ΓΕΥΣΗ

Στην Κυβέλη τρως πάντα νόστιμα και οικονομικά

Το μεζεδοπωλείο που έχει γίνει μέσα στα χρόνια συνώνυμο της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, είναι πια στέκι.

Όλοι έχουμε τις σταθερές μας στην Αθήνα όταν βγαίνουμε για φαγητό. Ένα μαγαζί που σε κάνει να νιώθεις άνετα χωρίς να σκεφτείς αν πρέπει να καθίσεις με συγκεκριμένο τρόπο, να έχεις κάνει κράτηση εβδομάδες πριν ή να υπολογίζεις τις μπουκιές σου σε ευρώ. Η Κυβέλη, που έχει γίνει μέσα στα χρόνια συνώνυμο της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, είναι πια στέκι.

Αρχικά, είναι η τοποθεσία που σε κερδίζει. Η ανοιχτωσιά της καταπράσινης πλατείας σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε χωριό. Μικρά μαγαζιά, κάτοικοι που χαιρετιούνται μεταξύ τους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που ανταλλάζουν τα νέα τους. Η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι μια ξεχωριστή οντόντητα στην Κυψέλη, μία γειτονιά από μόνη της κι αυτό θα στο επιβεβαιώσουν όσοι τη ζουν καθημερινά. Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Αναγνώστου, σέβεται τόσο τη γειτονιά όσο και το πιστό κοινό της Κυβέλης. Και μπορεί στο DNA του το μαγαζί να είναι μεζεδοπωλείο αλλά τόσο τα πιάτα όσο και η εξυπηρέτηση είναι εστιατορικά.


Σε αυτή την όμορφη πλατεία, τα τραπεζάκια της Κυβέλης γεμίζουν με θαμώνες κάθε ηλικίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα μαγαζί φιλικό προς όλους, που ενδείκνυται τόσο για ένα χαλαρό μεσημεριανό οικογενειακό φαγητό όσο και για μία βραδινή έξοδο με φίλους. Στη σάλα, σε περιμένει ένα ζεστό περιβάλλον με γήινα χρώματα και τζαμαρίες που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να εισχωρήσει, ενώ στον άνετο εξωτερικό χώρο υπάρχουν σόμπες ώστε να μπορείς να καθίσεις ακόμα και με λίγη ψύχρα.


Στο φαγητό τώρα, ο Γιώργος Κόντας ετοιμάζει καθημερινά στην κουζίνα ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, που μας καλεί να θυμηθούμε τη γαστρονομία του τόπου μας μέσα από μια σύγχρονη και ανεπιτήδευτη ματιά. Συγκεντρώνει στο μενού του συνταγές από όλη την Ελλάδα, φτιαγμένες με μεράκι για να τις συνδυάσουμε με ελληνικά αποστάγματα, κρασί και μπύρες. Τα πιάτα του έχουν μαμαδίστικη προσέγγιση, φρέσκα και καλά υλικά και οι τιμές είναι πολύ λογικές για την εποχή.

Είτε αποφασίσεις να καθίσεις σε τραπεζάκι κάτω απο την σκιά των δέντρων στην πλατεία είτε να παραγγείλεις, η ποιότητα και η εξυπηρέτηση δεν αλλάζουν. Προσωπικά, μου αρέσει να κάνουμε την αρχή με μία από τις δροσιστικές σαλάτες, όπως ο ντάκος με με κρητική ξινομυζήθρα και κρίταμο, ή χόρτα εποχής. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ζεστά και κρύα ορεκτικά και ειλικρινά δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις.

Χωριάτικο λουκάνικο, πλευρώτους σχάρας, κολοκυθοκεφτέδες και πατάτες τηγανητές, παραδοσιακή μελιτζάνα και τυροκαφτερή είναι ανάμεσα στα πιο αγαπημένα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην τηγανιά, καθώς βρίσκεις τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, από σουτζούκι μέχρι κοτόπουλο.


Εξαιρετικές και χορταστικές είναι οι προτάσεις για τα πιο κυρίως πιάτα, με επιλογές στη σχάρα, από μοσχαρίσια μπιφτέκια και μπριζόλα μέχρι συκώτι και κοντοσυβλάκι χοιρινό. Το ίδιο ισχύει όμως και για τα πιάτα εκτός κρεατικών, όπως η τσιπούρα φιλέτο με χόρτα εποχής, το κριθαρότο λαχανικών, οι πένες με μετσοβόνε και μανιτάρια και τα λινγκουίνι με γαρίδες. Για το τέλος, δεν λείπει ποτέ ο σμυρναίικος χαλβάς. Αν βέβαια αναζητάς επιδόρπια με πιο μοντέρνα προσέγγιση, η τερίνα σοκολάτας και το cheesecake θα σε αποζημιώσουν.

Exit mobile version