Τα πιο ψωμένια γλυκά της Αθήνας
- 14 ΜΑΡ 2024
Φαντάσου να ξυπνάς το πρωί και να τρως ένα μπριός γεμιστό με παγωτό μαζί με τον καφέ σου. Ακούγεται διασκεδαστικός τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα, έτσι δεν είναι; Στη Σικελία, το “brioche con gelato” αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πρωινό. Πρόκειται από ένα μαλακό, βουτυρένιο ψωμάκι μπριός που ανοίγει στην κορυφή και γεμίζεται με γεύσεις gelato, όπως φιστίκι, σοκολάτα ή βανίλια.
Το σιτσιλιάνικο μπριός σερβίρεται ζεστό, επιτρέποντας στο gelato να λιώσει ελαφρώς με αποτέλεσμα να έχει μία δροσερή, κρεμώδη υφή. Καθώς το απολαμβάνεις με ένα espresso, νιώθεις τις αντιθέσεις στις υφές και τις θερμοκρασίες.
Το καλύτερο; Το βρίσκεις και στην Αθήνα.
Ένα σπιτικό potato bun γεμιστό με το δικό του χειροποίητο παγωτό. Ταιριάζει εξαιρετικά με μία μπάλα βανίλια που φτιάχνεται αποκλειστικά με λοβό Μαδαγασκάρης, με φιστίκι Αιγίνης και φυσικά με σοκολάτα για την οποία χρησιμοποιεί κουβερτούρα 40% Jivara της Valhrona.
Στο Le Greche αγαπούν τα γλυκά της Σικελίας και ξέρουν να τα προσφέρουν στην πιο αυθεντική εκδοχή τους. Στη βιτρίνα του παγωτατζίδικου που είναι διάσημο πια για το φρέσκο και λαχταριστό gelato, φιγουράρουν πάντα cannoli με τυρί κρέμα και εκλεκτά φιστίκια. Φτιάχνουν όμως και brioche con gelato, γεμίζοντας το αφράτο μπριός με τις γεύσεις της αρεσκείας σου και μία μικρή δόση σαντιγί.
Μια πληθωρική εκδοχή του σάντουιτς παγωτό βρίσκεις στο Oggi. Η gelateria που έχει προστεθεί στη λίστα με τις επιλογές για χειροποίητο παγωτό στην πόλη, εστιάζει στην εποχικότητα και τις καλές πρώτες ύλες. Γέμισε το αφράτο μπριός με Pistacchio που φτιάχνεται με φιστίκια από το Bronte ή Gianduia με πάστα φουντουκιού από το Piemonte.
Οι Ιταλοί αγαπούν τα ψωμένια γλυκά κι ευτυχώς – για εμάς – βρίσκουμε πολύ καλές εκδοχές τους και στην Αθήνα. Ένα διαφορετικό είδος γλυκού σάντουιτς φτιάχνουν στη Ρώμη, το οποίο ονομάζεται maritozzo. Πρόκειται για ένα αφράτο στρογγυλό, άγλυκο ψωμάκι τύπου μπριός το οποίο γεμίζεται με κρέμα σαντιγί. Το γλυκό φέρεται να χρονολογείται από τη μεσαιωνική Ρώμη, όπου μια εκδοχή χωρίς γαλακτοκομικά, γεμάτη με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Στο Solo Gelato, το maritozzo κάνει περιορισμένες εμφανίσεις αλλά όταν το βρεις στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου αξίζει να το δοκιμάσεις. Αφού ξεκινήσουν βάζοντας μία δόση πραλίνας στη βάση του μπριός, το γεμίζουν με βελούδινη κρέμα σαντιγί και στη συνέχεια το πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη.
Φίνα maritozzi βρίσκεις και στο Foyer Espresso Bar και είναι ό,τι πρέπει για να συνδυάσεις τον καφέ σου. Εδώ η αφράτη σαντιγί συνδυάζεται συνήθως με μαρμελάδα φράουλα, μια εκδοχή που προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέρουσα από τη σοκολάτα.
Οι φούρνοι σκανδιναβικού στυλ αποτελούν τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο αγαπημένες τάσεις στην πόλη. Τα πρωινά μας έχουν γίνει πιο ευχάριστα χάρη στα ρολά κανέλας και τα buns κάρδαμου. Στη Σουηδία υπάρχει μία λέξη για το ευχάριστο διάλειμμα για καφέ και είναι το fika, όπως είναι και το όνομα του αθηναϊκού micro-bakery που άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια στα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης.
Στο «δικό» μας Fika βρίσκεις και το semla, ένα bun με κάρδαμο γεμιστό με marzipan (αμυγδαλόκρεμα) και σαντιγί. Το σουηδικό αυτό έδεσμα έχει τις ρίζες του στην fettisdag, όταν τα ψωμάκια τρώγονταν σε ένα τελευταίο εορταστικό γλέντι πριν από τη χριστιανική περίοδο νηστείας της Σαρακοστής. Αρχικά, το semla ήταν απλώς ένα ψωμάκι, το οποίο τρωγόταν βουτηγμένο σε ζεστό γάλα (γνωστό ως hetvägg).
Κάποια στιγμή οι Σουηδοί φαίνεται να κουράστηκαν από την αυστηρή τήρηση της Σαρακοστής και πρόσθεσαν κρέμα γάλακτος και αμυγδαλόπαστα στο μείγμα και έτσι άρχισαν να τρώνε semla κάθε Τρίτη μεταξύ της Καθαράς Δευτέρας και του Πάσχα. Σήμερα, δεν υπάρχουν τέτοιες επιφυλάξεις και τα semlor (ο πληθυντικός του semla) εμφανίζονται συνήθως στις βιτρίνες των αρτοποιείων σχεδόν μετά τα Χριστούγεννα.
Ποιος είπε ότι τα μπριός είναι μόνο για αλμυρά σνακ; Τα παραπάνω ψωμένια γλυκά δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.