Στο Mira Me Athens στήνεται ένα ελληνικό τραπέζι με θέα στην Ακρόπολη
Για μπάμιες, παστίτσιο με μοσχαρίσια μάγουλα και κολιό με φασολάδα, μέσα από μία μοντέρνα ματιά, στην ταράτσα του Mira Me Athens.
- 15 ΙΟΥΝ 2023
Τίποτα δε σε χωρίζει από τον αθηναϊκό ουρανό και η θέα στην Ακρόπολη και τον λόφο του Αρείου Πάγου είναι απρόσκοπτη. Το rooftop του Mira Me Athens, του boutique hotel που βρίσκεται μια ανάσα από την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο υφαίνει έναν όμορφο διάλογο του χθες με το σήμερα. Εδώ καθημερινά στήνεται ένα ελληνικό τραπέζι επιβεβαιώνοντας πως οι μνήμες και τα συναισθήματα ορίζουν τη γαστρονομία.
Το εστιατόριο που στεγάζεται στην ταράτσα του ξενοδοχείου κρατάει όλα τα στοιχεία της υψηλής φιλοξενίας, αυτής που κάνει κάθε καλεσμένο να νιώθει ξεχωριστός. Την ίδια στιγμή όμως, η κουζίνα του αφήνει πίσω οποιαδήποτε σύνδεση με το fine dining, προτείνοντας γνώριμα πιάτα της τοπικής κουζίνας, εκτελεσμένα όμως άρτια και με έμφαση στη φρεσκάδα και την πρώτη ύλη.
Καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά διακοσμούν φυσικά τον χώρο, κομψές λάμπες και φαναράκια φωτίζουν τα τραπέζια και η ανοιγόμενη τζαμαρία συμβάλλει ώστε να είναι ο χώρος λειτουργικός ανεξαρτήτως εποχής. Η ανεμπόδιστη θέα στην Αθήνα και τα εμβληματικά μνημεία της συνθέτει όλο το σκηνικό, χωρίς να απαιτείται καμία διακοσμητική υπερβολή. Το άνετο μπαρ λειτουργεί ιδανικά για ένα απεριτίβο πριν καθίσεις στο τραπέζι ή για το τελευταίο ποτό μετά το φαγητό.
Είναι όμως οι ιδιοκτήτες του Mira Me Athens, άνθρωποι που αγαπούν το καλό φαγητό, που ταξιδεύουν και συλλέγουν εικόνες και που πρωτίστως πιστεύουν στην αυθεντική έννοια της φιλοξενίας, εκείνοι που κινούν τα νήματα ώστε να είναι όλα προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τίποτα όμως δε θα είχε πραγματικό νόημα, αν η ουσία όλων, αυτό που μας φέρνει πραγματικά κοντά γύρω από ένα τραπέζι, το φαγητό δηλαδή, δεν είχε αληθινή υπόσταση. Ο Άρης Ρούσσος έχει δημιουργήσει ένα μενού ξεκάθαρο και περιεκτικό, το οποίο εκτελείται άψογα από τον chef Γρηγόρη Μπονιάκο και την ομάδα του.
Βάση όλων, το ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά στην κουζίνα για να συνοδεύσει τα πρώτα ντιπ, το χειροποίητο αρωματικό βούτυρο και τη μους ταραμά. Με μία τόσο καλή αρχή και το κρασί – στην ιδανική θερμοκρασία – στο ποτήρι σου, δεν έχεις παρά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη συνέχεια. Στο rooftop του Mira Me παίρνεις την πολυπόθητη ανάσα μετά από μια κουραστική ημέρα, αποφορτίζεσαι και βιώνεις πραγματικά την εμπειρία του φαγητού σου.
Είναι μια ευχάριστη έκπληξη να διαβάζεις στον κατάλογο μπάμιες, ημίπαστο κολιό και παστίτσιο. Οι μπάμιες, παρεξηγημένες στην παιδική μας ηλικία, συνδυάζονται με μους φέτας και γίνονται το φαγητό του καλοκαιριού. Ο κολιός, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, θυμίζει ότι η «καλοκαιρινή» φασολάδα στην αστική Αθήνα του Μεσοπολέμου συνδυαζόταν πάντοτε με ένα παστό ψάρι. Και το παστίτσιο, κλασικό κυριακάτικο πιάτο για κάθε τραπέζι, εδώ γίνεται με χειροποίητο μακαρόνι, μάγουλα μόσχου μαγειρεμένα αργά και με μπεσαμέλ αρωματισμένη με τυριά από τη Νάξο.
Δε λείπουν φυσικά τα ωμά, όπως το μαγιάτικο που έρχεται σαν στεφάνι, με αρώματα και εντάσεις από λεμόνια Αργολίδας και passion fruit. Ανάμεσα στις χορτοφαγικές επιλογές, ξεχωρίζει το ριζότο παντζάρι με κοπανιστή Μυκόνου, θυμάρι και αμύγδαλα, ένα πιάτο που έχει κερδίσει εξαρχής τις εντυπώσεις. Το παντζάρι γίνεται και εξαιρετική σαλάτα, σε συνδυασμό με πορτοκάλι, αμύγδαλα, κατσικίσιο τυρί, φράουλες και χειροποίητο ξύδι από το φρούτο. Από ένα ελληνικό τραπέζι δε θα μπορούσε να λείπει ο κόκορας, το αρνί και το στιφάδο, με συνταγές που υπηρετούν την παράδοση αλλά φανερώνουν τη μοντέρνα προσέγγιση της κουζίνας.
Είναι ωραία η ταράτσα του Mira Me, θα την απολαύσεις καθώς όλα – από τον χώρο και το φαγητό μέχρι το ποτό – συντελούν σε μία έξοδο από αυτές που έχουμε ανάγκη στην καλοκαιρινή Αθήνα. Κάνε χώρο για γλυκό λεμόνι με μαρέγκα και ζελέ βασιλικού, φίνο και ιδανικό για την εποχή.
MIRA ME ATHENS
- Ερμού 118, Αθήνα
- 2152151930