Στο Señor Picante βουτάς τα τάκος σου μέσα σε παραδοσιακό ζωμό
Η νέα άφιξη στο Κουκάκι είναι μία birrieria που φέρνει την κουλτούρα του μεξικάνικου φαγητού του δρόμου σε έναν χώρο με γκράφιτι και ισπανόφωνη hip hop.
- 8 ΣΕΠ 2024
Στοιχηματίζω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που χαζεύεις στα social media και εμφανίζεται ένα πιάτο τόσο λαχταριστό που θέλεις απλώς να το φας. Αυτό συνέβη και στον Αντώνη Κοντίδη όταν είδε έναν τύπο να βουτάει το τάκο του σε έναν πλούσιο ζωμό και να το τρώει με ευχαρίστηση. Το birria, ένα πληθωρικό κονσομέ (μεταξύ σούπας και σάλτσας), αποτελεί παραδοσιακό γιορτινό πιάτο σε όλο το Μεξικό και ιδιαίτερα στο Jalisco όπου και γεννήθηκε η συνταγή.
Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν κατσικίσιο κρέας, μια φθηνή επιλογή που ήταν προσιτή σε όλους, πλέον φτιάχνεται με μοσχάρι, με την ίδια μέθοδο του σιγομαγειρέματος για ώρες με πιπεριές και μπαχαρικά. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα από τους Μεξικανούς που βρέθηκαν στην Αμερική, βάζοντας το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι μέσα σε τορτίγια, με τον ζωμό να τη συνοδεύει.
Οι τορτίγιες ψήνονται στο πλατό με το λίπος του κρέατος που σιγομαγειρεύεται για 4 με 6 ώρες
Το Señor Picante, που άνοιξε στο Κουκάκι στις αρχές Αυγούστου, είναι αφιερωμένο στο birria tacos – σε εκείνο το πιάτο που είδε πριν από τέσσερα χρόνια ο Αντώνης Κοντίδης στο Instagram και τελικά έβαλε σκοπό να το αναδημιουργήσει, να το τελειοποιήσει και να το προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό.
Ο Αντώνης Κοντίδης είδε απλά έναν τύπο να βουτάει το τάκο του σε ζωμό και σκέφτηκε ότι θέλει να το φάει
Προερχόμενος από ένα καλλιτεχνικό background, DJ, γραφίστας και tattoo artist τα τελευταία εννέα χρόνια στο Sake Tattoo Crew, είχε για πολλά χρόνια την ιδέα να ασχοληθεί με την εστίαση, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Έτσι, όταν το birria taco εμφανίστηκε στο feed του, στράφηκε στον παιδικό του φίλο Γιώργο Φιλόπουλο, ο οποίος είναι και ο σεφ του μαγαζιού.
«Όταν το είδα στο Instagram, σκέφτηκα ότι θέλω να το φάω», θυμάται ο Αντώνης. Ακολούθησε αρκετή μελέτη, συνταγές και μαγειρέματα αλλά χρειαζόταν μια επισφράγιση των κόπων τους. Όταν επισκέφτηκε τελικά την Birria Landia, την πιο φημισμένη μεξικάνικη birrieria στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε.
Για να φας σωστά τα birria tacos θα πρέπει να τα βουτήξεις στο κονσομέ
Πίσω στην Αθήνα, σκέφτηκε τον χαρακτήρα του μαγαζιού, ένα χαρούμενο μπολ με ζωμό που κρατάει το τάκο και σε προσκαλεί να δοκιμάσεις αυτό το λαχταριστό street food. Η κουλτούρα του φαγητού του δρόμου μεταφράζεται σε όλο το ύφος του Señor Picante, από την ισπανόφωνη hip hop που παίζει στα ηχεία μέχρι τα φωτεινά γκράφιτι στα χρώματα των birria tacos, που έχει κάνει ο street artist Bassment Rats (ο διάσημος ποντικός του φιγουράρει στους δρόμους της πόλης).
Αναζήτησαν τους καλύτερους προμηθευτές που θα μπορούσαν να βρουν για φρέσκες τορτίγιες και όλα τα απαραίτητα για τις συνταγές τους, από τις διάσημες μεξικάνικες πιπεριές, μέχρι τα δροσιστικά αναψυκτικά Jarritos σε όλες τις γεύσεις (δοκίμασε γκουάβα και μάνγκο).
Ο street artist Bassement Rats «έντυσε» όλο τον χώρο με γκράφιτι
Για το birria taco δεν παρεκκλίνουν καθόλου από την αυθεντική συνταγή, φροντίζοντας πραγματικά να χρησιμοποιούν τα πάντα από την κατσαρόλα: συλλέγουν το λίπος του ζωμού για να ψήσουν τις τορτίγιες τους στο πλατό, για νοστιμιά και τραγανή υφή, χρησιμοποιούν το κρέας για να τη γεμίσουν και σερβίρουν στο πλάι τον ζωμό για να βουτάς το τάκο σου. Φτιάχνουν επίσης birria ramen – όταν το Μεξικό συνάντησε την Ιαπωνία στο Λος Άντζελες – όπου αντί για συνοδευτική τορτίγια, το κονσομέ έχει μέσα noodles.
Το μενού πλαισιώνεται από ορεκτικά, όπως οι πληθωρικές papas bravas, nachos με τσένταρ, pico de gallo και χειροποίητες πίκλες, δροσιστικά συνοδευτικά και σαλάτες, όπως το esquites (μεξικάνικη σαλάτα με καλαμπόκι, sour cream, τυρί, jalapenos, κόλιανδρο και λάιμ) και μερικά ακόμα τάκος.
Μια πραγματική μεξικάνικη φιέστα στο Κουκάκι
Για τη χορτοφαγική επιλογή με μανιτάρια έχουν κάνει ένα ωραίο λογοπαίγνιο που ίσως μπερδέψει όσους δεν γνωρίζουν ισπανικά, αφού το chili sin carne σημαίνει χωρίς (sin) κρέας. Μην αφήσεις το όνομα να σε προϊδεάσει αν δεν είσαι φαν των καυτερών, καθώς τίποτα δεν είναι picante αν δεν το ζητήσεις.
Φτιάχνουν επίσης τα δικά τους cocktails, Margarita και Paloma, και για γλυκό έχει churros και cheesecake με dulce de leche. Στο μέλλον, θα πειραματίζονται με νέες συνταγές για το τάκο του μήνα, όπως με γαρίδα, μοσχαρίσια γλώσσα και tripas (σκέψου κάτι σαν το δικό μας κοκορέτσι). Το Señor Picante έχει πάρει ήδη τις ευλογίες των Μεξικανών που το έχουν επισκεφτεί, όπως λέει ο Αντώνης, καθώς νιώθουν ότι βρίσκονται «σπίτι». Αυτό ακούγεται σαν μια καλή αρχή.
SEñOR PICANTE
- Φαλήρου 40, Κουκάκι
- 2110019989