Eurokinissi
ΠΑΣΧΑ

Τα αγαπημένα μας τσουρέκια στην Αθήνα

Επτά διευθύνσεις για τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην Αθήνα, που το άρωμα και η γεύση τους έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μας.

Αν υπάρχει μία παιδική ανάμνηση στο φαγητό που να μας ενώνει όλους, αυτή είναι σίγουρα το πασχαλινό τσουρέκι. Ήταν αυτό που μάς έσωζε από τη brutal κρεατοφαγία των μεγάλων, που βουτούσαμε στο γάλα και αλείφαμε με σοκολάτα αν ήταν σκέτο. Κάποιοι τυχεροί, έχουν μνήμες από τα τσουρέκια της μαμάς, αν αυτή έμπαινε στην κουζίνα και θεωρούνταν καλή μαγείρισσα. Άλλοι όμως βρήκαν το δικό τους σπιτικό τσουρέκι σε ζαχαροπλαστεία που συνδέθηκαν με τα παιδικά τους χρόνια και τελικά τους συντροφεύουν μέχρι και σήμερα.

Όσο κι αν μας αρέσει η εξέλιξη στη ζαχαροπλαστική και σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν πολλοί νέοι pastry chefs που έχουν να προτείνουν σύγχρονα twist, το τσουρέκι παραμένει πάντα αγαπημένο στην πιο κλασική εκδοχή του. Με μαχλέπι και μαστίχα, με κομματάκια σοκολάτας και γαλλικό βούτυρο, σε σχήμα πλεξούδας, με λαστιχωτή υφή, αυτά είναι τα αγαπημένα μας τσουρέκια.

Το Βelle Vue, για τον Γιώργο Ρομπόλα

Μπόλικο μαχλέπι, ακόμα περισσότερη μαστίχα και μυρωδιά από βούτυρο να πλημμυρίζει το υπόγειο, καθώς η γιαγιά μου η Μάρω ζύμωνε υπομονετικά (για ατέλειωτες ώρες) τα τσουρέκια που τις είχε παραγγείλει το μικρασιατικό σόι. Για ευνοήτους λόγους δεν μπορώ να έχω πια εκείνη την αυθεντική εμπειρία, το Belle Vue όμως στη Νέα Σμύρνη προσφέρει ό,τι πιο κοντινό σε εκείνη την ανάμνηση: μπουκιά και επιστροφή στα παιδικά χρόνια.

Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, τηλ. 2109344064

Το Lido, για τη Χριστίνα Φαραζή


Τσουρέκι έτρωγα μία φορά τον χρόνο, κάθε Πάσχα. Μέχρι που πριν μερικά χρόνια ανοίχτηκε μπροστά μου ένας καινούργιος κόσμος, αυτός του Lido. Ενός μικρού κωνσταντινουπολίτικου ζαχαροπλαστείου στο Παγκράτι με παραδοσιακά γλυκά και βουτυράτα, μελωμένα αρώματα να αναδύονται από τις ρετρό βιτρίνες του.

Το τσουρέκι του είναι ένα από τα πιο φημισμένα της Αθήνας. Μυρωδάτο, μαστιχωτό, με το μαχλέπι να «ακούγεται» τόσο όσο. Πάνω απ’ όλα όμως πάντα φρέσκο, είτε έχουμε Μεγάλη Εβδομάδα, είτε όχι. Προτιμώ το σκέτο, αν και οι επιλογές με γέμιση σοκολάτας ή κάστανο είναι επίσης γευστικότατες.

