Φωτογραφία: Instagram / galiantra_athens
ΓΕΥΣΗ

Τα μαγαζιά που θα σε κάνουν να αγαπήσεις ξανά την Αθήνα

Μία όμορφη αστική αυλή, μία ανεμπόδιστη θέα στην αρχαία ιστορία της πόλης, ένας δροσερός κήπος, ένα ιστορικό κτίριο είναι μερικοί λόγοι που σε κάνουν να χαμογελάς ακόμα και μέσα στο γκρίζο σκηνικό.

Η ζωή στην Αθήνα μπορεί να αποδεχθεί αρκετά δύσκολη, θα συμφωνήσουμε όλοι όσοι κινούνται καθημερινά στους δρόμους της, αναζητούν μία θέση για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή απλώς προσπαθούν να βρουν λίγο πράσινο. Η λίστα με τα μειονεκτήματα δεν έχει τέλος, αλλά την ίδια στιγμή που έχεις τόσους λόγους να αντιπαθείς την αθηναϊκή πρωτεύουσα, υπάρχουν αρκετοί για να την αγαπήσεις. Έστω και για λίγο.

Μία όμορφη αστική αυλή, μία ανεμπόδιστη θέα στην αρχαία ιστορία της πόλης, ένας δροσερός κήπος, ένα ιστορικό κτίριο είναι μερικοί λόγοι που σε κάνουν να χαμογελάς ακόμα και μέσα στο γκρίζο σκηνικό. Ευτυχώς, για εμάς υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ και καφέ που έχουν να προσφέρουν κάτι από αυτά και σε κάνουν να αγαπήσεις ξανά την Αθήνα.

Υπάρχουν άπειρες ταράτσες στην πόλη που έχουν να προσφέρουν όμορφη θέα. Αν θέλεις όμως να συνδυάσεις ένα ωραίο σκηνικό με νόστιμο, προσεγμένο και βασισμένο στην ελληνική κουζίνα φαγητό, τότε το Mira Me ενδείκνυται. Στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου του 1925 που ανακαινίστηκε με επιτυχία, βρίσκεται το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου.


Από εδώ μπορείς να αγναντέψεις από τον Παρθενώνα και το Αστεροσκοπείο μέχρι τον Πειραιά και την Καστέλα. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια του μπορείς να απολαύσεις το brunch σου με υπέροχο καφέ Taf, handmade cocktails αλλά και ένα μενού με πιάτα στα οποία ο ταλαντούχος σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος έχει βάλει όλη τη μαεστρία του εκτελώντας με προσοχή τις συνταγές του executive chef Άρη Ρούσσου.

Mαγευτική θέα στην Ακρόπολη και σύγχρονη ελληνική κουζίνα προσφέρει το Okra, το εστιατόριο που στεγάζεται στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου στο Μοναστηράκι, μακριά από τον θόρυβο της περιοχής.


Η διακόσμηση του χώρου είναι λιτή – πάτωμα σκακιέρα, ξύλινα τραπέζια και μπαμπού καρέκλες, άνετοι καναπέδες και μία μεγάλη μπάρα κατά μήκος της βεράντας, για όσους θέλουν να δειπνήσουν με τη θέα σε πρώτο πλάνο, συνθέτουν το σκηνικό. Ο chef Γιώργος Ζαχείλας θέτει στο προσκήνιο τις εποχικές πρώτες ύλες, σε ένα συμπυκνωμένο μενού, το οποίο θα αλλάζει τακτικά, και συγκεντρώνει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους κάτω από τον Λόφο του Φιλοπάππου, το Lotte (Τσάμη Καρατάσου 2) απλώνει τα τραπέζια του στην άνετη πρασιά, δίπλα σε ένα παρκάκι, και αναδεικνύεται στο ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις ακόμα και μόνος σου. Χειροποίητες πίτες, τάρτες, γλυκά βγαλμένα από τα παιδικά μας χρόνια, όπως ο κορμός και μία ενδιαφέρουσα ποικιλία σε χυμούς και παγωμένα ροφήματα συνθέτουν το μενού. Φυσικά, δεν λείπει ο καφές και τα cocktails.


Κάτω από την Ακρόπολη, σε μία σκιερή αυλή, τρως μεζεδάκια δίπλα σε θαμώνες που παίζουν σκάκι. Η αναβίωση του κτηρίου για το Καφενείο του Ρίζου, που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’30, έγινε με σεβασμό στο παρελθόν, και το αποτέλεσμα είναι ένα μαγαζί με αύρα παλιάς Αθήνας. Οι αυθεντικοί πίνακες ζωγράφων-φίλων των ιδιοκτητών, μια λιθογραφία του Γιάννη Τσαρούχη καθώς και τα πρωτότυπα βινύλια της ελληνικής δισκογραφίας σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Τα νόστιμα κεφτεδάκια είναι από τα πιάτα που πρέπει να έρθουν στο τραπέζι, ενώ στο μενού θα βρεις γνώριμες ετικέτες σε αποστάγματα, που καλύπτουν κάθε προτίμηση και budget.

Η επαφή με τη φύση φτιάχνει πάντα τη διάθεση και ένα από τα πιο δροσερά μυστικά της Αθήνας είναι το αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Σε μία καταπράσινη κρυψώνα, ανάμεσα στα δέντρα, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, βρίσκεται το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής. Η διαδρομή προς την Καλοπούλα είναι αρκετά εύκολη – αρκεί να σκεφτείς πώς είναι μόλις 7 χλμ. μακριά από το Σύνταγμα. Θα συναντήσεις έναν φροντισμένο χώρο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο.


Το αναψυκτήριο ξεκινά τη λειτουργία του νωρίς το πρωί, σερβίροντας καφέ και τυρόπιτες και στη συνέχεια προσφέρει λίγα και καλά φαγητά. Γίγαντες, καγιανάς, κεφτεδάκια, τυρί σαγανάκι, χωριάτικη σαλάτα συνθέτουν το τέλειο μεσημεριανό, σαν να είσαι σε χωριό. Τα συνδυάζεις με αναψυκτικό, μπύρα, ούζο ή τσίπουρο και αφού χαλαρώσεις και δροσιστείς, μπορείς να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής. Θα είναι σαν να επιστρέφεις από εκδρομή.

Σε έναν ανοιχτό χώρο με χαλίκι και πολύχρωμα βαρέλια που εξυπηρετούν για να ακουμπήσεις την μπύρα και το φαγητό σου, βρίσκεται η Γαλιάντρα (Λεωνίδου 36, Μεταξουργείο). Μια καντίνα που σερβίρει τις κόμφορτ συνταγές της chef Γωγώς Δελογιάννη, από τα διάσημα κεφτεδάκια της και το hot dog μέχρι τις λαχταριστές τηγανητές πατάτες και σου θυμίζει κάτι από χωριό και πανηγύρι.

Exit mobile version