Τα καλύτερα μαγειρεία που θα βρεις στην Αθήνα
- 13 ΝΟΕ 2021
Το φαγητό που έχει φτιαχτεί με αγάπη είναι πιο νόστιμο, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη DailyMail. Και το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο νόστιμο. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συναισθηματική μας αντίληψη για τη γεύση μπορεί να ενισχυθεί ή να μειωθεί από τον χρόνο, την αγάπη και τη φροντίδα που αφιερώνεται σ’ ένα γεύμα, κάτι που τελικά μπορεί να αυξήσει την απόλαυση του φαγητού. Ίσως, γι’ αυτό το φαγητό της μαμάς να είναι πάντα πιο νόστιμο, κι ως εκ τούτου να αναζητάμε τα μαγειρευτά ακόμα κι εκτός σπιτιού.
Τα μαγειρεία της Αθήνας, μέρη κλασικά που αντέχουν στον χρόνο, σερβίρουν φαγητά βγαλμένα από τα οικογενειακά τραπέζια. Αν η γεύση είναι μνήμη, αυτά τα μαγαζιά βάζουν τα δυνατά τους για να κρατήσουν ζωντανά τα συναισθήματα και τις εικόνες που μας προκαλεί ένα πιάτο σπιτικό φαγητό.
Σάλες ανεπιτήδευτες, χωρίς πολλές φιοριτούρες, μια τηλεόραση για αγώνες ενίοτε, οι συνήθεις ύποπτοι στα τραπέζια. Τα κοινά σημεία των μαγειρείων είναι πάνω κάτω ίδια, αλλά αυτό που τα ενώνει είναι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, την οποία και υπηρετούν με σεβασμό. Είναι η έλλειψη χρόνου, οι ελλιπείς γνώσεις στη μαγειρική, η άρνηση να μπούμε στην κουζίνα, ή απλώς η ανάγκη για φροντίδα που μας κάνουν να αναζητάμε τα μαγειρευτά εκεί έξω και όχι στο σπίτι μας.
Πού θα φας νόστιμο σπιτικό φαγητό
Από τους λαχανοντολμάδες στις Νοστιμιές της Μαίρης και τα τραγανά κεφτεδάκια με πατάτες στον Γιάννη μέχρι τις σούπες στην Ήπειρο και το πατσίτσιο του Κίτσουλα, οι παρακάτω διευθύνσεις φέρνουν στο τραπέζι ό,τι πιο κοντινό στο φαγητό της μαμάς.
Νικηφόρος
Κλασικό μαγειρείο στους Αμπελόκηπους, με γεύσεις από την κρητική κουζίνα. Πέρα από τα πιο κλασικά φαγητά, όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, θα φας κεφτεδάκια με μουστάρδα, ντολμαδάκια αυγολέμονο και πεντανόστιμο κότσι.
Αν και στον Νικηφόρο, βρίσκεις επίσης ψητά και της ώρας, οι περισσότεροι τον αγαπούν για τα μαγειρευτά του, τα οποία και θα δεις να φιγουράρουν στη βιτρίνα. Καλύτερα να σπεύσεις τις μεσημεριανές ώρες, γιατί το μαγειρείο αποτελεί κοινό μυστικό στην περιοχή.
Ολύμπιον
Γιατί θέλουμε να τρώμε σπιτικό φαγητό και αναζητούμε τα πιο αυθεντικά μαγειρεία; Γιατί είναι η φροντίδα και το μεράκι που βάζει στο φαγητό ο άνθρωπος που το ετοιμάζει, όταν αγαπάει αυτό που κάνει. Είναι ένα μυστικό στο μαγείρεμα, ένα διαφορετικό μυρωδικό ή ένα μπαχάρι που κάνουν τη διαφορά.
Στη γειτονιά του Α’ Νεκροταφείου, λοιπόν, στο Ολύμπιον υπάρχει και το μεράκι και η αγάπη. Ένα πιάτο γουβαρλάκια είναι πάντα το καλύτερο αντίδοτο σε ένα ελαφρύ κρύωμα, σε μία ακόμα περίεργη εβδομάδα στη δουλειά ή στην ενήλικη ζωή γενικότερα.
