Τα πιο ιδιαίτερα street food που βρίσκεις στην Αθήνα
- 31 ΜΑΙ 2024
Αν θέλεις να κατανοήσεις έναν λαό και την ιστορία του, μπορείς να στραφείς στις βιβλιοθήκες. Υπάρχουν όμως ιστορίες που δεν βρίσκονται σε παλιούς τόμους, αλλά στο τραπέζι του φαγητού. Μέσα από τα υλικά, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τα χρώματα, κάθε πιάτο διηγείται ιστορίες αγώνα, αγάπης, υπερηφάνειας και πάθους. Μέσα από αυτά μπορείς να εμβαθύνεις στην κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών.
Το φαγητό γίνεται το ενωτικό στοιχείο για να δημιουργηθούν βαθιές, ουσιαστικές συνδέσεις μεταξύ μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί, καθιστώντας το κοινωνικό μέσο, βαθιά σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι όταν τρώμε μαζί με άλλους αυξάνονται οι κοινωνικοί δεσμοί και το αίσθημα της ευεξίας.
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς την ανάγκη να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις καλύτερα μία διαφορετική κουλτούρα, αρκεί να στραφείς στα street food της πόλης. Ανεπιτήδευτα, πιο οικονομικά από ένα εστιατόριο, αλλά συχνά με την ίδια προσέγγιση σε τεχνικές, υλικά και ποιότητα, αποτελούν πρεσβευτές για μερικές από τις κουζίνες του κόσμου.
Το φαλάφελ του Al Sharq (Λιοσίων 1) στην πλατεία Βάθυ είναι ίσως το πιο χορταστικό, νόστιμο και φθηνό φαγητό του δρόμου που βρίσκεις πια στην Αθήνα. Και στο είδος του, το καλύτερο για μένα. Η αυθεντική εκδοχή περιλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό και καυτερή σάλτσα (μη φοβηθείς το πικάντικο, αφού το ταχίνι εξισορροπεί τη γεύση). Μία αραβική πίτα με τρία μεγάλα φαλάφελ, δεν ξεπερνά τα δύο ευρώ.
Το αραβικό fast food αποτελεί συνώνυμο της περιοχής. Στο Chicken Zak (Καποδιστρίου 50), τρως shawarma μοσχαρίσιο μαριναρισμένο με μπαχαρικά σε πίτα, με ταχίνι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Μαζί με το τηγανητό κοτόπουλο, που έρχεται επίσης σε πίτα και δίπλα τουρσί, αποτελεί ένα αυθεντικό μενού, που θα έβρισκες στον Λίβανο. Κι αν θέλεις να ολοκληρώσεις την εμπειρία, παραγγέλνεις και αϊράνι (μια καλή επιλογή για να «σβήσεις» το καυτερό). Με 6-7 ευρώ έχεις χορτάσει.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, πριν από δέκα χρόνια, η οικογένεια πίσω από το Feyrouz (Καρόρη 23 & Αγάθωνος, Αθήνα) εστίασε στη μαγειρική κληρονομιά της Ανατολής. Λαχματζούν και πεϊνιρλί αποτέλεσαν τις βασικές επιλογές, για να είναι σήμερα σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Το όνομα της πιο διάσημης Λιβανέζας τραγουδίστριας, μιας φωνής που ένωσε τις διαφορετικές φυλές της Μέσης Ανατολής, το οποίο τυγχάνει όμως να είναι ίδιο και με τη μητέρα – αρχηχό και μαγείρισσα της οικογένειας, ταυτίστηκε με το φαγητό της θαλπωρής, της αγάπης και των φρέσκων υλικών.
Αν έχεις βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Eminönü, το πιθανότερο είναι να έχεις δοκιμάσει το νόστιμο ψαροσάντουιτς που αποτελεί κλασικό street food της τουρκικής κουζίνας. Το Balık ekmek αποτελείται από ένα φιλέτο τηγανητού ή ψητού ψαριού (συνήθως σκουμπρί ή άλλο παρόμοιο λιπαρό ψάρι), το οποίο σερβίρεται μαζί με διάφορα λαχανικά, μέσα σε ένα ψωμάκι. Στην Αθήνα δεν θα το απολαύσεις με θέα τον Βόσπορο και τους γλάρους να πετούν δίπλα σου περιμένοντας λίγο ψωμί, αλλά μπορείς να το βρεις στη Λόντζα της Γειτονιάς (Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια). Το «ταχυφαγείο» που βασίζεται στην κουζίνα των γιαγιάδων, φτιάχνει μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι σε βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί.
