Φωτογραφίες: OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Σε μία καντίνα στα Σπάτα θα πιεις τις πιο ωραίες μπίρες από μικροζυθοποιίες

Το κυλικείο Στ’ Άστρα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του δημοτικού σταδίου Σπάτων και είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους λάτρεις του ζύθου.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοτικού σταδίου Σπάτων «Δημήτρης Δημητριάδης», με φόντο μια καταπράσινη πλαγιά, το κυλικείο Στ’ Άστρα σερβίρει ιδιαίτερες μπίρες από μικρά ζυθοποιία σε όλη την Ελλάδα και πληθωρικές ποικιλίες με ποιοτικές πρώτες ύλες.

Δεν περιμένει κανείς να συναντήσει μέσα σε έναν κρασότοπο όπως είναι τα Σπάτα, μία καντίνα σωστή μπιραρία. Ο Νίκος Ψύλλας δεν είχε πρότερη σχέση με την εστίαση, όμως όταν του έλαχε η δημοτική καντίνα, άφησε την αγάπη του για την μπίρα να τον οδηγήσει.


Μια όαση δροσιάς σε περιμένει στο δημοτικό στάδιο Σπάτων

Μια όαση δροσιάς σε περιμένει στο δημοτικό στάδιο Σπάτων

«Πήραμε τέσσερις τοίχους και σιγά σιγά το φτιάξαμε», λέει δείχνοντας γύρω του. Έντονα χρώματα, άνετες καρέκλες σκηνοθέτη, μεμοραμπίλια από ταξίδια και πολλά στοιχεία που δίνουν μια αέναη αίσθηση καλοκαιριού, συνθέτουν το σκηνικό. Άνετα το έβλεπες όλο αυτό κάπου στην Ικαρία.


Στ’ Άστρα ονόμασε το κυλικείο του ο Νίκος Ψύλλας που μοιάζει με σωστή μπιραρία

Στ’ Άστρα ονόμασε το κυλικείο του ο Νίκος Ψύλλας που μοιάζει με σωστή μπιραρία

Αυτή η καντίνα είναι από μόνη της ένας λόγος για να βρεθείς στα Σπάτα, ακόμα κι αν δεν έχεις καμία σχέση με την ανατολική Αττική. Αν μάλιστα έχεις ξεμείνει αυγουστιάτικα στην Αθήνα, έχεις κάθε λόγο για μία σύντομη απόδραση.

Ο Νίκος Ψύλλας έχει συγκεντρώσει 14 διαφορετικά βαρέλια – τα καμαρώνεις γύρω σου – και ούτε θυμάται πόσες ετικέτες σε μπουκάλι. Οι μπίρες προέρχονται από μικρά ζυθοποιία σε όλη την Ελλάδα, με τις εκπλήξεις να είναι πολλές. Όπως για παράδειγμα η δροσιστική Τραμπάλα από την Ήπειρο ή οι μπίρες από τη Μικροζυθοποιία Βοιωτίας – iama brewery.


Το κυλικείο είναι εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για παρέες με παιδιά

Το κυλικείο είναι εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για παρέες με παιδιά

«Έχουμε πάρα πολλές μικρές ζυθοποιίες πια σε όλη την Ελλάδα που φτιάχνουν πολύ ωραίες μπίρες. Όλες έχουν κάτι να πουν, καμία δεν περνάει απαρατήρητη. Κάθε ζυθοποιός φτιάχνει το γούστο του. Βάζει το μεράκι και την τέχνη του γιατί – πώς να το κάνουμε – είναι τέχνη να φτιάχνεις μπίρα».


14 διαφορετικά βαρέλια είναι συγκεντρωμένα εδώ και σίγουρα θα βρεις την μπίρα που ταιριάζει στη διάθεσή σου

Ο ενθουσιασμός οδήγησε τον Νίκο Ψύλλα να αναζητά συνεχώς νέες γεύσεις και να μαθαίνει τα πάντα γύρω από τις μπίρες. Στην καντίνα του έχει καταφέρει πια να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Το ίδιο ισχύει και στο φαγητό, με τις ποικιλίες να είναι άκρως πληθωρικές.

Φέρνει γραβιέρες καπνιστές, με ρίγανη και θυμάρι, μπούκοβο και πιπέρια από το τυροκομείο Μαστοράκη στην Κρήτη, το εξαιρετικό κρασότυρι της Κω (ΠΓΕ) που ωριμάζει μέσα στις οινολάσπες και επιλέγει τα καπνιστά αλλαντικά του, όπως πανσέτα με τσίλι ή μαριναρισμένη με ρίγανη, από ένα καπνιστήριο μικρής κλίμακας στο Μοσχάτο.


«Έχουμε πάρα πολλές μικρές ζυθοποιίες πια σε όλη την Ελλάδα που φτιάχνουν πολύ ωραίες μπίρες. Όλες έχουν κάτι να πουν, καμία δεν περνάει απαρατήρητη», λέει ο Νίκος Ψύλλας

Για τα λουκάνικα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ ο καβουρμάς καταφτάνει από τις Σέρρες.

Το γλυκό είναι εξίσου πληθωρικό με τα υπόλοιπα του καταλόγου: μια εκδοχή ισπανικών λουκουμάδων με μπόλικη σοκολάτα.

Δεδομένου ότι η εκμίσθωση του κυλικείου λήγει τέλος της σεζόν, ας ευχηθούμε να εκτιμήσουν οι επόμενοι ιδιοκτήτες την καλή δουλειά που έχει γίνει ως τώρα.

Exit mobile version