OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα πίτα-μπιφτέκι στην Αθήνα

Ένα σουβλάκι γρήγορο, χορταστικό και γεμάτο νοστιμιά, όπως αρμόζει στο street food.

Αφράτη πίτα και ζουμερό μπιφτέκι – μια από τις πιο απολαυστικές επιλογές για σουβλάκι. Η καλοψημένη πίτα είναι φτιαγμένη για να αγκαλιάζει ένα λαχταριστό μπιφτέκι, συνήθως από μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά.

Το αποτέλεσμα απογειώνεται με φρέσκια ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά – δεν κρίνουμε – αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα και να προσθέσεις λίγες τηγανητές πατάτες. Είναι γρήγορο, χορταστικό και γεμάτο νοστιμιά, όπως αρμόζει στο street food.

Στην Αθήνα, όταν μιλάμε για τυλιχτό με μπιφτέκι, το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό είναι ο Λευτέρης ο Πολίτης (Σατωβριάνδου 20). Το ιστορικό μαγαζί στην Ομόνοια, με πάνω από επτά δεκαετίες ζωής, θα μπορούσε να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες αν οι τοίχοι του μιλούσαν. Ιδρύθηκε από τους παππούδες και έναν θείο του σημερινού ιδιοκτήτη, Τάσου Σαββόγλου, και από τότε έχει χαράξει τον δικό του δρόμο στην αθηναϊκή γευστική παράδοση.

φαγητό στα όρθια Το διάσημο μπιφτεκάκι στον Λευτέρη τον Πολίτη / OneMan.gr/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες, Πολίτες στην καταγωγή, έφτασαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών. Στην αρχή πουλούσαν αρνί ψημένο σε σούβλες, αλλά αργότερα το αντικατέστησαν με το πολίτικο μπιφτέκι, μια συνταγή που παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα. Στο τυλιχτό τους θα βρεις μόνο μοσχαρίσιο μπιφτεκάκι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, αλάτι και καυτερό πιπέρι. Πατάτες; Ούτε τότε, ούτε τώρα και το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο κατάστημα στη Ρόμβης.

Είναι όμως και οι Κώστηδες του κέντρου, δύο ιστορικά σουβλατζίδικα εκτός από κοινό όνομα μοιράζονται μια μεγάλη διαδρομή. Ο «πάνω» Κώστας (Φιλελλήνων 7) δεν βάζει τίποτα περισσότερο στο μπιφτέκι του από σκέτο κιμά, κρατάει την πίτα αλάδωτη στο ψήσιμο και προσθέτει ντομάτα, μπόλικο μαϊντανό, κοκκινοπίπερο και αντί για τζατζίκι, στραγγιστό γιαούρτι.

Στον «κάτω» Κώστα (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2), το τυλιχτό με το χειροποίητο μπιφτέκι περιλαμβάνει και κόκκινη σάλτσα, που η συνταγή της περνάει από γενιά σε γενιά και παραμένει μυστική.

Στο ίδιο πνεύμα, η Βόλβη (Ευρυπίδου 24-26) επιμένει στην αυθεντικότητα. Δεν θα βρεις πατάτες εδώ, αλλά ένα γεμάτο γεύση μοσχαρίσιο σουτζουκάκι, σε μερίδα ή τυλιγμένο σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος πάπρικας.

σουβλάκι Το κεμπάπ του Τόμας / OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Το κεμπάπ του Τόμας

Το σουβλατζίδικο του Τόμας (Σαρκουδινού 43) είναι σημείο συνάντησης στον Νέο Κόσμο. Σερβίρει κεμπάπ που σου μένει αξέχαστο, έχει σταθερή πελατεία εδώ και χρόνια και οι γνώστες του είδους το ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά του. Ο μικρότερος γιος του Αρμένιου ιδιοκτήτη, ο Μάριος, συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, κρατώντας στο ακέραιο τη συνταγή. Το κεμπάπ φτιάχνεται μόνο με μοσχάρι, αρνί και αλάτι και φυσικά ζυμώνεται με το χέρι.

