Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Σε ένα κρυφό μαγειρείο της Κυψέλης για λεμονάτο μοσχαράκι, μπριάμ και γκούλας

Το Σούλα ρουστίκ φουντ είναι ένα μαγειρείο με μαμαδίστικο φαγητό σε χαμηλές τιμές.

Όχι πολύ μακριά από τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, που είναι πια μια ολοζώντανη γειτονιά στην Κυψέλη, βρίσκεται η οδός Ξάνθης. Τη δεκαετία του ’70, σε αυτό το μικρό στενάκι, λειτουργούσε μία ταβέρνα της εποχής, από αυτές που φιλοξενούσαν γάμους και βαφτίσια. Ο χώρος παρέμεινε κλειστός για πολλά χρόνια, όμως στο υπόγειο του οικήματος λειτουργεί ακόμα το οινοπωλείο η «Πηγή του Διονύσου», συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Από εδώ προμηθεύονται το κρασί και τα αποστάγματα οι καινούργιοι ιδιοκτήτες που πήραν την παλιά ταβέρνα και τη μετέτρεψαν σε ένα μαγειρείο που τιμά τα φαγητά που έφτιαχναν κάποτε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Το Σούλα ρουστίκ φουντ είναι η καινούργια, κρυφή (ακόμα) κουζίνα της Κυψέλης που βρίσκεις από μανιάτικες πίτες μέχρι γκούλας.

Ο Αντρέας Κύβελος μεγάλωσε σε ένα σπίτι με μαγείρισσες που άφησαν παρακαταθήκη τις συνταγές τους. Η γιαγιά του, Ανδρομάχη Λύρα, ήταν σπουδαία μαγείρισσα της εποχής στα Βάτικα Λακωνίας και η μητέρα του Σούλα, πέρασε από πολλές αθηναϊκές κουζίνες ενώ τα τελευταία 15 χρόνια μαγείρευε στην οικογενειακή ταβέρνα Γλάρος στα Πυλά, κοντά στον οικισμό Αρχάγγελο. Όσοι έχετε περιηγηθεί στο παρελθόν σε αυτή την πλευρά της Μάνης, θα την έχετε σίγουρα ακουστά.


Στις συνταγές τους δεν κυριαρχούν τα πολλά μπαχάρια, δεν μπαίνει κανέλα στα κοκκινιστά. Οι γεύσεις είναι πιο ξεκάθαρες, λακωνικές. Ο Αντρέας Κύβελος τις σέβεται αλλά πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.

Τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά εμπλουτίζονται με γνώριμα ρουστίκ πιάτα κι από άλλες κουζίνες, κι έτσι δίπλα στο λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό αρνί, τα γιουβαρλάκια, την κοτόσουπα και τη βραστή γίδα, βρίσκεις γκούλας με φασκόμηλο και μπορστ.

Σύντομα, θα προστεθούν και παραδοσιακά πιάτα της γεωργιανής κουζίνας, με πρώτο και καλύτερο το χινκάλι. Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού έτερη συνέταιρος είναι η Natia Nadareishvili, ιδιοκτήτρια του Marili που άνοιξε πριν από έναν χρόνο στην Κυψέλη. Μάλιστα, ο εν λόγω χώρος εξυπηρετεί το delivery του γεωργιανού φούρνου, που φημίζεται για το χατσαπούρι του.

Οι δυο τους είναι κάτοικοι της περιοχής και εντοπίζουν ότι έχει έρθει και νέος κόσμος που αναζητά το απλό, μαγειρευτό φαγητό. Το Σούλα ρουστίκ φουντ είναι ένα κανονικό μαγειρείο. Με τις κατσαρόλες και τα ταψιά που αχνίζουν και τα λιγοστά τραπέζια για όποιον θέλει να μπει, να φάει και να συνεχίσει τον δρόμο του, αν δεν προτιμήσει να πάρει πακέτο ή να παραγγείλει μέσα από τις online πλατφόρμες. Για τα ψώνια τους κινούνται όσο το δυνατόν τοπικά, όλα φτιάχνονται μέσα στην κουζίνα και οι τιμές κινούνται χαμηλά.

Καθημερινά, βγαίνουν 7 με 8 φαγητά και το μενού περιλαμβάνει πάντα δύο τρεις σούπες και μία επιλογή σε όσπρια. Τα λεμονάτα, τα κοκκινιστά και τα αυγολέμονα είναι το «δυνατό» τους σημείο, και φυσικά δεν λείπουν οι μανιάτικες πίτες, όπως το σαΐτι και ο μπρούστουλας (μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο). Φτιάχνουν επίσης ρυζόγαλο και ένα γαλακτομπούρεκο που μοσχομυρίζει, αν είσαι τυχερός και πετύχεις τη μέρα. Το μαγειρείο λειτουργεί Δευτέρα με Σάββατο από τις 11:00 έως τις 19:00.

ΣΟΥΛΑ ΡΟΥΣΤΙΚ ΦΟΥΝΤ