Lisa Cherkasky/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Τα πιο λαχταριστά σάντουιτς που τρως τώρα στην Αθήνα

Σε αυτά τα μαγαζιά γνωρίζουν καλά ότι το νόστιμο σάντουιτς είναι τέχνη.

Αυτό που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ένα τεμπέλικο γεύμα για το γραφείο ή ένα έτοιμο δείπνο, για πολλούς είναι μία μορφή τέχνης. Οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει υλικά ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και να το ονομάσει σάντουιτς. Αλλά τι το κάνει να ξεχωρίζει; Η ισορροπία των γεύσεων και των υφών που κάνουν κάθε μπουκιά αρμονική. Η φροντίδα στην «οικοδόμηση» των υλικών που εμποδίζει μια ντομάτα να γλιστρήσει έξω.

Εστιατόρια, φούρνοι και street food παίρνουν στα σοβαρά το σάντουιτς και πλέον έχουμε προτάσεις για όλα τα γούστα: από φίνες γεύσεις που συνοδεύουν ιδανικά ένα ποτήρι κρασί μέχρι πληθωρικές συνταγές που μοιάζουν με κυρίως γεύμα.

Το ψωμί παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα γι΄αυτό και κάποια μαγαζιά αναζητούν την κατάλληλη επιλογή (διαφορετικό αποτέλεσμα θα έχεις με μία φοκάτσια από ό,τι με ένα χωριάτικο ψωμί ή με ένα μπριός). Στη γαλλική fromagerie From Paris που φέρνει τυριά τα οποία στην πλειοψηφία τους παράγονται από νωπό γάλα, στοιχείο που τους χαρίζει περισσότερη γεύση αλλά και διαφοροποίηση, μπορείς να απολαύσεις μία μπαγκέτα με το τυρί της επιλογής σου. Σκέψου ένα Comte au lait d”été (ημίσκληρο τυρί που παράγεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων που βοσκούν ανενόχλητες στα καλοκαιρινά λιβάδια) ή ένα Crottin de Chavignol, ένα artisanal τυρί από φρέσκο γάλα που ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του.

Στο Borghese (Αρχελάου 19, Παγκράτι) τα εκλεκτά αλλαντικά κόβονται τη στιγμή της παραγγελίας. Όσο περιμένεις να ετοιμαστεί το σάντουιτς μπορείς να απολαύσεις ένα spritz στα τραπεζάκια της Αρχελάου. Ωραία επιλογή η μορταδέλα με φυστίκι, ρόκα, pecorino Romano και μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι, το σάντουιτς με κατσικίσιο τυρί, πράσινο μήλο κομποτέ, ρόκα και αμύγδαλο φιλέ αλλά και αυτό με την πορκέτα.

Viral έχει γίνει το Philly Cheesesteak του Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια) μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που μπήκε στο μενού του new age φούρνου των Εξαρχείων. Μετά το σάντουιτς με παστράμι, με το οποίο μας συστήθηκε στην αρχή της λειτουργίας του και που παραμένει σταθερά, ο συνδυασμός του λεπτοκομένου rib-eye, του βρετανικού τσένταρ, της gravy sauce και του φρεσκοτριμμένου μαύρου πιπεριού, μας δίνει ένα από τα πιο κολασμένα σάντουιτς της Αθήνας.

Στο βιετναμέζικο φαγητό του δρόμου, το bánh mì κερδίζει την πρώτη θέση για τον ακαταμάχητο συνδυασμό – χοιρινό, μαγιονέζα, τραγανά λαχανικά και μπαγκέτα συνδυάζονται για ένα τέλειο σάντουιτς. Το bánh mì μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «ψωμί» στα βιετναμέζικα και αποτελεί δημοφιλές street food. Το σάντουιτς που τρώμε σήμερα προήλθε από τη γαλλική αποικιοκρατία στο Βιετνάμ, όταν η γαλλική κουζίνα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη βιετναμέζικη διατροφική κουλτούρα.

Μετά την ήττα των Γάλλων, οι Βιετναμέζοι μάγειρες προσάρμοσαν ένα δημοφιλές γαλλικό σάντουιτς με αλλαντικά, βούτυρο και τυρί σε αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα ως bánh mì. Ενσωμάτωσαν αλεύρι ρυζιού στη συνταγή της μπαγκέτας, κάτι που έδινε μία πιο ελαφριά υφή στο εσωτερικό και μία πιο λεπτή κρούστα. Στην Αθήνα το βρίσκεις στο Dao (Λεπενιώτου 14, Ψυρρή) με ψητό χοιρινό, αγγούρι, καρότο τουρσί, μαγειρεμένο φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο, μαγιονέζα και σπιτική σως ντομάτας.

Μένουμε στη γειτονιά του Ψυρρή, αφού εδώ υπάρχει και το Po’ Boys (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή), το οποίο αγαπάει τον αμερικανικό νότο, τις παραδοσιακές συνταγές της Νέας Ορλεάνης και το αυθεντικό BBQ. Τι θα έλεγες για ένα Brisket σάντουιτς με σιγοκαπνιστό βοδινό στήθος, λιωμένο cheddar, κρεμμύδι, πίκλες και τις απαραίτητες σως και πατάτες τηγανητές για συνοδευτικό;

Στο Subbie (Αθηναϊδος 3, Αθήνα) παίρνουν σοβαρά την τέχνη του σάντουιτς αλλά και τη συσκευασία του. Εμπνευσμένη από τα σχήματα των νόστιμων συστατικών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του μαγαζιού, η k2 δημιούργησε ένα παιχνιδιάρικο brand identity που ξεκινά από τον χώρο και καταλήγει στο packaging. Στο προκείμενο τώρα, που δεν είναι άλλο από το φαγητό, εδώ το φρέσκο ψωμί είναι το κλειδί για ένα καλό σάντουιτς και αναδεικνύει τις συνταγές του chef Μάρκου Μαρματάκη, που φέρνουν κοντά Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Φαντάσου μία φοκάτσια με μπρεάολα, κρέμα tartufo, παρμεζάνας και ρόκα ή μία πιο κυκλαδίτικη πρόταση με τηνιακή λούζα, Αρσενικό Νάξου, κρέμα αγκινάρας και πίκλα πράσινου μήλου.

Η ιδέα του να κλείσεις τραγανά κομμάτια τηγανητού κοτόπουλου μέσα σε αφράτο ψωμί, μόνο με επιτυχία μπορεί να στεφθεί. Στο Jackaroo (Φωκίωνος Νέγρη 18, Αθήνα & Σωτήρος Διός45, Πειραιάς), το σαντουιτσάδικο που είναι γνωστό για τις πληθωρικές μερίδες του, υπάρχει το Spongebob. Χειροποίητο ψωμάκι, παναρισμένο στήθος κοτόπουλου, τσένταρ, καπνιστό μπέικον, κρεμμυδάκι, ανανάς, BBQ σως, μαγιονέζα και  iceberg.