Τα cookies είναι η νέα τάση που αγαπάει η Αθήνα
Μπισκότα τραγανά, soft, με κομμάτια σοκολάτας, σε XL μέγεθος και υφή brownie ψήνονται στα μαγαζιά της πόλης και γίνονται η τελευταία ένοχη απόλαυσή μας.
- 12 ΑΠΡ 2022
Soft, με toppings, τραγανά, πληθωρικά, σε skillet και XL μέγεθος. Τα cookies έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη, γεύσεις και υφές και καταλαμβάνουν την Αθήνα ως η νέα τάση της πόλης. Πλέον στην πρωτεύουσα τρώμε γαλλικά κρουασάν και ιταλικά πανετόνε, όποτε τα ζητήσουμε.
Απολαμβάνουμε επίσης pasteis de nata, με την Amandine στο Σύνταγμα να φουρνίζει εδώ και χρόνια τα πορτογαλικά γλυκάκια και προσφάτως, το Sweet Nolan να βάζει τη δική του σφραγίδα. Το «καμένο» cheesecake όρισε μία ολόκληρη χρονιά, με το Morning Bar να μπαίνει πρώτο στη λίστα όταν αναζητούσαμε το εν λόγω γλυκό.
Γενικά, η ζαχαροπλαστική στην Αθήνα δείχνει να έχει μόνο ανοδική πορεία. Από τη μία τα μαγαζιά – institutions που εμμένουν στις κλασικές συνταγές (αυτές που θέλεις να μην αγγιχτούν και να μείνουν όπως τις αγάπησες) και από την άλλη τα μοντέρνα pastry shops που δίνουν σημασία στην αισθητική τόσο στον χώρο όσο και στις δημιουργίες τους.
Πλέον, στην Αθήνα έχεις πρόσβαση σε ό,τι θα συναντούσες σε ένα ταξίδι σου στο εξωτερικό και – ευτυχώς – για όλους μας έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τίτλους και περιγραφές «σαν να είσαι στη Νέα Υόρκη / στο Παρίσι / στο Βερολίνο» και πάει λέγοντας. Πλέον, είσαι στην Αθήνα και απολαμβάνεις τα όμορφα εγχειρήματα γύρω σου. Κι ένα από αυτά είναι τα cookies.
Αν αγαπάς τα Ben’s Cookies (τα μπισκότα που ξεκίνησαν από το Oxford’s Covered Market και έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο) ή αυτά του νεοϋορκέζικου Levain Bakery, θα είσαι ήδη από αυτούς που πιστεύουν ότι ένα μπισκότο για να σε συναρπάσει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μιλάμε για μαγαζιά που έχουν κάνει σπουδή πάνω στα cookies και που το όνομά τους είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Πίσω στα δικά μας τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν να ψήνουν μπισκότα και μάλιστα με επιτυχία. Τα cookies είναι φιλικά προς το Instagram, συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, γίνονται το υπέρτατο snack to go και μπορούν να αναδειχθούν ακόμα και σε ένα γλυκό για τη μέση.
Μία από τις πρώτες δουλειές που με ενθουσίασαν στην πόλη και που συντονίστηκε με τη ζαχαροπλαστική επανάσταση του Instagram, ήταν αυτή του The Cookie Dude. Ένα εικονικό μαγαζί που γινόταν γνωστό από στόμα σε στόμα μέχρι που μαθεύτηκε σε όλη την Αθήνα. Ο Δημήτρης Βάτης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ίσως να ήταν οι επιρροές του η κινητήριος δύναμη για να ασχοληθεί τελικά με το baking. Μία λιγούρα για chocolate chip cookies στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει το ταξίδι του με τα μπισκότα.
Το αποτέλεσμα; Αυθεντικά αμερικάνικα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας ή φιστικοβούτυρο, που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του, αλλά και πολλές ακόμα εκδοχές, όπως με βρώμη και μήλο. Τα cookies του Δημήτρη, μπορείς να τα παραγγείλεις απευθείας από τον ίδιο, αν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, ή εναλλακτικά να τα αναζητήσεις σε συνεργαζόμενα μαγαζιά, όπως το A Tot και το Kick. Cookies και καφές άλλωστε πάνε χέρι-χέρι.
Η Αμάντα Λυμπέρη και ο Δημήτρης Πλουμιστός αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να δώσουν στα μπισκότα ένα δικό τους κατάστημα – παρασκευαστήριο. Το The Cookie Spot είναι το πρώτο bake-to-order στην Αθήνα και τα μπισκότα του φτιάχνονται καθημερινά με τις καλύτερες πρώτες ύλες – από τη σοκολάτα Callebaut και το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο μέχρι το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας μέχρι τους καλύτερους ξηρούς καρπούς και τα φρέσκα φρούτα εποχής.
Chocolate chip με ή χωρίς καρύδια, Double dark chocolate με διπλή μαύρη σοκολάτα, Brownie με ανθό αλατιού, Peanut butter με φυστικοβούτυρο βρίσκονται ανάμεσα στις κλασικές επιλογές, το μενού εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συνταγές, γεύσεις και υλικά. Highlight, το cookie skillet, που πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπισκότο σε ταψάκι με topping, παγωτό.
Πολύ πριν διαδοθούν τα αμερικάνικα cookies στην πόλη, δύο αδέρφια, ο Αποστόλης και ο Πέτρος, άνοιξαν ένα πολύχρωμο café με πληθωρικά γλυκά. Έτσι, το I Cake You (Θεμιστοκλέους Εξάρχεια), έγινε το σπίτι ενός καλού φίλου που σε καλούσε για καφέ, κέικ, πίτες και cookies. Τα πληθωρικά τους μπισκότα είναι δικής τους επινόησης καθώς βασίστηκαν σε συνταγή για κέικ. Ιδανικά για να τα βουτήξεις σε γάλα.
Πίσω στο σήμερα, δύο νέες αφίξεις σύγχρονων ζαχαροπλαστείων παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές στα μπισκότα. To πρώτο ghost pastry shop της πόλης, το Madame Fraise εμπλούτισε τον κατάλογό του με τρεις – προς το παρόν – εκδοχές XL Soft Cookie (καλύπτουν 2 με 4 μερίδες): με toffee καραμέλας, φιστίκι, μπανάνα και σοκολάτα γάλακτος, με πραλίνα φιστικιού, κεράσι confit και καραμελωμένα φιστίκια και με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια και λεμόνι confit.
Το The Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια) συστήθηκε στο κοινό ως ένα microbakery που δίνει σημασία στο αλεύρι του και συνδυάζει την τέχνη του ψωμιού με τη ζεστή κουζίνα. Μαζί με όλα τα νόστιμα που φτιάχνονται καθημερινά, βρίσκεις αφράτα κέικ, βουτυράτα rondos και cookies.
Τέλος, με cookies, ανάμεσα σε pasteis de nata και «καμένο» cheesecake, κάνει το ντεμπούτο του και το Sweet Nolan, που αποτελεί την πιο πρόσφατη, γλυκιά άφιξη στην Αθήνα. Τα τραγανά, βουτυρένια μπισκότα στήνονται a la minute, μπροστά σου, με κρέμα λευκής σοκολάτας με καφέ espresso.
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!