Τα καλύτερα πιάτα που φάγαμε τον Μάιο στην Αθήνα
Από street food μέχρι fine dining, τα πιάτα που ξεχωρίσαμε τον Μάιο αποτελούν μικρές γαστρονομικές εμπειρίες.
- 31 ΜΑΙ 2024
Τα smash burgers ήταν αναμφισβήτητα το street food που είδαμε να ξεφυτρώνει σε κάθε μαγαζί της πόλης την τελευταία τριετία. Δοκιμάσαμε πολλά, είναι γεγονός, απορρίψαμε αρκετά αλλά βρήκαμε σίγουρα κάποιο αγαπημένο. Τον τελευταίο μήνα η προσωπική μου λίστα έχει εμπλουτιστεί με μία νέα προσθήκη.
Το double cheeseburger του Nob κερδίζει επάξια μία θέση στη λίστα με τα πιο καλοφτιαγμένα, νόστιμα και σε καλή σχέση ποιότητας τιμής burger που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό.
Φτιάχνεται με διπλό 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι και περιλαμβάνει πίκλα αγγουριού, κρεμμύδι ραγού, τσένταρ, μαγιονέζα Dijon και κέτσαπ, δημιουργώντας έναν πληθωρικό συνδυασμό χωρίς υπερβολές. Εκτιμώ ιδιαίτερα όταν τα μαγαζιά έχουν μικρά, συμπυκνωμένα μενού και εστιάζουν σε ένα είδος. Εδώ, βρίσκεις πέντε κωδικούς και τα απαραίτητα συνοδευτικά όπως τηγανητές πατάτες και σος.
Όταν άνοιξε το Soil πριν από δύο περίπου χρόνια στο Παγκράτι, αποτέλεσε (δικαίως) μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις. Ο Τάσος Μαντής είχε επιτέλους το δικό του εστιατόριο για να μαγειρέψει ελεύθερος και να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κήπο που φροντίζει με πολλή δουλειά και αγάπη ο πατέρας του στο Αλεποχώρι.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη η βράβευση του εστιατορίου από τον Οδηγό Michelin, πόσο μάλλον ότι έλαβε κι ένα Πράσινο Αστέρι για την προσπάθειά του περί βιωσιμότητας. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία να τρως ξανά από τα χέρια του σεφ και της ομάδας του. Αγαπημένες μου στιγμές όταν έφτασαν στο τραπέζι το mini burger χελιού και ο τράγος με άγριο σκόρδο και ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου.
Σταθερό μενού δεν υπάρχει στο koutsou & co, το νέο μαγειρείο της Αργυρώς Κουτσού που βρίσκεται σε μία στοά του Συντάγματος. Της αρέσουν τα «παράξενά», όπως τα λέει, από σπλήνα γεμιστή μέχρι πατσά, τα πιο άγνωστα ψάρια και όλα αυτά τα προϊόντα που πρέπει να ψάξεις για να τα βρεις στην ελληνική επαρχία.
Δεν λείπει όμως η οικειότητα στο φαγητό της, νιώθεις με έναν τρόπο γεύσεις γνώριμες και αγαπημένες. Ειδικά όταν τρως τις τηγανητές πατάτες με κοκκινιστό κιμά και ένα αυγό από πάνω. Το τέλειο μεσημεριανό διάλειμμα στο κέντρο της Αθήνας.
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που άνοιξε το Kitschen στον Πειραιά και το dim sum bar των Δημήτρη Λίεμ και Σπύρου Μινέτου δε σταματάει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Πραγματικά φρέσκα πιάτα, πολλά από αυτά δεν τα ξεχνάς ποτέ, και φανταστικά cocktails αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό.
Κι εκεί που νομίζεις ότι η σαλάτα καβούρι, τα dumplings με παντζάρι ή το τηγανητό κοτόπουλο είναι τα πιάτα που αγαπάς περισσότερο από όλα, μία νέα προσθήκη αλλάζει τα πάντα: beef dumpling with antichuco sauce ή αλλιώς με γέμιση μοσχάρι, σάλτσα με βάση το ξύδι και τα ασιατικά μυρωδικά, γιαούρτι με δυόσμο και κόλιανδρο.
Τις ξακουστές πίτες της Ελλάδας φτιάχνει ο Κωστής Κωστάκης στο Α λα γκρεκ. Την τελευταία φορά που βρέθηκα στο Χαλάνδρι, το πρωινό μου ήταν μία γαλατόπιτα. Ανοίγουν μόνοι τους το φύλλο φυσικά και φτιάχνουν την κρεμώδη γέμιση με ποιοτικά υλικά. Δεν κάνει εκπτώσεις ο σεφ, το καταλαβαίνεις στα αρώματα και τις γεύσεις των εδεσμάτων του. Ό,τι πιο κοντινό στη γαλατόπιτα της γιαγιάς μου.