Τα αθηναϊκά εστιατόρια που βρίσκονται στον Οδηγό Michelin για το 2024
- 18 ΔΕΚ 2024
Ο Οδηγός Michelin ανακοίνωσε σήμερα (18/12) τις επιλογές του ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της ελληνικής πρωτεύουσας για το 2024, με το Makris Athens να κερδίζει το πρώτο του Αστέρι Michelin. Ο γαστρονομικός Οδηγός αναδεικνύει συνολικά 36 εστιατόρια, με 7 νέες προσθήκες.
Tο Delta διατηρεί τα δύο Αστέρια Michelin, ενώ το ένα Αστέρι από πέρυσι διατηρούν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall.
Σχετικά με τη νέα προσθήκη του Οδηγού Michelin για το 2024, το Makris Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο γεμάτο ιστορία, πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς, που υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αρχαίας Αθήνας. Η εσωτερική διακόσμηση προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στη συναρπαστική ιστορία αυτού του τόπου (με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος), ενώ ο chef Πέτρος Δήμας διευρύνει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργίας για να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας.
Ο chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Πέτρος Δήμας με την ομάδα του
Σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την ιδιόκτητη φάρμα του chef, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από το εστιατόριο, ενισχύοντας την ποιότητα των πιάτων που στολίζουν τα μενού του: Γένεσις, Ουτοπία και Φύσις Vegan.
Ο Gwendal Poullennec, International Director των Οδηγών MICHELIN, δήλωσε: «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μία γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και ολόκληρες περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από ένα απλό μέσο πολιτιστικής έκφρασης: είναι ένας στρατηγικός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας και μέσο διεθνούς επιρροής. Εκεί που διασταυρώνονται ο τουρισμός και η γαστρονομία, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα. Οι επιθεωρητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα της οικονομίας που βελτιώνει την ελκυστικότητα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία σε ακρογωνιαίο λίθο της δύναμης και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας».
Πράσινα Αστέρια
Τα εστιατόρια που λαμβάνουν αυτή την τιμητική διάκριση αποδεικνύουν ότι η γαστρονομική εξέλιξη και η αριστεία συμβαδίζουν χέρι-χέρι με τη δέσμευση στην περιβαλλοντική και οικολογική υπευθυνότητα. Αυτή η προσέγγιση συμβαδίζει με τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών των εστιατορίων που, ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζουν τη σημασία της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών σε όλες τις βιομηχανίες. Η αξιοποίηση της γαστρονομίας σαν εργαλείο προώθησης αυτών των αξιών δεν αποτελεί πλέον απλή προσδοκία αλλά αναγκαιότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
Στην Αθήνα, παραμένουν τα 3 εστιατόρια που διατηρούν αυτή τη διάκριση: το Delta, το Patio και το Soil.
Bib Gourmand
Αυτή η κατηγορία αναδεικνύει τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουν. Φέτος, οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin έχουν επιλέξει 6 εστιατόρια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτή τιμή.
Τo Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους. Οι δύο νέες προσθήκες είναι τα Άκρα των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, ένα εγχείρημα που συνδυάζει ένα εστιατόριο και ένα αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στην είσοδό του με τις επιλογές να αλλάζουν καθημερινά, και το Pharaoh. Στο δεύτερο, ο chef Μανώλης Παπουτσάκης, εμπνέεται από τις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις και εμβαθύνει άφοβα στο γαστρονομικό παρελθόν.
Πέρα από τα εστιατόρια που τιμώνται με Αστέρια Michelin, Πράσινα Αστέρια και Bib Gourmand, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν και από 4 εστιατόρια που κέρδισαν φέτος
για πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του Οδηγού, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους. Με το το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio, ο αριθμός των Προτεινόμενων
Εστιατορίων για την Αθήνα το 2024 αυξάνεται στα 18.