© istock
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τα μαγαζιά που θα φας την πιο νόστιμη σπιτική ταραμοσαλάτα

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είτε αποφασίσεις να το στρώσεις στο σπίτι είτε να βγεις έξω, θέλει την ταραμοσαλάτα του. Στα παρακάτω μαγαζιά θα τη βρεις στα καλύτερά της.

Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και χαλβάς από ταχίνι, είναι το τρίπτυχο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα παραπάνω συμπληρώνονται με θαλασσινά, όπως γαρίδες, χταποδάκι και όστρακα για τους καλοφαγάδες, ενώ δεν λείπουν τα όσπρια – από μαυρομάτικα σαλάτα μέχρι πιάτα όπως φάβα και χούμους.

Η ταραμοσαλάτα μπαίνει στο επίκεντρο καθώς αποτελεί το βασικό έδεσμα για το μενού της Καθαράς Δευτέρας. Μερικοί την προτιμούν με ψωμί, άλλοι με πατάτα, ενώ κάποιοι επιλέγουν να την παρουσιάσουν σαν μους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κανένα από τα υλικά που αναφέραμε.

Η ποιότητα του ταραμά, το καλό χτύπημα, η μαεστρία και στη συνέχεια τα μικρά μυστικά των ειδικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η ταραμοσαλάτα συνδυάζεται με όλα, αλλά όλοι θα συμφωνήσουμε πώς δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό από τη λαγάνα. Και τώρα έχουν την τιμητική τους. Αν δεν στρώσεις τραπέζι στο σπίτι και θελήσεις να κάνεις μια σωστή ψαροφαγία έξω, έχουμε τις διευθύνσεις για την καλύτερη ταραμοσαλάτα. Και όχι μόνο.

Στα Άργουρα (Αγησιλάου 49, Τζιτζιφιές), ο Νίκος Μιχαήλ επιλέγει ταραμά αρίστης ποιότητας και αφού τον χτυπήσει καλά σε επαγγελματικό μίξερ, συμπληρώνει κρεμμύδι και φινόκιο, προσθέτει λίγο ηλιέλαιο και ολοκληρώνει με την κόκκινη γλυκοπατάτα του. Ταραμοσαλάτα βελούδινη, με την οξύτητα που πρέπει, για να κάνουν βουτιές τα chips πατάτας, βρίσκεις στο ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος). Καθώς λειτουργεί πια και τη Δευτέρα, φέτος μπορείς να γιορτάσεις την ημέρα στο εστιατόριο.

Ημέρα γιορτής είναι η Καθαρά Δευτέρα στο Λέσβιον (Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι), που βλέπει τα τραπέζια του να γεμίζουν από νωρίς. Το μενού περιλαμβάνει τα γνωστά ψαρικά του και η ταραμοσαλάτα αποτελεί εγγύηση. Η κράτηση για την ημέρα επιβάλλεται.

Φημισμένη είναι η ταραμοσαλάτα του θρυλικού Vassilenas (Βρασίδα 13, Αθήνα) και όχι άδικα. Είναι καλοφτιαγμένη, από καλή πρώτη ύλη, με απίθανη υφή και σπιρτόζικη οξύτητα. Συνδυάζεται ιδανικά με την αφράτη, χειροποίητη φοκάτσια που ετοιμάζει ο chef Μανώλης Γαρνέλης.

Θάλασσα μυρίζουν οι Μικρές Κυκλάδες (Πανταζή 56, Ηλιούπολη) καθώς η ψαροταβέρνα ξεχωρίζει για τα νόστιμα και φρέσκα πιάτα της. Η ταραμοσαλάτα (από λευκό ταραμά) υπάρχει πάντα στο μενού αλλά την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική της. Και σίγουρα θα την απολαύσεις.

Μια πραγματική γιορτή στήνεται στη Λαχαναγορά του Ρέντη και το Polpo (Τζον Κένεντι 6) συμμετέχει σε αυτή. Η ταραμοσαλάτα που έρχεται μαζί με ζεστό ψωμάκι είναι από τις καλύτερες στην πόλη. Δεν είναι αφρός, ούτε βελουτέ, κι αυτό την κάνει αυθεντική και ακαταμάχητη. Χταπόδι λιαστό με τον παραδοσιακό τρόπο, ωμό σκαθάρι με αλατάκι, καλαμάρι και γαρίδες στο ζουμί τους, μια ντομάτα από την Πελοπόννησο εξαιρετική, γαρίδες Κοιλάδος στο τηγάνι και καραβίδες είναι μερικά από τα πολλά πιάτα που θα σε κερδίσουν με τη νοστιμιά τους.

Στην ουσία, ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού (μπακαλιάρου), τα οποία χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί αυτό το τυπικό νηστίσιμο έδεσμα. Στην αγορά, βρίσκεις δύο ειδών ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο. Ο πρώτος είναι καλύτερος ποιοτικά και αν και είναι ελαφρώς πιο ακριβώς, αξίζει να τον προτιμήσεις. Περιέχει 100% αυγά ψαριών, με αποτέλεσμα να φτιάχνεις πιο νόστιμη ταραμοσαλάτα.

Ο κόκκινος, που είναι και πιο φθηνός, οφείλει το χρώμα του και σε άλλες προσμίξεις. Φυσικά, υπάρχει πάντα η ευκολία της έτοιμης ταραμοσαλάτας, αν δε θέλεις να παιδευτείς.

  • Στάχυ (Κύπρου 23, Βριλήσσια): Εδώ βρίσκεις μία από τις καλύτερες ταραμοσαλάτες της πόλης και όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Βέβαια, μιας που τώρα έχει την τιμητική της, μπορείς να την προμηθευτείς για το γιορτινό τραπέζι αρκεί να φτάσεις μέχρι τα Βριλήσσια. Λευκός ταραμάς, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και τα όξινα στοιχεία, δένουν αρμονικά για μία ισορροπημένη γεύση.
  • Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι): Ένα από τα πιο ενημερωμένα delicatessen στο κέντρο της Αθήνας, το Nora’s Deli, δε θα μπορούσε να μην έχει ταραμοσαλάτα λόγω των ημερών. Χειροποίητη, από λευκό ταραμά για να πάει άμεσα από την παραγωγή στην κατανάλωση.
  • Μανδραγόρας (Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς): Στο φημισμένο παντοπωλείο–μπαχαράδικο του Πειραιά, βρίσκεις ταραμά για να τον φτιάξεις μόνο σου αλλά και έτοιμη ταραμοσαλάτα, δύο ειδών: με λευκό ταραμά και μελάνι σουπιάς για μία πιο γκουρμέ εκδοχή.