια τα οποία ξεχωρίζουν για τις επιλεγμένες πρώτες ύλες τους, τους συνδυασμούς, την αριστοτεχνική τους παρουσίαση αλλά κυρίως γεύση: στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός, φασιανός, συνδυάζονται στα πιάτα και αντανακλούν τη λάμψη των ημερών.

Κάτι ακόμα για το οποίο ξεχωρίζει το Gallina είναι η λίστα των κρασιών του, αποτελούμενη από περισσότερες από 700 ετικέτες, τόσο από τον διεθνή όσο και από τον ελληνικό
αμπελώνα. Πολλά από τα κρασιά του καταλόγου διατίθενται στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα στο εστιατόριο, ενώ υπάρχει διαθέσιμη μια πολύ πλούσια λίστα κρασιών σε ποτήρι που ξεπερνά τις 30 προτάσεις. Για τις γιορτές θα υπάρξουν ουκ ολίγες εκπλήξεις με σπάνια κρασιά από το κελάρι να ανοίγονται καθημερινά και να προσφέρονται ακόμη και σε ποτήρι.

Στο ATENO Cook & Deli για πρωτοχρονιάτικο δείπνο από νωρίς


Ο Νίκος Καραθάνος και η ομάδα του έχουν ετοιμάσει για την γιορτινή περίοδο γεύσεις που συμπυκνώνουν το πνεύμα των ημερών. Το μενού εμπλουτίζεται με πιάτα που έχουν ως
συστατικά τα άγρια μανιτάρια, την κολοκύθα, την τρούφα αλλά και τραγανό χοιρινό, κάστανο, μπαχαρικά και αρωματικά από ολόκληρη την Ελλάδα. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ειδικότερα, θα βρεις ένα μενού πέντε πιάτων που αντανακλούν τον ενθουσιασμό, το συναίσθημα και την γενναιοδωρία της κουζίνας του σεφ.

Σταθερό στην υπόσχεση του να προσφέρει μια φιλική και άνετη φιλοξενία σε όλους, το ΑΤΕΝΟ θα προσφέρει τα γιορτινά πιάτα ως επιλογή για την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ ειδικά για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το γιορτινό μενού θα προσφέρεται από τις 17.00, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους καλεσμένους να επιλέξουν την ώρα που επιθυμούν να δειπνήσουν, χωρίς περιορισμούς στα ωράρια.

Στο Bungalow 7 για ένα υπέροχο σκηνικό


Για όποιον κινηθεί στα νότια προάστια, το Bungalow 7 στα Αστέρια Γλυφάδας, δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με live performances και DJ sets.

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν στο χριστουγεννιάτικο μενού είναι η βελουτέ σούπα κάστανο με καραβίδα, το ταρτάρ μοσχάρι, το ραβιόλι παντζάρι με αστακό και yuzu αυγολέμονο και το προφιτερόλ με επικάλυψη gianduja.

Σε ό,τι αφορά το μενού της παραμονής Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει και αυτό τη βελουτέ του, αλλά αυτή τη φορά από φρέσκα άγρια μανιτάρια, συνδυασμένη με τραγανό προζυμένιο ψωμί με βούτυρο τρούφας. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το νιόκι βουτύρου με σάλτσα νούμπουλο και τρούφα και το noir Eclat με namelaka σκούρας σοκολάτας, με ζελέ φραμπουάζ και ένα σοκολατένιο crumble στην κορυφή.

Στο Vassilenas για εκλεκτές γεύσεις


Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης έχει δημιουργήσει δύο αποκλειστικά μενού, με έμπνευση από την ελληνική παράδοση και με δημιουργικές πινελιές για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το πρώτο, περιαλαμβάνει την κλασσική ταραμοσαλάτα, κρεμμυδόπιτα με φύλλο γιαουρτιού και εσπεριδοειδή, χτένι με γκρεμολάτα μυρωδικών, σφυρίδα με μπολονέζ γαρίδας και φιλέτο Black Angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Στο τέλος, η σοκολάτα με κόκκινα φρούτα και σορμπέ βατόμουρο κλέβει τις εντυπώσεις.

