Τα καλύτερα γρήγορα γκουρμέ που θα φας στην πόλη
- 18 ΔΕΚ 2021
Αν μας δίδαξαν κάτι οι δύσκολοι καιροί (covid, κρίση) αυτό είναι ότι το νόστιμο φαγητό δεν το βρίσκεις μόνο σε degustation μενού και εστιατόρια με τραπεζομάντιλα και κηροπήγια. Αντιθέτως, το γκουρμέ φαγητό μπορεί να σερβίρεται σε μαγαζιά που βρίσκουν τον χώρο τους μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά και να τρώγεται ακόμα και στο χέρι.
Τα street food της πόλης έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη στη γαστρονομία, δείχνοντας ότι ακόμα κι ένα σάντουιτς μπορεί να υπηρετήσει με ευκολία την έννοια του γκουρμέ. Τρανό παράδειγμα το Guarantee στο Κουκάκι, με τη βιτρίνα του να συγκεντρώνει αλλαντικά και τυριά που θα ζήλευε ένα delicatessen και τους ιδιοκτήτες του να φτιάχνουν τις δικές τους σάλτσες, να πλάθουν μπιφτέκια και να μαγειρεύουν την ομελέτα την ώρα της παραγγελίας. Το πιο σημαντικό; Ο κύριος Γιάννης που σε μαθητεύει να μην μπερδεύεις τις γεύσεις και να μην το παρακάνεις με τα υλικά.
Για τον συνεχιστή της κληρονομιάς του Λευτέρη του Πολίτη, Τάσο Σαββόγλου, το τυλιχτό που κατέβαζε κόσμο και κοσμάκη μέχρι την Ομόνοια (πλέον το βρίσκεις και στη Ρόμβης) είναι ο απόλυτος ορισμός του γκουρμέ. Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Άλεξ Βασιλάτου, με τρούφα και μανιτάρια, που τα απολαμβάνεις ακόμα και στα σκαλιά της Δεξαμενής, είναι σοβαρή υπόθεση. Το ίδιο και τα κρουασάν του Overoll, που έχουν κάνει την Αθήνα υπερήφανη για την πρώτη της croissanterie. Θέλεις κι άλλα;
Τα καλύτερα γρήγορα γκουρμέ που θα φας στην πόλη
Σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί, αυθεντική ιταλική καρμπονάρα και φρέσκα ζυμαρικά, γαλλικά κρουσάν και bagels μπαίνουν στη λίστα με τα καλύτερα γρήγορα γκουρμέ που θα φας στην Αθήνα.
Το veggie galore σάντουιτς του Marketta
Η φοκάτσια είναι χειροποίητη, το ελαιόλαδο έρχεται από την Κρήτη, τα λαχανικά είναι φρέσκα, τα μυρωδικά και τα βότανα έχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα. Η Errica Cross έφτιαξε ένα slow fast food, όπως της αρέσει να το περιγράφει, ανοίγοντας ουσιαστικά την κουζίνα της σε όλους τους καλοφαγάδες της πόλης. Το veggie galore είναι η τέλεια απάντηση όταν ψάχνεις ένα χορταστικό, θρεπτικό και πολύ νόστιμο γεύμα στο χέρι. Χωρίς κρέας, παρακαλώ.
Το Roostic πεϊνιρλί του Feyrouz
Τι κάνει πραγματικά νόστιμο το φαγητό του Feyrouz; Το γεγονός ότι συμπεριφέρονται στο street food τους σαν να στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι. Το Roostic πεϊνιρλί για παράδειγμα, κλείνει μέσα του κόκορα κρασάτο με κασέρι, ένταμ και μοτσαρέλα. Από το 2014 που ιδρύθηκε το Feyrouz, η επιχείρηση συνεχίζει να έχει στον πυρήνα της την οικογένεια, με τη μαμά και μαγείρισσα Feyrouz να δίνει ασταμάτητα τον ρυθμό.
