Lisa Cherkasky for The Washington Post via Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Σε αυτά τα μαγαζιά τρως τις πιο δροσερές σαλάτες του καλοκαιριού

Σαλάτες νόστιμες, θρεπτικές και ιδανικές για τις ζεστές ημέρες του Ιουλίου όπως τις εμπνέονται οι μάγειρες στα αθηναϊκά εστιατόρια.

Καταμεσής του καλοκαιριού, οι σαλάτες είναι ένας εύκολος τρόπος να τρως ελαφριά, νόστιμα και να δίνεις στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Κι αν στο μυαλό σου, η σαλάτα είναι ένα βαρετό πιάτο, καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Η εποχικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και οι μάγειρες των αθηναϊκών εστιατορίων αναζητούν ολοένα και περισσότερα προϊόντα στην εποχή τους. Φροντίζουν επίσης να πειραματίζονται με υφές και γεύσεις, περνώντας για παράδειγμα τα λαχανικά τους από τη σχάρα ή ενσωματώνοντας κάποιο καλοκαιρινό φρούτο ή ένα ελληνικό τυρί.

σαλάτα Ραφίκι Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Σταθερή αξία στο καλοκαιρινό μενού που βρίσκεις στο Ραφίκι είναι η σαλάτα με αμπελοφάσουλα, κολοκύθι, πέστο βασιλικού, φέτα, ελιές και λαδολέμονο. Φρεσκάδα, οξύτητα και εποχικότητα συναντιούνται σε ένα πληθωρικό πιάτο που μπορεί να σταθεί ακόμα και ως ολοκληρωμένο γεύμα.

Oneman.gr/Άσπα Κουλύρα

Μία εξαιρετική σαλάτα με τηνιακά ντοματίνια, αγγούρι, κρεμμύδι, κρίταμο και αγουρέλαιο Μάνης φτιάχνουν στον Πελεκάνο, για να την ταιριάξεις με τα ψαράκια στο τηγάνι. Στην εποχή της είναι και η αρμύρα, οπότε αξίζει να την τιμήσεις, μιας και είναι η σαλάτα του καλοκαιριού και το καλύτερο συνοδευτικό για τους ψαροκεφτέδες.

Αγαπούν τα χόρτα και τα λαχανικά εποχής στο Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ (Μελανθίου 2) και φροντίζουν να τα αναδεικνύουν σε πιάτα χωρίς υπερβολές. Αρκεί ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ένα ζυμωτό ψωμί για να τονίσει την ουσία της καλής πρώτης ύλης. Ο σεφ Λουκάς Μάιλερ αναζητά διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών και νησιώτικα τυριά και φτιάχνει σαλάτες που κλείνουν μέσα τους το ελληνικό καλοκαίρι.

Μία από τις πιο νόστιμες χωριάτικες σαλάτες φτιάχνουν στις Σεϋχέλλες, με ζουμερές ντομάτες και φέτα με αψάδα, από ντόπιους, μικρούς παραγωγούς. Εδώ, κάνεις βούτες με ζεστό ζυμωτό ψωμί που καταφτάνει με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τυρί κρέμα και ελιές.

Στο Annie Fine Cooking η σεφ Κωνσταντίνα Κασπαρίδου αντλεί έμπνευση από τις βόλτες στη βιολογική αγορά, τα φρέσκα ψάρια που έρχονται στην κουζίνα της και τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε η ίδια, μέσα στο μποστάνι της γιαγιάς της. Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, αλλά όσο διανύουμε τα μέσα καλοκαιριού, η σαλάτα με ντοματίνια, μελιτζάνα και ξινότυρο έχει την τιμητική της.

Μια άκρως δροσιστική και θρεπτική σαλάτα βρίσκεις στο Καφενείον του Ρίζου, κάτω από την Ακρόπολη. Το μενού είναι εμπνευσμένο από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, με πιάτα που μπαίνουν στη μέση για να συνοδεύσουν ένα ποτήρι κρασί, αποστάγματα ή μπίρα. Η παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, ξινόμηλα, φουντούκια, μηλόξυδο με άρωμα σκόρδου και λάδι δυόσμου είναι το αντίδοτο στη ζέστη.