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το μενού περιλαμβάνει εκλεκτές γεύσεις όπως το φιλέτο μόσχου ταρτάρ, τη βελουτέ από λευκές χειμερινές ρίζες με σολομό, την καραβίδα ταρτάρ και το χοιρινό Ibérico με «ριζότο» σελινόριζας. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το αριστοτεχνικό Mont Blanc και την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

VASSILENAS

Στο Monzù για δείπνο σε ένα κομψό αρχοντικό στα βόρεια προάστια


Σε ένα κομψό αρχοντικό του 19ου αιώνα, με έναν υπέροχο καταπράσινο κήπο που κουβαλά ιστορία 100 και πλέον ετών, φιλοξενείται το Monzù  στην Κηφισιά. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται εξαρχής ο chef Γιάννης Λιόκας, ο οποίος τιμά την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ιταλίας, προσφέροντάς τη μέσα από μια μοναδική ελληνική ματιά.

Το ανανεωμένο Dinner Menu, περιλαμβάνει ορεκτικά, όπως το Vitello Tonnato και η κοτολέτα «σελινόριζας» με κρέμα παρμεζάνας, μαύρη τρούφα και μαγειρεμένα χόρτα εποχής, μια φίνα pinsa με βουβαλίσια μπουράτα, πέστο φιστίκι, παλαιωμένη παρμεζάνα και μορταδέλα Bologna, ζυμαρικά, ριζότο αλλά και πιο ιδιαίτερες συνταγές, όπως η Cacciucco, η τοσκανέζικη ψαρόσουπα. Για τις γιορτές, το Monzù έχει προετοιμάσει δύο ξεχωριστά εορταστικά μενού για ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στον στολισμένο και φωτισμένο χώρο του.

Η cocktail list αποπνέει κοσμοπολίτικο αέρα και εστιάζει στα Spritz, τα Negronis και τα Americanos, αποτελώντας ιδανική επιλογή για pairing με τα πιάτα ή για μια εμπειρία πριν ή μετά το δείπνο. Παράλληλα, η ανανεωμένη λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη των γεύσεων του κάθε πιάτου.

Στο Canarino για ιταλικές γεύσεις

Σε έναν ζεστό χώρο που ξεχωρίζει για τις ιταλικές γεύσεις, μπορείς να απολαύσεις προσεγμένα γιορτινά μενού. Πιάτα όπως κακαβιά με γαρίδα, μάραθο και μανταρίνι, φοκάτσια με ντοματίνια σε ζύμωση και χειροποίητο αρωματικό βούτυρο, cacio e pepe με φρέσκα ζυμαρικά και μοσχαρίσια μάγουλα, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο μενού του Canarino.

Η βραδιά πλαισιώνεται με ζωντανή μουσική, σε μία ατμόσφαιρα που θα σε κάνει να νιώθεις όμορφα και οικεία.

Στην Κυβέλη για ένα comfort γιορτινό τραπέζι


ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στην όμορφη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η Κυβέλη αποτελεί σημείο αναφοράς για καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Στη ζεστή και φιλόξενη σάλα που έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα, μπορείς να περάσεις σχεδόν οικογενειακά τις παραμονές των γιορτών.

Δίνοντας βάση στα χειμερινά υλικά, που όλοι αγαπάμε να χρησιμοποιούμε την περίοδο των Χριστουγέννων, το εστιατόριο στήνει ένα γιορτινό τραπέζι, εμπλουτίζοντας τον κατάλογο με χριστουγεννιάτικη σαλάτα, μπαλοτίνα από μπούτι γαλοπούλας γεμιστό και μαύρο χοίρο μπρεζέ με δαμάσκηνα σε οσπριάδα με χειμερινά βότανα και άγριο ρύζι.

Exit mobile version