Τα καλύτερα πιάτα που φάγαμε τον Μάρτιο στην Αθήνα
- 26 ΜΑΡ 2024
Θα έλεγε κανείς ότι η πρόσφατη εμμονή μας είναι οι γεωργιανοί φούρνοι. Όχι, δεν άνοιξαν όλοι τώρα, αλλά μαζί με τις νεότερες προσθήκες ανακαλύπτεις και τις παλιές. Το χατσαπούρι είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στα πιο δημοφιλή τους εδέσματα, σκέψου το σαν τη γεωργιανή τυρόπιτα, και από τα πρώτα που σου έρχονται στο πρώτο στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την εν λόγω κουζίνα.
Η τελευταία φορά που το βρήκα φρέσκο και λαχταριστό ήταν στο Tone House στα Εξάρχεια, έναν φούρνο – παρασκευαστήριο που βρίσκεις τις παραδοσιακές πίτες της Γεωργίας, καθώς και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά φαγητά της. Όπως το χινκάλι, που μπαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη στα καλύτερα πιάτα του μήνα. Πρόκεται για ένα μικρό βραστό πουγκί ζύμης με διάφορες γεμίσεις που εδώ το φτιάχνουν με τυρί, πατάτα, μανιτάρι ή κιμά (μια μίξη αρνίσιου και μοσχαρίσιου με καυτερό πιπέρι) και το μαγειρεύουν μόλις το παραγγείλεις. Σκέψου το σαν το γεωργιανό dumpling, ένα από πιο δημοφιλή φαγητά της χώρας που δεν λείπει από τα μεγάλα δείπνα, γνωστά ως supras.
«Κανένα supra δεν είναι πλήρες χωρίς μια πιατέλα με αχνιστό χινκάλι που σερβίρεται προς το τέλος του γεύματος», λέει η Carla Capalbo, συγγραφέας του Tasting Georgia, στο Food & Wine. Είναι σχεδιασμένα για να τρώγονται με το χέρι: Κρατάς το ζυμαρικό ψηλά από το κοτσάνι του (σαν ανοιχτή ομπρέλα), το πασπαλίζεις με πιπέρι και δαγκώνεις μία μικρή μπουκιά από την πλευρά της μαλακής κορυφής, ρουφώντας τον καυτό ζωμό πριν μασήσεις τη γέμιση. Οι γνώστες προτείνουν να αφήσεις στην άκρη το κοτσάνι ζύμης, έτσι ώστε να έχεις περισσότερη όρεξη για φαγητό.
Πολλά έχουν γραφτεί για την κρητική διατροφή και κουζίνα, και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται μία από τις πιο νόστιμες της Ελλάδας. Αν αναζητάς την αυθεντική εκδοχή της στην Αθήνα, αρκεί να ακολουθήσεις το GPS για να σε βγάλει στον Μίτο στην Καλλιθέα.
Μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα, καθώς στους τοίχους του καφενείου φιγουράρουν ο Ξυλούρης και ο Καζαντζάκης, μία από τις δύο τηλεοράσεις είναι συνδεδεμένη με τοπικά κανάλια κι από τα ηχεία αντηχούν η λύρα και το λαούτο. Το μενού συγκεντρώνει τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού, τα οποία βασίζονται σε οικογενειακές συνταγές των ιδιοκτητών. Αν αναζητάς χοχλιούς βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος – έρχονται λεμονάτοι στο ελαιόλαδο με αρωματικό δεντρολίβανο.
Μία νέα προσθήκη στην πόλη ήρθε να μας θυμίσει πόσο νόστιμα είναι τα cicchetti. Πρόκειται για μικρά σνακ στη βενετσιάνικη διάλεκτο, που συνήθως σερβίρονται στα παραδοσιακά “bàcari” (ενικός bàcaro: cicchetti bars ή osterie) στην ιταλική πόλη. Τα μεζεδάκια σερβίρονται σε ψωμάκι ή σκέτα και η λογική είναι να μπορείς να τα πιάσεις με το χέρι και να τα κάνεις μία μπουκιά, όσο απολαμβάνεις ένα μικρό ποτήρι κρασί – ombra για τους Βενετσιάνους.
Το Cicchetto Cantina αποτελεί την πιο πρόσφατη άφιξη στην Αθήνα, μέσα στη Στοά Μπολάνη, και ειδικεύεται στη συνήθεια των cicchetti, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί και ως μπακάλικο. Θα κάνεις μία νόστιμη στάση για cicchetti με εκλεκτά υλικά, όπως σύγκλινο από τη Μάνη, καρίκι από την Τήνο, κοπανιστή από τη Μύκονο, παστουρμά από την Κωνσταντινούπολη και ιταλικά αλλαντικά.
Στη δεύτερη Μαρίνα της Γλυφάδας άνοιξε ο Astakos, ένα εστιατόριο με θέα θάλασσα και ανοιχτή κουζίνα όπου εκτελούνται τα καθημερινά γευστικά mash-ups του chef Άγγελου Μπακόπουλου. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν το ψάρι, με μία μεγάλη συλλογή μεζέδων και πιάτων μαγειρεμένα στο «τζάκι». Στη φωτιά μαγειρεύεται και η comfort ψαρόσουπα με λαχανικά και ψάρι ημέρας, η οποία είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ζεσταθεί η ψυχή σου. Ο chef κινείται βάσει εποχικότητας και εντοπιότητας και οτιδήποτε περιλαμβάνεται στο μενού – από το ψωμί μέχρι και τα γλυκά – φτιάχνεται εντός της κουζίνας.
Στη Νέα Σμύρνη φάγαμε ένα καταπληκτικό τιραμισού. Ο Marco Zenaboni φτιάχνει ναπολιτάνικη πίτσα στο Le Pizze di San Gennaro και για το τέλος φροντίζει να έχει το ιδανικό επιδόρπιο. Τιραμισού που φτιάχνει ο ίδιος με σπιτικά σαβαγιάρ και μασκαρπόνε, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό και με αληθινό καφέ. Αξίζει κάθε μπουκιά.