Ο Γιάννης
Εδώ και 70 χρόνια, ο Γιάννης μένει σταθερή αξία στην πολυτάραχη γειτονιά του Αγίου Νικολάου. 24ωρο μέχρι να το χτυπήσει η πανδημία, αυτό το εστιατόριο έχει ταΐσει γενιές και γενιές τις πρώτες πρωινές ώρες. Ελέω πανδημίας, ο Γιάννης έχασε τη μεταμεσονύχτια του αίγλη -όπως άλλωστε και πολλά μαγαζιά του είδους- αλλά παραμένει εκεί για τα μεσημέρια και τα βράδια που λαχταράμε το φαγητό της μαμάς.
Γι’ αυτές τις μέρες που νιώθεις ότι έχεις ανάγκη από τη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού, θα βρεις λαδερά και όσπρια (φαγητά που φώναζε η μαμά σου να τρως αλλά δεν άκουγες τότε) καθώς επίσης και συνταγές όπως γιουβέτσι, φρικασέ, σουτζουκάκια και κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές. Ο ιδανικός επίλογος γράφεται με χειροποίητη κρέμα καραμελέ.
Οινομαγειρείο Ήπειρος
Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το Οινομαγειρείο Ήπειρος στη Βαρβάκειο. Αυτό που θα ήθελες όμως να γνωρίζεις είναι ότι το μαγαζί δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ξενύχτηδες. Αντιθέτως, θα δεις θαμώνες το μεσημέρι που σπεύδουν για τις σούπες της Ράνιας, από ψαρόσουπα και κρεατόσουπα μέχρι φασολάδα, τώρα που χειμωνιάζει σιγά-σιγά.
Σεβόμενη τη μεγάλη μαγειρική πορεία του πατέρα της, η Ράνια μαγειρεύει έχοντας στο μυαλό της ότι ταΐζει παιδιά και ηλικιωμένους – «τα πιο ευαίσθητα στομάχια» όπως λέει η ίδια.
Κίτσουλας
Στον Κίτσουλα κάνουν εδώ και χρόνια το διάλειμμά τους όσοι δουλεύουν στα τριγύρω γραφεία. Τις μέρες που δεν έχεις όρεξη για άλλο ένα delivery, και λιγουρεύεσαι λαδερά ή πιο «μπελαλίδικα» φαγητά όπως παστίτσιο και φρικασέ, αυτή η ταβέρνα αποτελεί εγγύηση.
Διατηρεί το ίδιο προφίλ εδώ και πολλά χρόνια, ως μια απάντηση στους νεωτερισμούς αλλά και στην υπάρχουσα ανάγκη να φυλάξουμε τα κεκτημένα μας. Και αυτά είναι τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε.
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
Οι Νοστιμιές της Μαίρης
Τα φαγητά της Μαίρης έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όποιου τα δοκιμάζει. Πίτες με χειροποίητο φύλλο, λαχανοντολμάδες, λαδερά που θέλουν το ψωμί τους, όπως οι αγκινάρες αλά πολίτα, ρεβίθια και φακές είναι μερικά από τα πιάτα που βρίσκεις καθημερινά στο μενού.
Από τα τραπέζια της Μαίρης έχει περάσει όλη η Αθήνα, αφού όποιος δοκίμαζε για πρώτη φορά τις σπεσιαλιτέ της, ένιωθε να τον πλημμυρίζει μια σπιτική θαλπωρή.
Ροζαλία
Ιστορική ταβέρνα των Εξαρχείων και αλάνθαστη επιλογή στην περιοχή όταν θέλεις ένα πιάτο σπιτικό φαγητό. Ρεβίθια και γίγαντες φούρνου, αρνάκι στη γάστρα, σπανακόρυζο και μουσακάς είναι από τα πιάτα που δε λείπουν από τον κατάλογο. Σε αυτή την όμορφη αυλή, συνεχίζεις να τρως πιάτα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, χωρίς υπερβολές. Απλά και νόστιμα.
Πού θα φας μαγειρευτά στην Αθήνα
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!