loannis Alexopoulos/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
ΓΕΥΣΗ

Τα αγαπημένα μας παγωτά στην Αθήνα

Όταν ο καιρός ζεσταίνει, το παγωτό έρχεται πάντα να συντροφεύσει τις βόλτες στην πόλη.

Το καλό παγωτό δεν έχει εποχή και τα μαγαζιά που είναι αφιερωμένα στην τέχνη του το επιβεβαιώνουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Όταν όμως ξεκινήσουν οι πρώτες ζέστες, έχει κι επίσημα την τιμητική του για να συνοδεύσει τις βόλτες στην πόλη, να μας δροσίσει και να μας γεμίσει με τη γλυκιά νοσταλγία της παιδικής μας ηλικίας, τότε που μετρούσαμε μπάνια και παγωτά.

Το αγαπάμε το παγωτό στην Αθήνα, είναι γεγονός. Από τα κλασικά ζαχαροπλαστεία με τα καϊμάκια και τις σοκολάτες τους μέχρι τα πιο φρέσκα παγωτατζίδικα, που πειραματίζονται με ιδιαίτερες γεύσεις, ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί. Στα νέα που έχουν γίνει πια αγαπημένα και σταθερή αξία στο κέντρο της Αθήνας, συγκαταλέγεται το Κόκκιον (Πρωτογένους 2), που προσφέρει τόσο διαχρονικές επιλογές όσο και ενθουσιώδεις πειραματισμούς. Έχεις να επιλέξεις 30 γεύσεις (και βάλε), με κρέμες, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και σορμπέ.

Από το Σύνταγμα (Μητροπόλεως 16Α) έγινε γνωστό και το Le Greche, με τη ρομαντική -τότε- ιδέα της Εύης Παπαδοπούλου για αυθεντικό ιταλικό gelato να μετουσιώνεται χρόνο με τον χρόνο σε success story και πλέον να το συναντάς σε Ακρόπολη (Λ. Συγγρού 16) , Νέο Ψυχικό (Λυκούργου 2) και Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 440 & Αποστόλου Παύλου 2). Φιστίκι και gianduia, οι γεύσεις που θα σε κάνουν να επιστρέφεις πάντα.


OneMan

Το μικρό παγωτατζίδικο Dolce Far Niente (Τσάμη Καρατάσου 26) κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις σε όσους κάνουν μία στάση για να δουν τη βιτρίνα του. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις το παγωτό σου με μία σιροπιαστή, τραγανή τουλούμπα ή με μία βάση από μπισκότα ανακατεμένα με σοκολάτα, καραμέλα γάλακτος ή φιστίκι. Η παραγωγή είναι μικρή αλλά οι συνδυασμοί και οι προτάσεις σε γεύσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Μένουμε Κουκάκι για ποιοτικό παγωτό στο Django Athens κι ένα σωρό λαχταριστές γεύσεις που θέλουμε να απολαμβάνουμε όλα τον χρόνο. Τα σορμπέ, που φτιάχνονται από 100% αληθινά φρούτα -συχνά μάλιστα και βιολογικά-  έχουν την τιμητική τους. Αν αγαπάς τη σοκολάτα, θα τη βρεις με τσίλι αλλά vegan, όπως η Aztek Chocolate, ενώ αν είσαι κλασικός τύπος, η κρέμα καταλάνα και το σορμπέ φράουλα, είναι αυτό που ψάχνεις.

Στην πολυσύχναστη Αρχελάου, ξεχωρίζει το Maraboo, καθώς το παγωτό του δεν περιέχει χρώματα, αρώματα και μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, συντηρητικά ή έτοιμες βάσεις. Είναι πάντα φρέσκο, με τις διαθέσιμες γεύσεις να μην ξεπερνούν τις δέκα ή ενίοτε τις δώδεκα.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ο Άραξος έφερε στα Εξάρχεια, λαχταριστό χειροποίητο παγωτό, για το οποίο χρησιμοποιεί ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως το γιαούρτι που φτιάχνουν με παραδοσιακό τρόπο. Στη βιτρίνα φιγουράρουν είκοσι γεύσεις, με πρώτο και καλύτερο το γιαούρτι αγριοκέρασο και βατόμουρο. Ανάμεσα στα δημοφιλή είναι επίσης, το καραμελωμένο αμύγδαλο με καβουρδισμένο ξηρό καρπό ως βάση αλλά και ολόκληρα κομμάτια, το φιστίκι και η σοκολάτα.

Με ναυαρχίδα του το κατάστημα στο Περιστέρι το Fatto a mano (Κώστα Βάρναλη 21) είναι ο παράδεισος του παγωτού.  Στα ιταλικά, το όνομά του σημαίνει «χειροποίητο» και το παγωτό εδώ είναι ακριβώς αυτό: αγνό, με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και μοναδικές γεύσεις, με γνώμονα την εποχικότητα. Ανθότυρο-μέλι, φιστίκι, μανταρίνι και λουκούμι τριαντάφυλλο είναι μερικές από τις γεύσεις που ξεχωρίζουμε.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Old school παγωτό, που αν δοκιμάσεις μία φορά θυμάσαι πάντα τη γεύση του, φτιάχνει ο Αντωνίου (Ελ. Βενιζέλου 87 & Συνασσού 1-3) στη Δραπετσώνα, που έχει συμπληρώσει 80 χρόνια ζωής. Σοκολάτα, φράουλα και καϊμάκι υπάρχουν σταθερά, αλλά ο Βαγγέλης Αντωνίου, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς, φροντίζει να εμπλουτίζει το μενού και με δύο – τρεις γεύσεις επιπλέον, όπως το ρόδι.

Το Serano μπορεί να είναι διάσημο για το τσουρέκι και τα γλυκά του, όπως η ομώνυμη πάστα, αλλά φημίζεται εξίσου και για το χειροποίητο παγωτό του και ειδικά για το παρφέ. Το βρίσκεις και σε ατομικό μέγεθος.

Exit mobile version