Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα πιάτα που φάγαμε τον Ιούλιο στην Αθήνα

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η ζωή συνεχίστηκε στην Αθήνα σε μέρη που γνωρίζαμε ότι θα περνούσαμε καλά και θα τρώγαμε νόστιμα.

Ήταν ένας πολύ ζεστός Ιούλιος, γεγονός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους μας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να περάσουν τις μέρες τους στη δροσιά του κλιματιστικού, γνωρίζοντας ότι θα το πληρώσουν ακριβά. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες όμως, η ζωή συνεχίστηκε στην Αθήνα σε μέρη που γνωρίζαμε ότι θα περνούσαμε καλά και θα τρώγαμε νόστιμα.

Αρχίζοντας από το τέλος, μιας που επισκέφτηκα την Ταβέρνα των Φίλων (Άργους 66, Αθήνα) στο κλείσιμο του Ιουλίου, νομίζω ότι το σκηνικό της ήσυχης αυλής με τα λαμπιόνια πάνω από τραπέζια που είναι στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα, είναι η πιο όμορφη καλοκαιρινή εικόνα του αστικού καλοκαιριού. Όταν το φαγητό και το κρασί είναι εξίσου εξαιρετικά, μιλάμε για επιτυχία.


OneMan.gr / Άσπα Κουλύρα

Ο ημίπαστος κολιός με τη μελιτζανοσαλάτα – ένα μεζές που με γύρισε πίσω στα καλοκαίρια που περνούσα στα παράλια του νομού Λάρισας, ήταν η καλύτερη αρχή, μαζί με τις κυδωνάτες πατάτες που το λαδερό ζουμί τους ήταν απενοχοποίηση της εστέτ κουζίνας που βρίσκουμε στα περισσότερα εστιατόρια γύρω μας.

Αναζητώντας την ποιότητα μέσα στην ποσότητα των αθηναϊκών μαγαζιών, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέφεις στα μαγαζιά που σε κάνουν να νιώθεις ότι τα χρήματά σου αξίζουν. Το Junior Does Wine (Μαιάνδρου 5, Αθήνα) επιβεβαιώνει κάθε φορά πως η χαλαρή ατμόσφαιρα ταιριάζει ιδανικά με τις φυσαλίδες του Cuvee Speciale Extra Brut από το Domaine Karanika που παράγεται με οργανική μέθοδο στο μακρινό Αμύνταιο, ένα αφράτο sando με χειροποίητη μαγιονέζα και γαύρο μαρινάτο και την κλασική πια μπρουσκέτα με φρούτα εποχής.

Τα καλύτερα χρήματα που θα διαθέσεις για street food στην Αθήνα ανήκουν στο The Black Salami Microbakery (Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα). Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις να φας – από την κιμαδόπιτα και το τυροπιτάρι μέχρι το σάντουιτς με λαχανικά (που συνήθως το βρίσκεις με μισοψημένα λαχανικά, χωρίς καρυκεύματα και φιξ πράσινη σαλάτα), πέστο βασιλικού και φέτα, είναι πεντανόστιμο. Κι αυτό γιατί οι ζεστές γεμίσεις μαγειρεύονται σαν να είσαι σε εστιατόριο, δεν ετοιμάζονται στο πόδι κι έξω από την πόρτα.

Το χειροποίητο ψωμί είναι εξαιρετικό και το γεγονός ότι προσέχουν τις πρώτες ύλες τους – όπως τα αλλαντικά – δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να δώσεις 5 ευρώ για σάντουιτς, ας είναι τέλειο.


OneMan.gr/ Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το παγωτό στην Αθήνα, γευστικά και τεχνικά έχει πάει σε τέτοιο επίπεδο, που το να βρεις ένα παλιακό παρφέ μοιάζει ακατόρθωτο. Λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Βικτωρίας το Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81) (που στα τουρκικά σημαίνει κηρήθρα) βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1964. Το άνοιξε ο Γιάννης Μαγκλάρας όταν ήρθε στην Ελλάδα με τους τελευταίους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά, το μαγαζί λειτούργησε ως μεζεδοπωλείο – το μαρτυρούν οι παλιοί κατάλογοι που κρέμονται στους τοίχους – για να κερδίσει τελικά η ζαχαροπλαστική. Το παγωτό καϊμάκι ήταν φημισμένο, όπως επίσης και οι εξεζητημένες γεύσεις που δημιουργούσε ο ιδιοκτήτης.

Σήμερα, η τρίτη γενιά τιμά την κληρονομιά του εμμένοντας στην ποιότητα και την παράδοση. Παρφέ κρέμα, σοκολάτα και γιαούρτι με βύσσινο είναι ανάμεσα στις γεύσεις που σε αφήνουν με γλυκές αναμνήσεις.

Exit mobile version