
Τα καλύτερα νηστίσιμα που τρως στην Αθήνα
Η νηστίσιμη κουζίνα δεν είναι απλώς ένας διατροφικός περιορισμός, αλλά μια ευκαιρία για γευστικούς πειραματισμούς και δημιουργικότητα.
- 28 ΜΑΡ 2025
Τα νηστίσιμα φαγητά έχουν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όμως στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ζούμε σε έναν τόπο με πληθώρα φρέσκων λαχανικών και φρούτων, εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων και παρθένου ελαιόλαδου, ενώ η ελληνική φύση μας χαρίζει άφθονα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που απογειώνουν κάθε συνταγή.
Η νηστίσιμη κουζίνα δεν είναι απλώς ένας διατροφικός περιορισμός, αλλά μια ευκαιρία για γευστικούς πειραματισμούς και δημιουργικότητα. Από παραδοσιακές συνταγές, όπως οι φακές, οι ρεβιθάδες και τα λαδερά, μέχρι μοντέρνες εκδοχές που παντρεύουν την παράδοση με νέες γεύσεις, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ακόμα και στα γλυκά, η νηστίσιμη ζαχαροπλαστική κρύβει εκπλήξεις, αξιοποιώντας υλικά όπως το μέλι, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και οι φυσικοί χυμοί.
Ανακαλύπτοντας τον πλούτο της νηστίσιμης διατροφής, μπορούμε όχι μόνο να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας τραπέζι με υγιεινές επιλογές, αλλά και να απολαύσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις που κρύβουν μέσα τους τη σοφία αιώνων.
Τα αθηναϊκά μαγαζιά έχουν ανοίξει εδώ και καιρό τη διατροφική βεντάλια, εμπλουτίζοντας τα μενού τους με πιο ταπεινά υλικά, δίνοντας περισσότερες νόστιμες εναλλακτικές. Παρόλο που το κρέας κυριαρχεί στην πλειοψηφία των εστιατορίων και των street food εκεί έξω, ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις.
Νηστίσιμους μεζέδες για να συνοδεύσεις το τσίπουρο απολαμβάνεις στα Καραμανλίδικα του Φάνη (Ευρυπίδου 52, Αθήνα). Φάβα Φενεού, μελιτζάνες με κολοκύθια σε σάλτσα, χειροποίητα ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και πλιγούρι με μανιτάρια είναι μερικά από τα πιάτα που προσφέρουν. Μη φύγεις χωρίς να προμηθευτείς τον παραδοσιακό, μαστιχάτο χαλβά από τα Κύργια της Δράμας.
Θαλασσινά και μεζέδες με έμπνευση από τις νησιώτικες συνταγές φτιάχνουν στον Πελεκάνο (Σφακτηρίας 24, Αθήνα), για να πιεις το ούζο ή το κρασί σου. Χόρτα εποχής, σαλάτες, χειροποίητο ψωμί και νόστιμες εκπλήξεις σε περιμένουν στο ουζερί του Κεραμεικού.
Με αίγλη παλιάς Αθήνας και μία υπέροχη ταράτσα που βλέπει στην Ακρόπολη, το Café Avissinia (Κινέτου 7, Αθήνα) συνδυάζει μουσικές, γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής. Θα φας ταμπουλέ, φάβα, κους-κους με λαχανικά και χταποδάκι μαγειρέμενο σε κρασί με κριθαράκι.
Στα Άκρα (Αμυντά 12, Αθήνα), φτιάχνουν μία πολύ νόστιμη ρεβυθάδα με μανιτάρια, που τρώγεται ιδανικά για κυρίως πιάτο το μεσημέρι. Θα βρεις επίσης ψητό χταπόδι με ταραμά και γαρίδες με σαγκουίνι, για αρχή.
Πληθωρικές πιατέλες με ζυμαρικά και θαλασσινά ετοιμάζουν στην Τράτα (Νικηταρά & Θεμιστοκλέους, Αθήνα), επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τα σπαγγέτι με αχιβάδες, με το σκόρδο να ακούγεται, είναι από τα πιο χορταστικά πιάτα που μυρίζουν θάλασσα.
Στην αρχή της Ιασωνίδου στο Ελληνικό βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά μαγειρεία στην περιοχή. Στον Διονύση (Λ. Ιασωνίδου 2, Ελληνικό) σχηματίζονται κάθε μεσημέρι ουρές για τα μαγειρευτά του, αλλά τα τηγανητά καλαμαράκια είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του. Πάρε και μία επιπλέον μερίδα για το σπίτι.
Κλασικό στέκι εδώ και αρκετά χρόνια στην πλατεία Ελευθερίας είναι ο Φοιτητής (Θεμιστοκλέους 72-74, Νέο Ψυχικό) που λειτουργεί από το 2005. Καυτερές πιπεριές τηγανητές, σκορδαλιά, πατάτες τηγανητές, όστρακα ωμά και αχνιστά, σουπιές κοκκινιστές, καλαμάκι γαρίδας και καραβίδες φρέσκες είναι μερικές από τις προτάσεις σε νηστίσιμα για κάθε budget.
Αν θέλεις κάτι νόστιμο και εύκολο για το γραφείο, στο the ΓΚΑΡΝΤΕΝ (Ιθάκης 9, Αθήνα) βρίσκεις φανταστικά χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο από τις Κρηνίδες Καβάλας.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις