Unsplash Λευτέρης Καλλέργης
ΓΕΥΣΗ

Τα πιο δροσερά πιάτα που μπορείς να φας στην καλοκαιρινή Αθήνα

Είναι Ιούνιος, έχει ζέστη και το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαγητά δροσερά και γευστικά που ταιριάζουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτόν τον μήνα, η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε καινούργια σοδειά φρούτων και λαχανικών. Η ενυδάτωση είναι σημαντική κι αν σκεφτείς ότι τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της πρόσληψης υγρών, υπάρχουν ορισμένα που περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα.

Φράουλες, αγγούρι, κολοκυθάκια, σέλινο, μαρούλι και πεπόνι βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που σημειώνουν υψηλή βαθμολογία σε H2O και άρα έχουν προτεραιότητα στο φαγητό μας. Είναι Ιούνιος, έχει ζέστη, τα παρακάτω feel good πιάτα είναι ιδανικά για την εποχή.

Burrito bowl στο Chilangos

Ένα μπολ με δροσερή σαλάτα, αβοκάντο, chipotle mayo, φασόλια, καλαμπόκι, ντοματίνια και γαρίδες πάνω σε ρύζι creole φαντάζει ως το ιδανικό γεύμα για ένα ζεστό μεσημέρι. Χορταστικό, δροσιστικό, με μπόλικο χρώμα όπως αρμόζει στην εποχή, το συγκεκριμένο πιάτο είναι η εκδοχή του burrito σε μπολ από το αγαπημένο στέκι του Χολαργού.

Αλμυρίκια και ντολμαδάκια γιαλαντζί στο Dopios

Ταιριαστά στην εποχή είναι τα πιάτα που δημιουργεί ο Χριστόφορος Πέσκιας για τον Dopios, το μοντέρνο καφενείο του. Με απλότητα και καλή πρώτη ύλη, ο σεφ προτείνει πιάτα vegan και vegetarian που ταιριάζουν ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί για ένα χαλαρό μεσημεριανό διάλειμμα στο κέντρο της Αθήνας.

Αλμυρίκια με γιαπωνέζικο λαδολέμονο και ντολμαδάκια γιαλαντζί και ψευτογιαούρτι, όπως το λέει, από κάσιους, είναι δύο επιλογές που θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι.

Το κοτόπουλο tandoori στο Indian Gate

Πριν αντιδράσεις στην ιδέα του ινδικού φαγητού εν μέσω καλοκαιριού, σκέψου ότι τα πιο πικάντικα φαγητά προέρχονται από τα πιο ζεστά μέρη του πλανήτη. «Το μοναδικό μας μέσο για να δροσιστούμε είναι να ιδρώσουμε», λέει η Dr. Linda Shiue σε σχετικό άρθρο του Time για τη διατροφή και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ιδρώτας δροσίζει το δέρμα – μη φανταστείς ότι ρίχνει τη θερμοκρασία δεκάδες βαθμούς, αλλά κάτι κάνει. Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλή στις πιο ζεστές περιοχές του κόσμου.

Μετά από αυτές τις σύντομες πληροφορίες, δεν έχεις παρά να περάσεις το κατώφλι του Indian Gate. Μην περιμένεις βέβαια ότι έχεις να διαλέξεις μόνο ανάμεσα σε καυτερά πιάτα. Ένα κοτόπουλο tandoori, μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και γιαούρτι, είναι νόστιμο, χορταστικό και καθόλου καυτερό. Ταιριάζει τέλεια με ένα αρωματικό ρύζι ως συνοδευτικό και αν θέλεις να ιδρώσεις δεν έχεις παρά να ζητήσεις μια spicy σάλτσα.

Σαλάτα με νουντλς, χοιρινό και γαρίδα στο Tuk Tuk

Στον κατάλογο τη βρίσκεις με την ονομασία Yam Woon Sen αλλά αρκεί να θυμάσαι πως πρόκειται για τη σαλάτα με διάφανα νουντλς φασολιού, χοιρινό και γαρίδες, τσίλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι, φιστίκι και σάλτσα λάιμ με fish sauce. Από εκείνη τη φορά που τη δοκίμασα σχεδόν τυχαία, νομίζω ότι δεν έχω σταματήσει να τη λιγουρεύομαι. Έχει την τέλεια ισορροπία σε οξύτητα και δροσιά και το τσίλι δίνει το καυτερό στοιχείο που χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις.

Τέλος, ό,τι και αν επιλέξεις να φας, μην ξεχνάς το νερό. Όπως σημειώνει και η Kerry Torrens, διατροφολόγος, στο BBC Good Food, «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα εξάτμισης από το δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι ιδρώνουμε περισσότερο.

Ως εκ τούτου, πρέπει να αναπληρώνουμε τα επίπεδα υγρών μας όλο και πιο συχνά. Το πόσο περισσότερο νερό χρειάζεστε εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σας συνθήκες καθώς και από το πόσο δραστήριοι είστε».