Το box του Morning Bar
Scones ή biscuits με φρέσκο βούτυρο, μία μαρμελάδα ή τσάτνεϊ, ένα επιλεγμένο αλλαντικό ή τυρί. Το box του Morning Bar έχει φτιαχτεί για να το παίρνεις στο χέρι και να το απολαμβάνεις στους πρόποδες του Φιλοπάππου.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι
Η καρμπονάρα του The Black Salami
Το σάντουιτς με παστράμι από τη Νέα Υόρκη έχει γίνει ήδη διάσημο στο Black Salami, όπως επίσης τα καταπληκτικά ψωμιά του και τα πιάτα με αυγά. Παρόλα αυτά, η καρμπονάρα που φτιάχνεται με δύο κρόκους αυγών και pecorino “crosta nera” είναι η επιτομή του νόστιμου comfort food στο χέρι.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια
Το κρουασάν του Overoll
Η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρώτη croissanterie της, αφού το Overoll μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή με τα artisanal κρουασάν του. Το ανοιχτό εργαστήριο σού επιτρέπει να παρακολουθήσεις τα διαφορετικά στάδια της παραγωγής, πριν καταφτάσουν στη βιτρίνα οι λαχταριστές δημιουργίες.
Το bun κάρδαμο του Kora Bakery
Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από τα buns με κάρδαμο του Kora Bakery. Αρωματικό, περίπλοκο, δεν θα το ξεχάσεις ποτέ και θα θέλεις πάντα κι άλλο.
Το σάντουιτς του Guarantee
Το σάντουιτς που άλλαξε την κοσμοθεωρία μας για το street food. Ο κύριος Γιάννης άφησε τα καράβια και έριξε άγκυρα στο Κουκάκι, φτιάχνοντας ένα μαγαζί που δίνει στο σάντουιτς τη θέση που του αξίζει. Τσιαπάτα, λαγανίτσα, μπαγκέτα, χωριάτικο είναι μόνο μερικές επιλογές σε ψωμί, για να συνεχίσεις με τυριά όπως προβολόνε, κατσικίσιο, κασέρι Μυτιλήνης και αλλαντικά με ονομασία προέλευσης και να ολοκληρώσεις με χειροποίητες σος ακόμα και φρέσκες πατάτες τηγανητές.
Το beef bao του Tyler’s
Ο Στράτος Βλασσόπουλος και ο Γιώργος Ζαχείλας που βρίσκονται στην κουζίνα του Lost Athens, τελειοποίησαν τα bao buns (τα οποία φτιάχνονται στο εργαστήριο του Tyler’s) και δημιούργησαν συνταγές χωρίς γευστικά σύνορα, βάζοντας στα ψωμάκια από τραχανά μέχρι μοσχάρι. Smash burger σε bao; Λέμε ναι.
Το bagel του Amandine’s
Χειροποίητα bagels και λαχταριστά υλικά για να τα γεμίσεις, αν δεν θέλεις να επιλέξεις από τις ήδη έτοιμες συνταγές, βρίσκεις στην Amandine. Η διαδικασία που ακολουθείται για την παρασκευή του bagel, είναι βράσιμο και στη συνέχεια ψήσιμο – η ίδια δηλαδή παραδοσιακή εβραϊκή συνταγή. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ χρησιμοποιείται ελληνικό, τοπικό αλεύρι που δίνει τη δική του υφή και γεύση. Κόκορας ελευθέρας βοσκής, τσορίθο, jamon, κατσικίσιο τυρί, μους παντζαριού, μαριναρισμένα λαχανικά, καπνιστά ψάρια, φινετσάτες μουστάρδες, chutney, μπλέκονται όπως πρέπει και δημιουργούν τους τέλειους συνδυασμούς για το bagel σου.
Η pasta του Alex The Fresh Pasta Bar
Κλασικό και αγαπημένο, το λινγκουίνι με χειροποίητο μοσχαρίσιο κιμά και το κοχυλάκι με μανιτάρια και λευκή σάλτσα με μαύρη τρούφα όταν θέλεις πιο έντονες γεύσεις.