ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα φαγητά στα όρθια του 2023

Σουβλάκι, σάντουιτς, πεϊνιρλί, πίτες, ράμεν είναι μερικά από όσα φάγαμε «στα όρθια» τη χρονιά που έφυγε και θα τα αναζητήσουμε και το 2024.

Καθώς υποδεχόμαστε το 2024, ας αναρωτηθούμε: ποια ήταν τα καλύτερα φαγητά που απολαύσαμε «στα όρθια» τη χρονιά που πέρασε; Με τη φιλοσοφία του street food να έχει αλλάξει αρκετά πια, πλέον τρώμε σχεδόν εστιατορικά καθισμένοι σε σκαλάκια και παγκάκια ή όρθιοι σε πάγκους. Ταιριάζουμε το φαγητό μας με craft μπύρες, ιδιαίτερα κρασιά και καλοφτιαγμένα cocktails στα πιο απίθανα μέρη της πόλης.

Εμπορικό Τρίγωνο: Ράμεν στα γρήγορα στο Tanpopo


Στο Tanpopo, το ραμενάδικο που έστησε ο Σωτήρης Κοντιζάς στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, ενδείκνυται για μία γρήγορη στάση όταν περιπλανιέσαι πεινασμένος στο κέντρο της Αθήνας. Αν είσαι μόνος, πιάσε θέση γύρω από την ανοιχτή κουζίνα. Θα απολαύσεις το ράμεν σου και θα αποχωρήσεις χορτασμένος. Όσο περιμένεις τραπέζι ή την παραγγελία σου, μπορείς να πιεις κι ένα cocktail στο όρθιο, χαζεύοντας την κίνηση έξω.

Εμπορικό Τρίγωνο: Σουτζουκάκι στη Βόλβη


Σουτζουκάκι μοσχαρίσιο και χοιρινό καλαμάκι είτε σε μερίδα είτε σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος πάπρικας, για να πιεις μια παγωμένη μπύρα και να κάνεις χάζι την κίνηση στην κεντρική αγορά της Αθήνας.

Κουκάκι: Γκουρμέ σάντουιτς και θρεπτικό χυμό στο Guarantee


Έχουμε χρησιμοποιήσει καταχρηστικά τη λέξη «γκουρμέ», είναι γεγονός. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το Guarantee είναι ένα σαντουιτσάδικο για καλοφαγάδες, για όσους δίνουν σημασία στις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, όπως στα εκλεκτά υλικά της βιτρίνας – από το τσορίθο και το ροστ μπιφ μέχρι το χαμόν, την γκορκονζόλα και τον κατσικίσιο κορμό, τα χειροποίητα μπιφτέκια και τις ομελέτες που φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας.

Πάντα υπάρχει κόσμος που τρώει απ’ έξω και δύο – τρεις μέσα να περιμένουν με λαχτάρα το σάντουιτς τους. Κάποιος αποτελειώνει έναν χυμό και ετοιμάζεται να πάρει ξανά το ποδήλατό του, άλλος να επιστρέψει στη δουλειά μετά το διάλειμμα, απολαμβάνοντας τις τελευταίες μπουκιές του, τουρίστες κάνουν στάση για να συνεχίσουν τη βόλτα τους, αναδεικνύοντας το μαγαζί σε ένα από τα καλύτερα σημεία συνάντησης στο Κουκάκι.

GUARANTEE

Ακρόπολη: Απεριτίβο και τσιμπολόγημα στο Drupes & Drips


Drupes & Drips

Τυριά και αλλαντικά, μπρουσκέτες και κριτσίνια για συνοδεύσεις το απεριτίβο, την μπύρα ή το κρασί σου σε ένα ήσυχο στενό κάτω από την Ακρόπολη.

DRUPES & DRIPS

Κυψέλη: Στον γεωργιανό φούρνο Marili


Παραδοσιακές γεωργιανές ζύμες ανοίγουν τα έμπειρα χέρια των γυναικών που εργάζονται στον φούρνο που άνοιξε μέσα στο 2023 στην Αγίας Ζώνης. Χατσαπούρι, γεμιστά πουγκάκια που θυμίζουν το χινκάλι και πεϊνιρλί φουρνίζονται καθημερινά ολόφρεσκα και τα απολαμβάνεις σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της Κυψέλης.