Κίφελ ή αλλιώς ayçöreği (στα τουρκικά ay σημαίνει μισοφέγγαρο και το υπόλοιπο συνθετικό, τσουρέκι), όπως και να το πεις αυτό το έδεσμα είναι το καλύτερο πρωινό για να συνοδεύσεις τον καφέ ή το τσάι σου. Γεμιστό με ένα μείγμα καρυδιού, κακάο και κανέλα, και ανάλογα με τη συνταγή, μπαίνουν μεγαλύτερα κομμάτια ξηρού καρπού, σταφίδες ή γλασαρισμένα φρούτα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχω δοκιμάσει όλα τα κίφελ της πόλης κι επιμένω να βρίσκω – στα δικά μου γούστα – το καλύτερο στο πολίτικο ζαχαροπλαστείο Sarai (Λευκωσίας 45, Αθήνα).
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα πιροσκί, είναι γεγονός. Καταλαμβάνουν ιδιαίτερη θέση στη ρωσική κουζίνα και ανάλογα με τη γέμιση, είναι κατάλληλα για σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ, είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο πρωινό, ενώ στο μεσημεριανό γίνονται το ιδανικό συνοδευτικό μιας ζεστής σούπας. Από το 1995 λειτουργεί το κατάστημα του Βλαδίμηρου, και της Έλενας στη Δραπετσώνα (Εθνικής Αντιστάσεως 95), το οποίο φημίζεται για τα φρέσκα, χειροποίητα πιροσκί του. Ρώσος ομογενής ο πρώτος και η δεύτερη με καταγωγή από την Ουκρανία, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στήσουν ένα μαγαζί που στηρίζεται στην πολλή δουλειά και την αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Στο μαγαζί τους, βρίσκεις πιροσκί με πατάτα (που καθαρίζει κάθε πρωί η Έλενα, όσο ο Βλαδίμηρος ζυμώνει), κιμά, ζαμπόν-τυρί, τυρί-μπέικον, λουκάνικο, τυρί-μανιτάρι και μόνο με τυρί.
Στην Καλλιθέα, το ρώσικο παντοπωλείο Αστάνα (Δημοσθένους 207, Καλλιθέα) φτιάχνει ολόφρεσκα, λαχταριστά πιροσκί. Με καταγωγή από το Καζακστάν και ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κουβαλάει παραδόσεις και συνταγές από τον τόπο της. Τα πιροσκί τους δεν είναι καθόλου λαδερά, η ζύμη είναι αφράτη και οι γεμίσεις ποικίλες. Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο.
Μένουμε στα ζυμάρια, και πάμε στη Γεωργία. Χατσαπούρι, σαν να λέμε τη γεωργιανή τυρόπιτα, φτιάχνουν καθημερινά στον φούρνο Marili (Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη). Αυτές οι πίτες είναι τόσο συνυφασμένες με την κουζίνα της Γεωργίας που οι οικονομολόγοι έχουν δημιουργήσει ακόμη και έναν δείκτη χατσαπούρι – χρησιμοποιώντας το κόστος των συστατικών του για να μετρήσουν τον πληθωρισμό και τη δύναμη της οικονομίας.
Στο Tone House (Χ. Τρικούπη 182, Εξάρχεια) σερβίρουν το πεϊνιρλί όπως θα το έτρωγες στη Γεωργία. Ο κρόκος του αυγού είναι υγρός και ανακατεύεται κατευθείαν με το ζεστό τυρί μέχρι να γίνουν ένα. Εδώ, φτιάχνουν επίσης χινκάλι, το μικρό βραστό πουγκί ζύμης με διάφορες γεμίσεις, που εδώ μοιάζει με μικρό έργο τέχνης. Ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας και το βρίσκεις με διάφορες γεμίσεις από τυρί ή πατάτα μέχρι μανιτάρι ή κιμά (μια μίξη αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά με καυτερό πιπέρι).
Μπορεί η αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα να μην έχει ιδιαίτερη εκπροσώπηση στα μέρη μας αλλά στο Poncho Tacos (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 10), βρίσκεις τάκος με χειροποίητη τορτίγια καλαμποκιού. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και μανιτάρια για τη γέμιση. Τα τάκος σερβίρονται σε χάρτινο πιατάκι (προτίμησε μια τριάδα για 7 ευρώ) με κόλιανδρο και lime στο πλάι κι έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τρεις επιλογές από σάλσα: κανονική, καυτερή, πολύ καυτερή.
Τα ζουμερά και βουτυράτα lobster rolls που θα έτρωγες στο Μέιν ή στο Κονέκτικατ παρουσίασε ο Νίκος Μικρόπουλος στο Athens Street Food Festival. Όταν ο σεφ έχει κέφια, τα βρίσκεις στο Libertine Drinkery (Λ. Δεκελείας 124, Ν. Φιλαδέλφεια), όπου και υπογράφει το μενού.
Aμερικάνικου τύπου cookies βρίσκεις στο εργαστήριο The Cookie Dude (Ρόδου 4, Μαρούσι). Η παραγωγή είναι μικρή και περιλαμβάνει chocolate chip με διπλή σοκολάτα, choc choc με λευκή, μαύρη και γάλακτος, red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες, soft double brownie cookies – με λιγότερο αλεύρι στη ζύμη και μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο – και μία vegan συνταγή με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα.