Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Σε ένα μανάβικο στην Κυψέλη για σπιτικά ντολμαδάκια και συνταγές μαγειρικής

Η Κλειώ Γκόλνα ανέλαβε ένα μανάβικο 60 χρόνων και το μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο οπωροπαντοπωλείο, που θα θέλαμε να δούμε σε περισσότερες γειτονιές.

Μήλα Αγιάς, κολοκυθάκια Ηλείας, Μήλα Βερμίου, αβοκάντο Κρήτης, πορτοκάλια Λακωνίας, φιγουράρουν καλοδιαλεγμένα στα καλάθια τους, φτιάχνοντας μαζί με τα γλαστράκια μυρωδικών μία φρέσκια και αξιοζήλευτη «βιτρίνα» στο the ΓΚΑΡΝΤΕΝ. Το μανάβικο του κυρίου Γιάννη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, λειτούργησε για εξήντα ολόκληρα χρόνια μέχρι που ο ιδιοκτήτης του συνταξιοδοτήθηκε.

Δεν πρόλαβε όμως να μείνει κλειστό για πολύ, καθώς πέρασε σε νέα χέρια και από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο οπωροπαντοπωλείο, χάρη στην Κλειώ Γκόλνα και την αγάπη της για το φαγητό και τη μαγειρική.

«Είχα φύγει από την τράπεζα που δούλευα και σκεφτόμουν το επόμενο βήμα. Μου είχε περάσει από το μυαλό να ξεκινήσω κάποια πριβέ δείπνα, να μαγειρεύω. Μου αρέσει να περιποιούμαι τους άλλους. Όταν με πήρε μια φίλη και μου είπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες αναζητούν κάποιον για να αναλάβει το μανάβικο, το πήρα κάπως στην πλάκα. Όταν αλλάζεις δουλειά, θεωρείς ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία προϋπηρεσία».

Σε ένα μανάβικο στην Κυψέλη για σπιτικά ντολμαδάκια και συνταγές μαγειρικής

Από τη στιγμή που είπε το «ναι» στο καινούργιο της πόστο, η Κλειώ άρχισε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα προϊόντα που είχε δοκιμάσει – και αγαπήσει – κατά καιρούς, με σκοπό να γεμίσει τα ράφια και τα ψυγεία του μαγαζιού. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη πηγαίνει στη Λαχαναγορά του Ρέντη για να διαλέξει και να φορτώσει τη μαναβική της. Αχλάδια Ημαθίας, γκρέιπφρουτ Κρήτης, ακτινίδια Ξάνθης, πιπεριές και μελιτζάνες Ιεράπετρας, αγγουράκια Κνωσού, λάχανα Μαραθώνα, μούσμουλα Ακράτας είναι μερικά από όσα βρίσκεις αυτή την περίοδο.

Σε ένα μανάβικο στην Κυψέλη για σπιτικά ντολμαδάκια και συνταγές μαγειρικής

Πίσω από τη σκέψη της όμως είναι να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο γεύμα, ακόμα και να μοιραστεί συνταγές.

Έτσι, εκτός από φρούτα και λαχανικά, βρίσκεις τις νόστιμες ανακαλύψεις της, με πρώτη και καλύτερη τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο που φτιάχνει η κυρία Βαρβάρα από τις Κρηνίδες Καβάλας. «Είμαι από το Δοξάτο Δράμας, που είναι κοντινή περιοχή, κι όποτε πήγαινα έτρωγα αυτά τα ντολμαδάκια στις ταβέρνες. Τα αναζήτησα λοιπόν και τα έφερα εδώ».

Σπιτικές είναι και οι πίτες από τη Λάρισα, έτοιμες για ψήσιμο, από τις πιο παραδοσιακές όπως σπανακόπιτα μέχρι τις πιο ιδιαίτερες όπως κιμαδόπιτα και κοτόπιτα.

Τυριά και λουκάνικο από την Κρήτη, ελιές από το Άστρος Κυνουρίας, ζυμαρικά από τη Μονεμβασιά και την Ηλεία, όπως και τα παξιμάδια, φυστικοβούτυρο Μπάρδα από τα Τρίκαλα, φακές Δομοκού, ψωμί του τοστ και τσουρέκι από το κτήμα Αντωνόπουλου, αλεύρι και όσπρια από τη Λήμνο, αυγά βιολογικά, κρασιά από μικρούς Έλληνες οινοποιούς σε συνεργασία με το Wine Kiosk του Πέρι Παναγιωτακόπουλου, σάλτσες και αλείμματα μικρής παραγωγής, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη, είναι μερικά από τα προϊόντα που βρίσκεις καθημερινά.

Η παλιά πελατεία, αν και διστακτική, έχει αρχίσει να δέχεται τη νεότερη γενιά. «Πρόσφατα, έδωσα μια συνταγή για κόκκινες φακές σε έναν κύριο πιο μεγάλο σε ηλικία, που ζει μόνος του, και τη λάτρεψε. Σε μία άλλη κυρία, πρότεινα να φτιάξει την κοτόσουπα με κους κους και ενθουσιάστηκε. Κάτι μαθαίνεις εσύ, κάτι σου μαθαίνουν. Ένα στοίχημα είναι να προτρέψω και τους πιο νέους, που δεν μπαίνουν στην κουζίνα, να μαγειρέψουν. Να έχουν τη συνταγή και τα υλικά που θα χρειαστούν, να πάνε σπίτι τους και να το φτιάξουν».

Σε ένα μανάβικο στην Κυψέλη για σπιτικά ντολμαδάκια και συνταγές μαγειρικής Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Στο οπωροπαντοπωλείο της πλατείας Αγίου Γεωργίου, παράδοση και νέα εποχή συγκλίνουν, οι νεότερες γενιές μπορούν να μάθουν πώς τρώγεται η αρμύρα και οι παλιότεροι να βρουν βραστερά φασόλια.

Η Κλειώ επιμένει να δοκιμάσει το καθετί πριν το προτείνει και να ψάχνει συνεχώς την επόμενη ανακάλυψή της. Όπως τα κρητικά λυχναράκια, που ελπίζω να έρθουν γρήγορα.