Χρεμωνίδου 35, Αθήνα, τηλ. 2107516898

Ο Βάρσος, για τον Κωνσταντίνο Αμπατζή

Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο τσουρέκι και ποιος είμαι εγώ για να το κρίνω άλλωστε, αλλά σίγουρα είναι το αγαπημένο μου. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη νοστιμιά, έχει τη γεύση της παιδικής μου ηλικίας. Κάθε μπουκιά, με γυρνάει στο πατρικό μου, στις βόλτες στην Κηφισιά, στις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, σε χρόνια αθώα και ανέμελα. Κι αυτό είναι σίγουρα το πιο σημαντικό συστατικό για να κάνει οποιοδήποτε φαγητό αγαπημένο.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 2108012472

Το Μaxim, για τη Μίνα Μπιράκου

Λατρεύω το τσουρέκι αλλά κάθε φορά έχω κι ένα άλλο αγαπημένο, ίσως γιατί έχω σαν πρότυπο αυτό το πεντανόστιμο που φτιάχνει η μαμά μου. Επίσης, μου αρέσει να είναι λαστιχωτό και με μαχλέπι (φαν της μαστίχας δεν είμαι). Από όλα τα τσουρέκια, λοιπόν, που πέρασαν από τη ζωή μου, αυτό του Maxim μού έχει μείνει αξέχαστο. Μάστορας από την Κωνσταντινούπολη ο ιδιοκτήτης, βάζει όλη του την τέχνη στα τσουρέκια που αρέσουν σε κάθε καλοφαγά εκεί έξω.

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109324603

Ο Tillas, για τη Μάρω Παρασκευούδη

Είναι η Βάσω και η Μαίρη που σε περιμένουν πάντα με χαμόγελο που σου φτιάχνει τη διάθεση και αυτό το άρωμα μαστίχα – μαχλέπι που μοσχοβολάνε τα τσουρέκια και προσωπικά λατρεύω. Είναι σχεδόν παράδοση το πολίτικο τσουρέκι του Tillas, αυτό που έρχεται δεύτερο μετά το τσουρέκι της μαμάς μου.

Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102514077

Το Rita’s Cookies, για την Ιωσηφίνα Γριβέα

Θα πας για τα ονομαστά μπισκότα της, θα μείνεις για τα μοσχοβολιστά τσουρέκια. Η Ρίτα Αμιραλιάν τα φουρνίζει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στο εργαστήριό της και δε μένει τίποτα (γι’ αυτό κάνε παραγγελία). Τα φτιάχνει με γαλλικό βούτυρο και, εάν νιώθεις περιπετειώδης, εκτός από τα κλασικά με άρωμα μαστίχα και μαχλέπι θα βρεις και τσουρέκια γεμιστά με κομματάκια σοκολάτας, καρύδια, δαμάσκηνα, ή/και χουρμάδες. Αφού θα πας που θα πας, μη φύγεις χωρίς μπαραζί Βυρητού.

Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ.2104912323

Η Εύη, για τον Θοδωρή Κανελλόπουλο

Παρόλο που το Πάσχα είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που ένα debate δε θα έβγαζε και πολύ νόημα (σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα που μπορείς άνετα να χωριστείς σε κουραμπιεδάκηδες και μελομακαρονάκηδες), προσωπικά είχα καταφέρει να δημιουργήσω ένα. Στήριζα φουλ τα παραδοσιακά κουλουράκια, σνόμπαρα το τσουρέκι. Δεν ξέρω γιατί -ή τι μεσολάβησε (και)- αλλαξοπίστησα, ούτε που θυμάμαι πότε συνέβη αλλά η ζωή τα έφερε έτσι, που με έκανε μεγάλο fan του τσουρεκιού. Στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο βραδινό, όλες τις εποχές του χρόνου, δεν έχω πρόβλημα, το καταναλώνω.

Πλέον έχω άποψη, μπορώ να κρίνω μία ωραία πλέξη, τα αρώματα, έξτρα point αν έχει άρωμα πορτοκαλιού. Από τη στιγμή που γνώρισα το τσουρέκι της Εύης, αν και λυπάμαι λίγο που προδίδω ένα μικρό μυστικό της γειτονιάς μου, είπα εδώ είμαστε, αυτό είναι. Αυθεντική πολίτικη συνταγή, αφράτο, βουτυράτο και μαστιχωτό. Όπως πρέπει δηλαδή.

Ιλισίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια τηλ. 2107241766

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version