Τα καλύτερα μέρη για μεσημεριανό στην Αθήνα
16 διευθύνσεις από εστιατόρια και φούρνους μέχρι street food και all day μαγαζιά.
- 28 ΦΕΒ 2024
Το μεσημεριανό είναι ένα γεύμα που δεν λαμβάνει αρκετή αγάπη. Συχνά, είναι απλά μερικές μπουκιές που στριμώχνονται ανάμεσα σε κλήσεις, e-mails και meetings, μια γέφυρα μεταξύ ενός χρήσιμου πρωινού και ενός δείπνου μετά τη δουλειά. Όμως η Αθήνα ξεχειλίζει από ενδιαφέρουσες επιλογές για να φας νόστιμα το μεσημέρι, από sushi και μαντί μέχρι κεφτεδάκια και παστίτσιο, που θα σε κάνουν να ανυπομονείς γι΄αυτό το διάλειμμα.
Αν κινείσαι στο εμπορικό τρίγωνο για δουλειές, τότε δεν έχεις παρά να τα αφήσεις όλα πίσω σου, να κατέβεις μερικά σκαλιά (προσοχή στο κεφάλι σου) και να κάνεις βουτιά στην παλιά Αθήνα. Το Δίπορτο (Σωκράτους 9) ξεπερνά τα 150 χρόνια ζωής, αλλά παραμένει το ίδιο μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν. Αρκεί να κατέβεις με προσοχή τα σκαλιά και να βρεθείς σε ένα σκηνικό που δεν έχει αλλάξει καθόλου. Γίγαντες, ρεβίθια και φάβα, ψάρια και θαλασσινά, όπως σαρδέλες και σουπιές με σπανάκι, είναι μερικά από τα κλασικά πιάτα που έχει το μενού.
Στο στενάκι του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή, η Αυλή περιβάλλεται από χαμηλές κατοικίες, αυτές που κάποτε φιλοξενούσαν όσους έρχονταν από την επαρχία για να εργαστούν στην πρωτεύουσα. Το καφενείο διατηρεί την ανεπιτήδευτη λαϊκότητα του, σε ένα σουρεάλ σκηνικό, που περιλαμβάνει από αφίσες και φωτογραφίες, μέχρι πλαστικές καρέκλες, καφάσια και μπουκάλες υγραερίου για να τηγανιστούν οι πατάτες και τα κεφτεδάκια.
Στο Σύνταγμα, το Sushi Lunchi (Βουλής 45) αποτελεί την ιδανική στάση για ένα μπολ με ξυδάτο ρύζι και ωμό ψάρι. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να κάνεις τις παραγγελίες σου μέσω πλατφόρμας ντελίβερι, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το να κάνεις ένα διάλειμμα και να φας το φαγητό σου στα τραπεζάκια που βλέπουν στην οδό Βουλής. Για την ιστορία, να πούμε ότι το μαγαζί ξεκίνησε σαν ghost kitchen κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έχοντας ως βάση του το Sushimou του Αντώνη Δρακουλαράκου, για να βρει τελικά τον δικό του χώρο δύο δρόμους μακριά.
Στα μπολάκια θα βρεις επιλογές όπως λαβράκι, τόνο, σολομό, αβοκάντο και αγγουράκι – το γνωστό Chirashi αλλά και μαυρομάτικα με λαδορίγανη, edamame, ψαρικά και ρύζι (θα το ζητήσεις ως Mame). Υπάρχει όμως και το Οσιζούσι, που είναι ρολάκια στην πρέσα, με επιλογές όπως ξιδάτο κολιό καψαλισμένο, χέλι, τόνο και σολομό, τα οποία γίνονται μπουκιές μέσα σε φύλλο νόρι, και κάποια συνοδευτικά, από ξιδάτο ρύζι και πικάντικα edamame μέχρι κροκέτες μπακαλιάρου.
Για όλους τους digital nomads εκεί έξω, η Στέπα στα Εξάρχεια είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορείς να δουλεύεις με το λάπτοπ σου πίνοντας τον καφέ σου και μόλις τελειώσεις να κάνεις ένα νόστιμο διάλειμμα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς. Στην κουζίνα, ο Αντώνης Μαλίκι έχει φτιάξει ένα συμπυκνωμένο μενού με εύκολες προτάσεις για όλους – από fish & chips, smash burger και κεφτεδάκια σχάρας μέχρι νόστιμες vegan επιλογές. Το μεσημεριανό μενού ξεκινάει να σερβίρεται από τις δύο το μεσημέρι, την καλύτερη ώρα δηλαδή για να πιεις και μια παγωμένη μπύρα.
Τι θα έλεγες για διάλειμμα μέσα σε μουσείο; Το Cycladic Café (Νεοφύτου Δούκα 4) ενώνει την τέχνη με το φαγητό, αφού στον εσωτερικό φωτεινό κήπο με το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη, μπορείς να απολαύσεις νόστιμες μεσογειακές γεύσεις.
Είναι ωραία τα μεσημέρια στον Μαύρο Γάτο (Πολέμωνος 4) στο Παγκράτι, που κρατάει γερά από το 1964. Μπορείς να πιάσεις τραπέζι ακόμα και μόνος σου, έχοντας για συντροφιά τις ιστορίες που ξεπηδούν από τις τοιχογραφίες του ζωγράφου Ντόρις Παπαγεωργίου, με τον μαύρο γάτο να επιδίδεται σε γλέντια, φαγοπότια και χορούς με γυναίκες. Τα παϊδάκια του είναι φημισμένα, τι καλύτερο λοιπόν από μία μερίδα, μαζί με πατάτες τηγανητές, μία χειροποίητη πίτα που συνήθως μπαίνει εμβόλιμη στο μενού και ένα ποτήρι κρασί.