Σε μία ήσυχη γωνιά της Καλλιθέας, ο Λευτέρης (Ξενοφώντος 146) βγάζει τραπεζάκια έξω για να απολαύσεις τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βραδιές. Όσο η ώρα περνάει, τα τραπέζια γεμίζουν με θαμώνες που ξέρουν ότι εδώ θα βρουν πεντανόστιμα τυλιχτά. Μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε αφράτη πίτα, ντομάτα και για να απολαύσεις τα σουβλάκια σου με μία παγωμένη μπύρα. Παράγγειλε εξαρχής δύο τυλιχτά με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, γιατί ένα ίσον κανένα εδώ.

Διάσημο είναι το τυλιχτό με μπιφτέκι στο Ελληνικόν (Λ. Ιασωνίδου 53), που από το 1990 μέχρι σήμερα διατηρεί το ίδιο μενού και τη φήμη του στα νότια προάστια.

Στις γειτονιές του Πειραιά βρίσκεις μερικά από τα καλύτερα σουβλατζίδικα. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα μιας και ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει λίγο παραπάνω. Με οδηγό την κόκκινη σάλτσα, ένα στοιχείο που κάνει το σουβλάκι ακόμα πιο λαχταριστό, το Ροδόπολις – Κοσμίδης (Καραολή & Δημητρίου 28) στο Κερατσίνι παραμένει πάντα αγαπημένο. Κρατάει τη συνταγή μυστική και με αυτή περιχύνει τα μπιφτεκάκια πάνω στην πίτα που σερβίρονται με κρεμμύδι και ντομάτα.

Η μυστική κόκκινη σάλτσα στο Ροδόπολις - Κοσμίδης / OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Τη δική τους κόκκινη σάλτσα φτιάχνουν και στο Κοχύλι (Σαλαμινομαχών 28-31) στον Κορυδαλλό. Η παραγγελία είναι μία: τυλιχτό με μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδι και φυσικά την προαναφερθείσα κόκκινη σάλτσα. Πατάτες δεν βάζουν μέσα αλλά εδώ είναι χειροποίητες και αξίζει να πάρεις μία μερίδα για τη μέση.

Δίπλα στους παλιούς μαθαίνουν και οι νεότεροι, που σέβονται το εθνικό μας street food και το προσφέρουν στην πιο αξιόλογη εκδοχή του. Το σουβλατζίδικο του Γιώργου (Γούναρη 18 & Νικήτα) αποτελεί κλασική στάση αν κινείσαι γύρω από το λιμάνι του Πειραιά μέσα στην ημέρα, για να απολαύσεις old school σουβλάκι. Ο κωδικός είναι ένας και καλός: δύο χειροποίητα μπιφτεκάκια μόνο με κιμά από ελληνική μοσχίδα, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι σε μία καλοψημένη, μαλακή πίτα.

Για ελληνικές μπύρες και μία πληθωρική μερίδα με μπιφτεκάκια και πατάτες τηγανητές (βγαίνει και σε τυλιχτό φυσικά), θα βρεθείς στο μοντέρνο Νικαράγουα (Οδ. Ανδρούτσου 149), που ακολουθεί με τη σειρά του τους παλιούς του είδους.

Τα Σουβλάκια της Λίλας (25ης Μαρτίου 41) στο Νέο Ψυχικό μπορεί να πέρασαν στα χέρια της επόμενης γενιάς αλλά δεν άλλαξαν και πολλά στο πέρασμα του χρόνου. Πήγαινε κατευθείαν στην επιλογή μπιφτέκι με την τραγανή και ξεροψημένη πίτα σου. Το απ’ όλα της Λίλας ή «κομπλέ» όπως το λένε, έχει σπιτική σάλτσα ντομάτας, μία μικρή δόση μουστάρδας, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.