Deb Lindsey/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα γλυκά και αλμυρά με μήλο που τρως στην Αθήνα (και όχι μόνο)

Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται και τα μήλα, που ταιριάζουν τόσο σε γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές.

Ένα από τα πρώτα σημάδια του φθινοπώρου είναι η άφιξη των μήλων στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα. Ωφέλιμα για τον οργανισμό, τραγανά αλλά και ζουμερά, τα μήλα είναι τόσο ευέλικτα στη χρήση τους.

Εκτός του ότι τα απολαμβάνεις ως έχουν, οι συνταγές είναι άφθονες και περιλαμβάνουν από ψήσιμο και μαγείρεμα μέχρι σάλτσες και chips. Είναι ιδιαίτερα αγαπητά ως σνακ και επιδόρπια, αλλά είναι επίσης νόστιμα όταν συνδυάζονται με αλμυρά πιάτα.

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες στα μήλα και η καθεμία εξυπηρετεί καλύτερα αντίστοιχες συνταγές, πέραν από τις υποκειμενικές μας προτιμήσεις. Τα μήλα Granny Smith, για παράδειγμα, που τα αναγνωρίζεις από το πρασινο-κίτρινο χρώμα τους έχουν πιο μαλακή σάρκα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πολλές συνταγές.

Τα Starking Delicious, τα πιο δημοφιλή από τη Ζαγορά Πηλίου με ΠΟΠ κατοχύρωση, έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και είναι πολύ χυμώδη. Τα κίτρινα μήλα Golden είναι αρωματικά και με γλυκιά γεύση, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για επιδόρπια.


Τα μήλα Royal Gala είναι εξαιρετικά για να καταναλώσεις φρέσκα ή σε μία δροσερή σαλάτα, αλλά παραμένουν «σταθερά» σε πίτες και τάρτες.  Τραγανή υφή και γλυκόξινη γεύση έχουν τα Τζόνα (γνωστά ως Jonagold), ενώ είναι επίσης ζουμερά και αρωματικά. Χαρακτηριστικό ροζ-κόκκινο χρώμα και σκληρή σάρκα έχουν τα Fuji, τα οποία είναι αρκετά θρεπτικά για τον οργανισμό.

«Περιμένουμε να έρθουν τα μήλα Πιλαφά Ντελίσιους ΠΟΠ, που παράγονται στην περιοχή της Αρκαδίας καθώς επίσης και τα φιρίκια (σ.σ. ελληνική ποικιλία με του Πηλίου να είναι κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ)», μας ενημερώνει ο Στέλιος Χαρκιολάκης από το μανάβικο Μποστάνι.

Με όλες αυτές τις διαφορετικές ποικιλίες στη διάθεσή τους, μάγειρες και ζαχαροπλάστες έχουν μία δυνατή πρώτη ύλη για να δημιουργήσουν γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η κλασικά μηλόπιτα έχει την τιμητική της και είναι το ιδανικό γλυκό για να συνδυάσεις με ένα ζεστό ρόφημα. Στο κομψό ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο Poulette (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή), η pastry chef και ιδιοκτήτρια Κατερίνα Λίβα, φτιάχνει μηλόπιτες σε ατομικό μέγεθος, με βουτυρένια ζύμη που περιλαμβάνει βούτυρο Βρετάνης και αμυγδάλου και γέμιση από ελληνικά φρέσκα μήλα και μπαχαρικά.

Από τα πιο δημοφιλή γλυκά είναι το apple crumble του Dicky Dee, που συνδυάζει ζουμερά καραμελωμένα μήλα με τραγανή και βουτυρένια κρούστα. Μπορείς να προσθέσεις επίσης μία μπάλα παγωτό για έναν πιο πληθωρικό συνδυασμό.


Στο Ρίνι Γκριν, στο καινούργιο, πιο «πράσινο» concept της Μαρίνας Χρονά, η σεφ αξιοποιεί το εν λόγω φρούτο σε κέικ και τάρτες αλλά το ταιριάζει ιδανικά και σε σαλάτα με ψητό λάχανο, σταφίδες φουντούκι, breadcrumbs, ψητή γλυκοπατάτα, πλιγούρι και βινεγκρέτ ταχίνι. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να μπει και στο φθινοπωρινό μενού του Ρίνι, του αρχικού εγχειρήματός της, που συναντάμε δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

μήλα φθινόπωρο Photo by Nathan Dumlao / Unsplash

Ένα από τα πιο iconic επιδόρπια του Βλάσση, του αθηναϊκού εστιατορίου που μετρά από το 1983 στην Αθήνα, είναι το ψητό μήλο. Το σερβίρει πλάι σε γιαούρτι από τη Φάρμα Κουκάκη.

Αξίζει να βγεις λίγο έξω από την Αθήνα και να επισκεφτείς το Κτήμα Παπαργυρίου στο Λαλιώτη Κορινθίας, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του κάθε Σαββατοκύριακο για οινογνωσίες. Στον ίδιο χώρο όμως λειτουργεί η Osteria Greca με τον σεφ Γιώργο Αντωνέλλο να παρουσιάζει μία κουζίνα με υψηλές γαστρονομικές αξίες, χρησιμοποιώντας φρέσκα, τοπικά υλικά.

Ανάμεσά τους και τα μήλα Μαρκασίου Μάννα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει τόσο για το γλυκό του, γεμίζοντάς τα με σταφίδες και καρύδι με ένα topping καραμέλας. Θα αξιοποιήσει όμως το φθινοπωρινό φρούτο και στο φαγητό, σε μία συνταγή που θα περιλαμβάνει ξινόμηλο και συκώτι.

Αν βρεθείς βόρεια, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να επισκεφτείς την Παλιά Αθήνα, το εστιατόριο που κοντεύει να συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Φημίζεται για τα κρέατα και τη σπουδαία κάβα του, όμως ο ιδιοκτήτης του δεν ξεχνά τις ρίζες του. Έτσι, εδώ και 45 χρόνια, υπάρχει ένα γλυκό που στέκει αλώβητο στο μενού. Ο «χαλβάς του μπακάλη» που πρόκειται ουσιαστικά για μια στρώση ψημένου μήλου και μακεδονικό χαλβά ζεστό (όπως γινόταν στη σόμπα κάθε σπιτιού) είναι μια μικρή αποκάλυψη.