Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης αγοράζεις φρούτα και λαχανικά από μικρούς παραγωγούς
Κάθε Τετάρτη, η συνέργια για τη διατροφή που ακούει στο όνομα Μποστάνι στήνει μία λαϊκή αγορά με παραγωγούς που ακολουθούν βιολογικές ή φυσικές πρακτικές στις καλλιέργειές τους, με σκοπό να δημιουργηθεί μία κοινότητα με τους καταναλωτές.
- 6 ΙΟΥΝ 2022
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, είναι αρκετά παράδοξο να έχουμε απομακρυνθεί από την τροφή μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να μην έχουμε τελικά, επαφή με τη φύση, την εποχή αλλά και τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος γι΄αυτό που τελικά θα καταναλώσουμε.
Το Μποστάνι είναι μια συνέργεια για τη διατροφή, που κινείται σε δύο πυλώνες (φυσικά και ψηφιακά) και προκύπτει από τη συνεργασία του Impact Hub και του Ευρωπαϊκού Χωριού στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στη φυσική του μορφή, το βρίσκεις κάθε Τετάρτη στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου 15:00 με 19:00 συναντιούνται παραγωγοί και καταναλωτές.
Με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, καθώς επίσης να αποκτήσει μια αληθινή εικόνα για την τροφή στην καλύτερή της ποιότητα, το Μποστάνι διατηρεί εδώ και τρία χρόνια σταθερές συνεργασίες. Έτσι, βρίσκεις πάγκους με λαχανικά, φρούτα, χόρτα, αλλά και προϊόντα όπως ελιές, λάδι, κρασί, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Τα κριτήρια για την επιλογή των παραγωγών είναι να έχουν μια μικρή απόσταση από την Κυψέλη (περίπου 300 χλμ) για να μειώνεται όσο γίνεται και το οικολογικό αποτύπωμα καθώς επίσης ο τρόπος καλλιέργειας. «Τους ρωτάμε πάντα τι προϊόντα χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους, πώς γίνεται αυτή κι επισκεπτόμαστε τα κτήματά τους» τονίζει η ομάδα του Μποστάνι και προσθέτει:
«Είναι σημαντικό να δούμε την εποχικότητα των προϊόντων και πώς αυτά είναι πραγματικά, να καταναλώνουμε καλή τροφή για τον οργανισμό μας και να υποστηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι πραγματικά δεν χρησιμοποιούν κάτι βλαβερό στην καλλιέργειά τους».
Προϊόντα φυσικής ή βιολογικής καλλιέργειας
Ένας από τους πάγκους που ξεχωρίζουν είναι αυτός της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη, η οποία είναι τεχνολόγος γεωπόνος και καλλιεργεί από το 2004 στο Κυβέρι Αργολίδας. Εσπεριδοειδή, ελιές, κηπευτικά και πυρηνόκαρπα, συνθέτουν το σκηνικό της βιολογικής αλλά και βιοδυναμικής παραγωγής της σε κτήματα που βρίσκονται κοντά στην πηγή Αναβάλου, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά στα όρια των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας.
Ακριβώς απέναντι από τη Δήμητρα Τσακίρη, βρίσκεται ο Νίκος Τσομπάνολου, ο οποίος καλλιεργεί 15 χρόνια με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Tα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής και διαμορφώνει έναν ελαιώνα 10 στρεμμάτων σε αγρό και λαχανόκηπο με ποικιλία φυτών και δέντρων.
«Φυσική καλλιέργεια δεν είναι ένας τρόπος απλά για να καλλιεργείς φυτά. Είναι ένας τρόπος για να βελτιώνεσαι και να αντιλαμβάνεσαι με διαφορετική νοοτροπία το γιατί καλλιεργούμε και τι μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Δεν βάζουμε καθόλου φάρμακα (ούτε βιολογικά), και προσπαθούμε τώρα να μην έχουμε ούτε κατεργασία του εδάφους, κάτι που ελπίζω να καταφέρουμε μελλοντικά. Για να πιστέψει ένας αγρότης, τη φυσική καλλιέργεια, θέλει πολλά σκαλοπάτια δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Μπαίνουμε σε μία φιλοσοφία και σε έναν τρόπο καλλιέργειας τον οποίο τον ακολουθούμε, τον αλλάζουμε, τον μετατρέπουμε, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές τις οποίες δεν παραβλέπουμε σε κάθε περίπτωση» εξηγεί ο Νίκος.
Kale, βλήτα, παντζάρια, κουνουπίδια και μαρούλια, φιγουράρουν στον πάγκο του, σε μια παραγωγή κλειστή και μαζεμένη. Εκτός από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στην οποία βρίσκεται κάθε Τετάρτη, ο Νίκος κάνει διανομές καλάθια, κατόπιν παραγγελίας, σε σπίτια.
Στους πάγκους της Αγοράς, βρίσκεις επίσης αρώνια από το Ελευθεροχώρι του Κιλκίς, η οποία καλλιεργείται με φυσικό τρόπο, αλλά και πιστοποιημένα βιολογικά, όπως γλυκοπατάτες, πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθες και αγκινάρες Ιερουσαλήμ, από τις περιοχές Βατώντας και Τριάδα στην Εύβοια.
Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τη δυσκολία που έχει η εποχή μας για να αγοράσει κάποιος πιο ακριβά προϊόντα γι΄αυτό και προσπαθούν να διατηρούν σταθερές τις τιμές τους. Ως καταναλωτές όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι σε μια βιολογική καλλιέργεια χάνεται ένα κομμάτι της παραγωγής και υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι από τις συμβατικές καλλιέργειες. Με απλά λόγια, ο παραγωγός ακολουθεί την εποχικότητα, σέβεται τη φύση, δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και όλα αυτά τον οδηγούν σε μια πολύ μικρότερη και μαζεμένη παραγωγή.
«Θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο τα προϊόντα της εβδομάδας, μετρημένα» λέει η Δήμητρα Τσακίρη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το food waste και έχουμε έλεγχο του τι ξοδεύουμε.
Στην ψηφιακή του υπόσταση, το Μποστάνι παρέχει αφενός όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους παραγωγούς και αφετέρου τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους και να την παραλαμβάνουν από τον χώρο της Δημοτικής Αγοράς με το σύστημα Click & Collect, από τις 16:00 έως τις 19:00.