ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα πιάτα με αυγά στην Αθήνα

Τα αυγά ταιριάζουν με όλα και τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας. Τα παρακάτω μαγαζιά στην πόλη, το επιβεβαιώνουν.

Ευέλικτο στην παρασκευή του αλλά και μία ολοκληρωμένη τροφή από μόνη της χάρη στις πρωτεΐνες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, το αυγό αναδεικνύεται σε αγαπημένο υλικό για κάθε γεύμα της ημέρας.

Τηγανητό με πατάτες, ομελέτα, ποσαρισμένο ή βραστό, το αυγό επιδέχεται αμέτρητους τρόπους μαγειρέματος και συνδυάζεται με πολλά διαφορετικά υλικά.

Φωλιά πατάτας με αυγά στο Basegrill

Η ιστορία του πιάτου, που παραμένει μέχρι σήμερα το πιο δημοφιλές στο Basegrill, ξεκινάει στις αρχές της λειτουργίας του εστιατορίου, όταν ο Σπύρος Λιάκος ήθελε απεγνωσμένα να φάει πατάτες με αυγά διότι επιθυμούσε κάτι τραγανό αλλά ταυτόχρονα και μελωμένο.

Το πιάτο έρχεται στη μέση, για την παρέα, και η προετοιμασία του αποτελεί μία μικρή ιεροτελεστία. Μόλις φτάσει στο τραπέζι, πρέπει να σπάσεις τους κρόκους και να ανακατέψεις τα αυγά με τις χρυσαφένιες πατάτες.

Pad Grapao Khai Do στο TukTuk

Για τους Ταϊλανδούς, το Pad Grapao Khai Do είναι οι «δικές» μας πατάτες με αυγά. Πρόκειται για ένα απλό πιάτο, ένα stir fry που μπορεί να γίνει με χοιρινό, κοτόπουλο ή θαλασσινά και με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού (σάλτσα από oyster sauce, fish sauce, soy sauce και λίγο ζάχαρη, τσίλι σκόρδο). Συνοδεύεται με ρύζι και τηγανητό αυγό.

Αυγά μάτια στη Λόντζα της Γειτονιάς

Γεύσεις απλές, καθημερινές που ξυπνούν αναμνήσεις μαγειρεύονται καθημερινά στη Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια. Οι τηγανητές πατάτες που σκεπάζονται με αυγά μάτια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μικρό μενού και αποτελούν την πιο κόμφορτ επιλογή για ένα μεσημεριανό γεύμα.

ΛΟΝΤΖΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Αυγά ποσέ στο Miss Tartu

Αν αγαπάς το brunch, τότε το Miss Tartu είναι το χαλαρό, ανεπιτήδευτο μαγαζί που θέλεις να περάσεις τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής. Θα βρεις μία ποικιλία σε πιάτα με αυγά, αλλά ξεχωρίζουν τα ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί που συνοδεύονται από σπαράγγια και jamon.

Σκραμπλ με τσένταρ στο Olivia’s Brother

Το αυγό είναι ο πρωταγωνιστής σε αρκετά παραδοσιακά πιάτα, τα οποία βλέπουμε (με χαρά) να έχουν θέση στα μενού αρκετών casual εστιατορίων. Στο Olivia’s Brother όμως πάνε ένα βήμα παραπέρα και φτιάχνουν το τέλειο σκραμπλ με τσένταρ που λιώνει και ζαμπόν και τα σερβίρουν πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Βάφλα με αυγά στο Makers

Έχει γίνει σημείο συνάντησης για brunch με φίλους αλλά και τα πρωινά που αναζητάς ένα ωραίο μέρος για να δουλέψεις ή να κάνεις μία συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δοκιμάσεις την αφράτη βάφλα με αβοκάντο και αυγό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

THE MAKERS
  • Πραξιτέλους 37, Αθήνα

Κριθαράκι καρμπονάρα στο Upon

Μία διαφορετική εκδοχή της κλασικής καρμπονάρα, με κριθαράκι στην προκειμένη περίπτωση, προτείνει ο chef Γρηγόρης Κικής στο Upon, το all day μαγαζί που άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο με τους παιδικούς του φίλους, Δημήτρη Δημήτσα και τα αδέρφια Νίκο και Ηλία Μαυρέλη.

Το κριθαράκι – καρμπονάρα έρχεται στο τραπέζι με το αυγό στην κορυφή και προσφέρει ένα στοιχείο διάδρασης με το φαγητό σου. Πρέπει να σπάσεις τον κρόκο και να τον ανακατέψεις ώστε να «δέσει» το κριθαράκι και στη συνέχεια να το απολαύσεις.

Avocado toast σε προζυμένιο ψωμί στο The Black Salami

Τα προζυμένια ψωμιά του δημιφιλούς microbakery των Εξαρχείων ταιριάζουν με αυγά σκραμπλ, μπένεντικτ, φλορεντίν και στραπατσάδα, ακόμα και με τη φοβερή καρμπονάρα που φτιάχνεται με δύο κρόκους και pecorino “crosta nera” ή το μαγειρευτό ημέρας που σερβίρεται σε ρωμαϊκό flatbread αργής ωρίμανσης.

Αν θέλεις κάτι θρεπτικό και υγιεινό, δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στο avocado toast, το οποίο σερβίρεται με ψωμί αργής ωρίμανσης και ποσαρισμένο αυγό και αρτίζεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Exit mobile version