Αν σου έλειψε το σπιτικό φαγητό, θα το βρεις στο Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9). Το κλασικό καφενείο-μαγειρείο έχει ταΐσει γενιές και γενιές με τα μαγειρευτά του. Ζήτα ψωμί για τις σάλτσες και αν δεις στη βιτρίνα με τα φαγητά, σπανακόπιτα, παράγγειλέ τη χωρίς δεύτερη σκέψη.
Γνωστή για τη νόστιμη και προσιτή κουζίνα της είναι η Laika (Πέλλης 30), με πιάτα όπως κρεμμυδόπιτα με χειροποίητο φύλλο και μπέικον, μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες baby, μπριζολάκια που μαρινάρονται σε ουίσκι και ιμάμ με κρέμα μελιτζάνας και φέτας. Στο ψυγείο, βρίσκεις ως επί το πλείστον μπύρες από μικρές ζυθοποιίες – ό,τι πρέπει για να κάνεις την αρχή κάτω από τον ήλιο.
Παραδοσιακά πιάτα και αυθεντικές γεύσεις που έχουν περάσει από τη μία γενιά στην επόμενη, βρίσκεις στο Naan Stop (Λ. Αλεξάνδρας 223), ένα από τα καλύτερα ινδικά της Αθήνας που απέχει λίγα βήματα από τη στάση μετρό «Αμπελόκηποι». Φρεσκοψημένες πίτες naan, samosa γεμιστά με πατάτα και αρακά, αρωματικό ρύζι, κοτόπουλο tandoori, corma και tikka masala είναι μερικά από τα πιάτα που φτιάχνονται βάσει παράδοσης, με φρέσκα υλικά. Όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα του εστιατορίου, με τον chef και την ομάδα του να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρώτες ύλες. Θα φύγεις χορτάτος και με την αίσθηση ότι έχεις κάνει ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι.
Η Βαλεντίνα (Λυκούργου 235) στην Καλλιθέα επιβεβαιώνει ότι το φαγητό της μαμάς δεν γνωρίζει σύνορα. Η τέχνη της μαγειρικής πέρασε από την κυρία Βαλεντίνα στις νεότερες γενιές που τιμούν πλέον τη γιαγιά τους. Τα ζυμαρικά, όπως το μαντί και το πελμένι γίνονται με δεξιοτεχνία στο χέρι. Βερενίκι, σασλίκ, μοσχάρι που λιώνει στο στόμα, σαλάτες φρέσκες που ετοιμάζονται καθημερινά και μερικά ακόμα μαγειρευτά που ταιριάζουν τέλεια με το χειροποίητο ψωμί, επιβεβαιώνουν πώς το comfort food έχει πολλά παρακλάδια.
Τα μπιφτεκάκια του Μπάμπη (Λ. Αμφιθέας 73) είναι ξακουστά. Χειροποίητα, με την ίδια αυθεντική συνταγή από το 1967, ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται ιδανικά με πατάτες. Η ταβέρνα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού καλοφαγάδες για περισσότερα από τριάντα χρόνια στην Αθήνα.
Η Γή/Yi (Γρηγορίου Λαμπράκη 69) είναι ένας vegan-raw πολυχώρος φτιαγμένος με σεβασμό και αγάπη για την «πράσινη» διατροφή που προσφέρει νόστιμες επιλογές, χωρίς λακτόζης, γλουτένη και ζάχαρη. Εδώ, απολαμβάνεις χυμούς και smoothies με επιλογές από διάφορα φρούτα, λαχανικά και υπερτροφές, αλλά και milkshakes με βάση το φρέσκο γάλα αμυγδάλου που παρασκευάζεται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού. Βρίσκεις επίσης γλυκά χωρίς γαλακτοκομικά, άλευρα ή αυγά, τα οποία δεν ψήνονται σε φούρνο, αλλά αφυγραίνονται μόνο όπου χρειάζεται, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά τους στοιχεία και απολαμβάνεις οργανικό καφέ.
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τα μαγειρευτά και τη Βουλιαγμένη είναι το όνομα του Λουιζίδη (Ερμού 2). Η κουζίνα βασίζεται στα φαγητά της ελληνικής παράδοσης, από λαδερά και όσπρια μέχρι κεφτέδες, αλλά και μεζεδάκια για το ούζο και το κρασί.
Ντελικατέσεν και εστιατόριο, το Salumaio (Παναγίτσας 3) προσφέρει ιταλικές γεύσεις από το 1998 αποτελώντας πλέον σταθερή αξία στο κέντρο της Κηφισιάς. Θα κάνεις ένα διάλειμμα για ένα ποτήρι κρασί με ταρτάρ φρέσκου ψαριού ημέρας, μαριναρισμένη σαρδέλα σε φρυγανισμένο ψωμί με σος λιαστής ντομάτας ή φαρφάλες με μπρικ και καπνιστό σολομό.
Σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί, τυρόπιτα με χειροποίτη σφολιάτα και κις λορέν με σπανάκι και τυριά στο Bread BC (Αγίας Παρασκευής 59), το bakery & viennoiserie που άνοιξε ο Περικλής Βούρθης στο Χαλάνδρι, και εστιάζει στο φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη. Ενδείκνυται όταν θέλεις να φας κάτι ποιοτικό και γρήγορο στο χέρι.
Αν κινείσαι στο λιμάνι του Πειραιά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σουβλατζίδικο ο Γιώργος (Γούναρη 18). Ο κωδικός είναι ένας και καλός: δύο χειροποίητα μπιφτεκάκια μόνο με κιμά, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι και μια καλοψημένη, μαλακή πίτα για να τα τυλίξει.