Giagkos Papadopoulos
ΓΕΥΣΗ

Τα κρουασάν του Temps Perdu είναι ο λόγος για να κατέβεις Πειραιά

Στο νέο εργαστήριο ζύμης στον Πειραιά ξεφουρνίζονται καθημερινά οι εξαιρετικές δημιουργίες των Δημήτρη Δρίτσα και Γιάννη Βλασίου.

Σε έναν αστικό πεζόδρομο του Πειραιά άνοιξε τις πόρτες του το Temps Perdu, ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική. Προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική εστιάζοντας στη συναρμογή του χρόνου, των γεύσεων και των αναμνήσεων.

Με το όνομά του να προέρχεται από το εμβληματικό έργο του Marcel Proust, «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», επιδιώκει να αναδείξει την αίσθηση του χαμένου χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και ξανακερδίζεται.


Με εμπειρία σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία και στη Σαουδική Αραβία, ο Δημήτρης Δρίτσας, έμπειρος αρτοποιός, και ο Γιάννης Βλασίου, διακεκριμένος pastry chef, έφτιαξαν το φωτεινό εργαστήριό τους στον πρώτο όροφο και στο ισόγειο έστησαν το μαγαζί, με την καλλιτεχνική κατεύθυνση της Saint of Athens. Χρησιμοποιούν μόνο τα πιο εκλεκτά υλικά, επιλέγοντας εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να δημιουργήσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που αγγίζουν τόσο την αίσθηση της γεύσης όσο και της μνήμης.


Χρησιμοποιούν αληθινό βούτυρο, φτιάχνουν μόνοι τους τις πραλίνες και το μείγμα για το ζάαταρ (το ταιριάζουν με φέτα και μέλι από την Αρκαδία σε μια αλμυρή πρόταση), επιλέγουν υλικά που συναντάει κανείς σε πιάτα fine dining (στο κρουασάν πικραμύγδαλο – σουμάδα προσθέτουν black lime) και φροντίζουν να μετουσιώσουν όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν από την υψηλή γαστρονομία σε ένα concept ανοιχτό και προσιτό σε όλους.

 

 

Με τη διάφανη πρόσοψή του να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και πεζόδρομου, και το μεγάλο, σταθερό παράθυρο στον πρώτο όροφο οι περαστικοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευαστική διαδικασία ήδη πριν από την είσοδο τους στο χώρο. Στο εσωτερικό, η βιομηχανική αισθητική συνδυάζεται με στοιχεία αστικού σχεδιασμού, όπως εκτεθειμένα δομικά υλικά, μεταλλικές λεπτομέρειες και μίνιμαλ φωτιστικά, διαμορφώνοντας έναν χώρο που τιμά τη δημιουργία και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή κάθε προϊόντος.


Οι σεφ σκοπεύουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, φέρνοντας συνταγές και τεχνικές πάνω στις οποίες έχουν δουλέψει καιρό και να προτείνουν απρόσμενους συνδυασμούς βάσει εποχικότητας. Εκτός από το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, δοκίμασε επίσης το cinnamon bun, τη δική τους εκδοχή για λουκανικόπιτα και τα pasteis de nata που τρώγονται σε δύο μπουκιές. Δίνουν σημασία και στον καφέ, επιλέγοντας 3 sips 100% Arabica της Mr. Bean. Και κάπως έτσι, το Temps Perdu θα σε κατεβάζει το φθινόπωρο στον Πειραιά.

Exit mobile version