Τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα ψωμιά της Αθήνας
Οι φούρνοι της πόλης ξεφουρνίζουν αρωματικά, γιορτινά ψωμιά που μοσχοβολούν μπαχάρια και είναι γεμιστά με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, για τα τραπέζια των ημερών.
- 21 ΔΕΚ 2023
Τα ψωμιά των Χριστουγέννων μοσχοβολούν μπαχαρικά και αρώματα, φτιάχνονται για να φέρουν καλοτυχία και ευημερία στο κάθε σπίτι και ταιριάζουν τόσο με αλμυρά όσο και με γλυκά στο γιορτινό τραπέζι. Προσφέρονται ως δώρο σε καλέσματα για φαγητό αλλά τρώγονται και χωρίς τυπικότητες, στο κρεβάτι με καρό πιτζάμες όσο βλέπεις Die Hard ή Home Alone.
Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του το Betty’s Bakery (Κασσάνδρας 10) στον Βοτανικό κυκλοφορεί και φέτος το X-mas Bread. Αποξηραμένα φρούτα που μουλιάζουν στο νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαναγίνουν ζουμερά και ανάλαφρα, κανέλα και γαρίφαλο για να μυρίσει Χριστούγεννα και αλεύρι ζέας από το δικό τους κτήμα στο Προκόπι Ευβοίας συνθέτουν το αγαπημένο πια Betty’s X-mas Bread.
Το φυσικό προζύμι και η υγρασία που διαθέτει λόγω άλεσης του σιτηρού σε πετρόμυλο του δίνουν πολλές μέρες ζωής αλλά δύσκολα θα αντισταθείς στην άμεση κατανάλωσή του. Το X-mas Bread έρχεται και σε εορταστικές συσκευασίες, με χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου και κράκερ τυριού με προζύμι.
Με λευκό αλεύρι και ολικής (μισό – μισό) φτιάχνουν τη ζύμη στο Tsofli Bakery (Ευ. Γιαβάση 13Α, Αγία Παρασκευή) για το εορταστικό ψωμί των ημερών, που αρωματίζεται με δεντρολίβανο και τσάι earl grey (περγαμόντο) και περιλαμβάνει κομμάτια αποξηραμένου σύκου. Στο Bread BC (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι) προτείνουν ένα σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης με γλυκάνισο, βερίκοκα και αμύγδαλα για να το συνδυάσεις με τυριά και τσάτνεϊ.
Στην εορταστική λίστα του Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) μπαίνουν ένα προζυμένιο ψωμί με καρύδι και cranberry και το babka, ένα γλυκό ψωμί γεμισμένο με σοκολάτα, φουντούκια και πραλίνα.
Στον Φούρνο του Ρεμούνδου (Κυψέλης 37), έναν από τους παλαιότερους στην Κυψέλη που έχει περάσει πλέον στη νεότερη γενιά, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της ζακυνθινής κουλούρας. Παραδοσιακά, κόβεται την Παραμονή των Χριστουγέννων στα σπίτια του νησιού, αλλά μπορείς να την απολαύσεις και νωρίτερα. Ξηροί καρποί, σταφίδες και μπαχαρικά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του γλυκού αυτού ψωμιού.
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, το ψωμί των Χριστουγέννων λέγεται χριστόψωμο. Και μπορεί οι συνταγές και οι στολισμοί να ποικίλλουν, αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: να βρεθεί στο επίκεντρο του τραπεζιού. Βρίσκουμε φυσικά χριστουγεννιάτικα ψωμιά κι εκτός της ελληνικής παράδοσης, όπως το stollen ή christstollen, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα στη Γερμανία.
Αυτό το παραδοσιακό fruitcake με τη μεγάλη ιστορία, έχει αρκετές παραλλαγές. Στον Λυκαβηττό (Δεινοκράτους 51), το βρίσκεις μαζί με άλλες λιχουδιές της κεντρικής Ευρώπης, όπως strudel και sacher-torte. Με οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία, ο Σταύρος Ισκιδάκης εξέλιξε γνώσεις και τεχνικές, συστήνοντας στους Αθηναίους το γερμανικό ψωμί και άλλες ιδιαίτερες ζύμες.
Ένα αφράτο μπριός με κομμάτια αληθινής σοκολάτας φουρνίζει το Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια). Παρόλο που δεν κυκλοφορεί αποκλειστικά για την εποχή, τώρα αξίζει περισσότερο την προσοχή σου, καθώς ταιριάζει ιδανικά με spreads και ζεστά ροφήματα.