Άγιος Νικόλαος: Βουτυράτα τυροπιτάκια και κίφελ στο Saray


news247 / Σταύρος Διοσκουρίδης

Το Saray, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1968, συνεχίζει μέχρι σήμερα, με μία μικρή και ποιοτική παραγωγή στη γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Οι πιστοί πελάτες το επισκέπτονται για τα μοσχομυριστά τσουρέκια και τα κουλουράκια του και τα ολόφρεσκα γλυκά του όπως προφιτερόλ, καζάν ντιπί, ταού κιοκσού και τα σιροπιαστά, όλα με αληθινές πρώτες ύλες. Αν υπάρχει όμως κάτι που ξεχωρίζω ακόμα περισσότερο, αυτά είναι τα βουτυρένια τυροπιτάκια και το κίφελ, το πολίτικο κρουασάν με την καρυδάτη γέμιση.

Ομόνοια: Το σουβλάκι στον Λευτέρη στον Πολίτη


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από όταν ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του σουβλατζίδικου στην Ομόνοια. Στην οδό Σατωβριάνδου, σε μία περιοχή όπου τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα, ο Λευτέρης ο Πολίτης παραμένει ένα από τα λιγοστά πια αυθεντικά μαγαζιά της πόλης, με το σουβλάκι του να παραμένει ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα.

Στην πρώτη του διεύθυνση, γίνεσαι μάρτυρας της αυθεντικότητας, ενώ στη Ρόμβης απολαμβάνεις την ίδια γεύση αλλά με μία αίσθηση αλλαγής. Ό,τι και να επιλέξεις, κάθε μπουκιά σε κάνει να χαίρεσαι.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Παγκράτι: Πρωινό στα Άκρα


Πίτες με χειροποίητο φύλλο, νόστιμα κέικ, ρολά κανέλας, αλλά και με μπαχαρικά και κακάο, φίνα γλυκά και προζυμένια καρβέλια είναι όσα βρίσκεις τις πρωινές ώρες στα Άκρα. Μπορείς να πάρεις το πακέτο σου, μαζί με ποιοτικό καφέ και να επιστρέψεις σπίτι ή να κάνεις μία στάση στο άλσος Παγκρατίου για ένα αυτοσχέδιο πρωινό πικνίκ.

Νέα Ιωνία: Το πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας


Το πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Μία πινακίδα που γράφει με μεγάλα γράμματα πεϊνιρλί είναι το σημάδι ότι έχεις έρθει σωστά. Στην οδό Ραμνούντος βρίσκεται το διάσημο πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας, που έφτασε εδώ το 1942 βασισμένο στη μικρασιατική συνταγή και συνεχίζεται σήμερα από την τρίτη γενιά. Τρεις είναι οι παραλλαγές που φτιάχνεται, πριν ψηθεί στον ξυλόφουρνο και στη συνέχεια φύγει για άμεση κατανάλωση, αφού οι τακτικοί θαμώνες δε σταματούν να έρχονται. Με τυρί, τυρί – μπέικον και τυρί – κιμά (μοσχαρίσιο). Ο τρίτος συνδυασμός είναι για τους περισσότερους και ο καλύτερος όλων.

ΤΟ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Νότια προάστια: Σουβλάκι στο Ελληνικόν


Ένα από όλα στο Ελληνικόν, που δεν κάνει ντελίβερι / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Υπάρχουν κάποια σουβλατζίδικα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία ως κλασικά και το Ελληνικόν είναι ανάμεσα σε αυτά. Βρίσκεται στην Ιασωνίδου, τον κεντρικό δρόμο στα Σούρμενα, από το 1990 και διατηρεί το μενού του ίδιο μέχρι σήμερα, χωρίς ντελίβερι. Κοτόπουλο και χοιρινό σε γύρο ή καλαμάκι και φυσικά το διάσημο τυλιχτό με το μπιφτέκι.

Exit mobile version