April Greer For The Washington Post via Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Σε αυτά τα μαγαζιά θα βρεις τα υλικά για το τέλειο σάντουιτς

Πού θα βρεις το καλύτερο ψωμί, ολόφρεσκα λαχανικά και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.

Το τέλειο σάντουιτς δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά θέλει σίγουρα λίγη προσπάθεια για να το φτιάξεις ξεκινώντας φυσικά με τα κατάλληλα υλικά.

Το ψωμί είναι το θεμέλιο για την επιτυχία, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όπως το μαγικό συστατικό που δεν θα το αφήσει να μαλακώσει, το τυρί, την πρωτεϊνη, τα συστατικά που θα ζωηρέψουν τη γεύση και φυσικά τα βότανα ή τα μπαχαρικά για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Όλα ξεκινούν με το ψωμί, το προφανές θεμέλιο για κάθε σάντουιτς. Ό,τι ψωμί κι αν έχεις, μπορείς να το βελτιώσεις αλείφοντάς το με λίγο βούτυρο και ψήνοντάς το ελάχιστα σε σχάρα ή στεγνό τηγάνι. Προσοχή: θέλεις να το κάνεις λίγο τραγανό όχι να το ψήσεις μέχρι να ροδίσει.

Για τις συνταγές που ταιριάζουν καλύτερα σε μπαγκέτα, στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια) θα βρεις την καλύτερη της πόλης.


Ιδανικά, φτιάξε το σάντουιτς την ίδια ημέρα που θα προμηθευτείς τις μπαγκέτες για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Καμπαγιού (το γαλλικό χωριάτικο ψωμί) βρίσκεις στον φούρνο του Τάκη, από όπου προμηθεύονται τα ψωμιά τους πολλά καταστήματα εστίασης. Στον Λυκαβηττό, φτιάχνουν γερμανικού τύπου ψωμί, ιδανικό για ανοιχτό σάντουιτς.

Το ψωμί του τοστ από το Betty’s Bakery (Κασσάνδρας 10, Βοτανικός) αναδεικνύεται όταν ψήνεται και ταιριάζει σε συνταγές που δεν απαιτούν πολλά υλικά αλλά. Φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και αλεύρι από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο και δεν περιέχει πρόσθετα, όπως συντηρητικά, αλάτι και ζάχαρη.

Το ψωμί βρώμης του Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) φτιάχνεται με χυλό βρώμης, αλεύρι σίτου και προζύμι δένει καλά τόσο με γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές.

Αν αναζητάς αυθεντικά bagels, ο Leo Gavallias (Ιωάννου Προδρόμου 7Α, Παλλήνη) φτιάχνει τα καλύτερα – τα βρίσκεις ως Leo’s House of Bagels. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλές γεύσεις και μπορείς να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το πόσο σύντομα θα τα καταναλώσεις, για να φτιάξεις το τέλειο πρωινό αλά Sandy Cohen στο O.C.

Πιθανότατα να μην είχες σκεφτεί αυτό το υλικό αλλά χρειάζεσαι ένα «φράγμα», που θα θωρακίσει το ψωμί και δεν θα το αφήσει να μουλιάσει από τα ζουμιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγη μαγιονέζα, κρεμώδες τυρί ή λίγο περισσότερο μαλακό βούτυρο.

Αν το σάντουιτς περιλαμβάνει κρέας σε φέτες, οι πολλές λεπτές στρώσεις είναι καλύτερες από ένα παχύ κομμάτι. Μία μεγάλη ποικιλία αλλαντικών από όλο τον κόσμο, όπως jamon, μπρέζαολα, μορταδέλα και τσορίθο, βρίσκεις στο Degustation (Κουμπάρη 5, Κολωνάκι) και το Provence (Θεοφάνου 12, Αμπελόκηποι). Στο Ergon (Μητροπόλεως 23, Αθήνα) συγκεντρώνονται εκλεκτές επιλογές από την Ελλάδα, όπως το προσούτο Ευρυτανίας Στρεμμένου.


Αν χρησιμοποιήσεις τυρί, επίλεξε κάτι που να εναρμονίζεται με τη γεύση του κρέατος. Το έντονο μοσχαρίσιο κρέας ή τα πικάντικα λουκάνικα/καπνιστά κρέατα μπορούν να αντέξουν ένα τολμηρό, έντονα αρωματισμένο τυρί. Ο τόνος ή τα πουλερικά χρειάζονται ένα πιο ήπιο τυρί με λεπτή γεύση.

Εκλεκτά τυριά από το γαλλικό terroir φέρνει το From Paris (Κλεισθένους 35, Αγία Παρασκευή), ενώ στο Cibo et Vino (Καψάλη 10, Κολωνάκι) βρίσκεις τυριά μαλακά, ημίσκληρα, σκληρά, ήπια, με έντονη μυρωδιά από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Αγγλία και όχι μόνο.

Στα Ελληνικά Καλούδια (Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη), δίνουν έμφαση στα αρτιζανάλ προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της χώρας ενώ τo Παντοπωλείο–Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Ευρυπίδου 41, Αθήνα) είναι η γωνιά των σπάνιων ελληνικών τυριών και αλλαντικών.


Αν αναζητάς στοιχεία που θα προσδώσουν μια τραγανότητα στο σάντουιτς, τα φρέσκα λαχανικά είναι μια καλή λύση. Αν μάλιστα τα προμηθευτείς από βιολογική αγορά, ακόμα καλύτερα.

Αγγούρι και ραπανάκι σε λεπτές φέτες, λαχανίδα, άγρια ρόκα, καρότο και λάχανο ψιλοκομμένα, ντομάτα σε φέτες, μαρούλι και microgreens είναι μερικές από τις επιλογές. Μπορείς να προσθέσεις επίσης cole slaw, chips πατάτας ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα ψημένα.

Θέλεις να δώσεις μία πιο ξεχωριστή γεύση;

Τα μοσχαρίσια ή καπνιστά κρέατα μπορεί να θέλουν λίγο χρένο, πικάντικη μουστάρδα ή πίκλες. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα ταιριάζουν με chutney μάνγκο, cranberry relish (τα βρίσκεις στα delicatessen της Αθήνας), ή ακόμα και κάτι πιο σπιρτόζικο όπως φρέσκα σταφύλια, σταφίδες ή νεκταρίνια (κάνε μία βόλτα σε ένα παντοπωλείο ή μανάβικο που εμπιστεύεσαι).


Φραντζέσκα Γαϊτζόγλου-Watkinson

Μην αμελήσεις το αλάτι και το πιπέρι. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκα μυρωδικά (όχι περισσότερα από 2 κουταλάκια του γλυκού, ψιλοκομμένα): σχοινόπρασο, δεντρολίβανο, φρέσκα φύλλα άνηθου, φύλλα κόλιανδρου, μαϊντανός, φρέσκα φύλλα βασιλικού και ξύσμα λεμονιού. Αρκεί μία βόλτα στη Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας για να πάρεις έμπνευση και να βρεις ό,τι χρειάζεσαι.

Όταν επιλέγεις τον τύπο του ψωμιού, μπορείς να λάβεις υπόψη σου την υφή του σε σχέση με τη γέμιση. Αν για παράδειγμα είναι τραγανή (όπως τηγανητό κοτόπουλο), ένα μαλακό, φουσκωτό ψωμί θα συμπιέζεται πιο εύκολα με τα δάχτυλά σου και θα είναι πιο εύκολο να μασήσεις το τραγανό κοτόπουλο. Αντίθετα, το φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα μπορεί να ωφεληθεί από μια ελαφρώς τραγανή κρούστα.

Exit mobile version