Στο Smak για πεϊνιρλί με ναπολιτάνικη ζύμη
- 4 ΑΠΡ 2024
Ήταν το 2018 όταν μία παρέα φίλων από τη βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει ένα stret food με έμφαση στις ζύμες. Το Smak ζυμερία έκανε την αρχή με ένα πεϊνιρλί διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει στην Αθήνα: η συνταγή για τη ζύμη «πατούσε» πάνω στη ναπολιτάνικη σχολή, ήταν ελαφριά, απαιτούσε αργή ωρίμανση τριών ημερών, τα υλικά επιλέγονταν με αγάπη και μεράκι και οι συνδυασμοί ήταν πέρα για πέρα λαχταριστοί.
Λίγους μήνες μετά, αποφάσισαν να εμπλουτίσουν το μενού τους με πίτσα, με το ίδιο ακριβώς ζυμάρι, και συνταγές που θα κάλυπταν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ζυμερία, όπως προσδιορίζουν ο Μηνάς και ο Άκης το εγχείρημά τους, εμμένει στη βασική της αρχή. Όλα είναι χειροποίητα, με την ίδια αγάπη για τα ζυμάρια και τις πρώτες ύλες. Το να καταπιαστούν με τα ζυμάρια και μάλιστα να στήσουν μία επιχείρηση γύρω από αυτά δεν ήταν ανέκαθεν στα σχέδιά τους.
Έκαναν αμέτρητες δοκιμές για τις ζύμες, επένδυσαν σε ειδικούς φούρνους με πυρότουβλα και άρχισαν να πειραματίζονται με τις συνταγές, καταφέρνοντας έτσι να δώσουν μία διαφορετική πρόταση για street food.
Χρειάζονται μόλις τρία λεπτά για να κρατήσεις στα χέρια σου ένα πεϊνιρλί που δεν θα σε βαρύνει καθόλου. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι αναμφισβήτητα το πεϊνιρλί με μοτσαρέλα, λεμόνι και ρίγανη, το μεσογειακό με ντομάτες, ελιές και κατίκι και το σουτζούκι Δράμας Sary που βγαίνει και στην καυτερή εκδοχή του. Από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές είναι το tartufo με φρέσκα μανιτάρια, λευκή κρέμα τρούφας και φύλλα σπανάκι.
Για τις κόκκινες σάλτσες τους τόσο στα πεϊνιρλί όσο και στην πίτσα, επιλέγουν αποκλειστικά ντομάτες San Marzano. Έτσι, βρίσκεις έναν ωραίο συνδυασμό με nduja και μοτσαρέλα σε πεϊνιρλί και με χοιρινή καπνιστή μπριζόλα σε πίτσα. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η bianca, η λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, αποξηραμένο σύκο και μαύρο σουσάμι (βιολογικής παραγωγής και τα δύο).
Υπάρχει μία καλή αναλογία ανάμεσα σε vegan και vegetarian επιλογών στον κατάλογο – ενδεικτικά αναφέρουμε το πεϊνιρλί με χούμους, κρεμμύδι, ελιές, ντομάτα και φύλλα από baby σπανάκι και η πίτσα tartufata με μοτσαρέλα, φρέσκα μανιτάρια, σκόρδο και λάδι τρούφας.
Το Smak είναι στημένο τόσο για να πάρεις την παραγγελία σου και να συνεχίσεις τον δρόμο σου όσο και για να κάνεις μία στάση και να το απολαύσεις με την άνεσή σου σε ένα από τα τραπέζια του. Στο ψυγείο βρίσκεις μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες για να συνοδεύσεις το φαγητό σου μία ωραία ανοιξιάτικη ημέρα.
SMAK ΖΥΜΕΡΙΑ
- Ρόμβης 21, Αθήνα
- 2114097046