![](https://media.oneman.gr/onm-images/nik-owens-i4zAEmsHBFw-unsplash-1.jpg)
Τα red flags που προδίδουν πάντα ένα κακό εστιατόριο – σύμφωνα με έναν ειδικό
- 31 ΙΑΝ 2025
Είναι πάντα ευχάριστο να τρως σε ένα καλό εστιατόριο, ειδικά όταν το έχεις επιλέξει για πρώτη φορά και αποδεικνύεται ωραία επιλογή. Όταν όμως πέφτεις πάνω σε λάθος διεύθυνση, είναι απογοητευτικό. Σπατάλη χρόνου, χρημάτων και υπομονής, που όμως μπορεί εύκολα να αποφευχθεί.
Σύμφωνα με τον Alain Fontaine, πρόεδρο της γαλλικής ένωσης εστιατόρων (AFMR) και σεφ του μπιστρό Le Mesturet στο Παρίσι, υπάρχει ένα red flag, ένα προκαθοριστικό σημάδι θα λέγαμε, που προδίδει ένα κακό εστιατόριο.
Για να βρεις ένα ποιοτικό εστιατόριο, είναι απαραίτητο να επιθεωρήσεις το μενού του. Προσφέρει πληθώρα πιάτων; Καθόλου καλό σημάδι, όπως τονίζει ο ειδικός στο γαλλικό Madame Figaro. «Η πληθώρα πιάτων υποδηλώνει ότι στην κουζίνα δεν εργάζονται εξειδικευμένοι μάγειρες, αλλά μάγειρες που απλώς ξαναζεσταίνουν έτοιμα πιάτα». Στην πράξη, λοιπόν, αν δεις στο μενού πιάτα από διαφορετικές κουζίνες, χωρίς συνοχή, απλώς φύγε.
Ένας άλλος δείκτης της ποιότητας ενός εστιατορίου είναι η πρωτοτυπία των πιάτων που προσφέρονται. «Αν το μενού αποτελείται από μια σειρά πιάτα που βρίσκεις παντού, με κοινότυπα υλικά και συνδυασμούς, τότε δεν υπάρχει δημιουργική δουλειά στην κουζίνα», εξηγεί, τονίζοντας ότι το μενού πρέπει να μας μεταφέρει τη φιλοσοφία του εστιατορίου και όχι απλώς να απαριθμεί πιάτα. Αν πάλι είναι λεκιασμένο ή κατεστραμμένο, τα σημάδια αυξάνονται.
Εκτός όμως από έναν κατάλογο χωρίς συνοχή και έμπνευση, υπάρχουν μερικά ακόμη κόκκινα σημαιάκια που σε προειδοποιούν για δυσάρεστες εκπλήξεις. Ένα από αυτά είναι τα μαγαζιά χωρίς ισχυρή ταυτότητα, που δηλώνουν δηλαδή λίγο από όλα. «Πρέπει επίσης να διασφαλίσεις ότι υπάρχει συνοχή μεταξύ της φύσης του καταστήματος και των τιμών που εμφανίζονται», σχολιάζει ο Fontaine.
Αφού καθοριστεί η φύση του καταστήματος, σειρά έχει η εξωτερική εμφάνιση του εστιατορίου. «Μια σπασμένη φωτεινή επιγραφή, βρώμικα παράθυρα ή σπασμένα έπιπλα. Πρέπει να επιθεωρήσετε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν δείκτες της ποιότητας του καταστήματος». Απόφυγε επίσης εστιατόρια που έχουν το μενού τους τυπωμένο σε χαρτί και κλεισμένο σε πλεξιγκλάς, καθώς είναι σημάδι ότι το μενού είναι παγωμένο στο χρόνο και δεν αντικατοπτρίζει τις εποχές.
Το ενημερωμένο σέρβις παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός εστιατορίου. Αν ο σερβιτόρος απαντήσει «δεν ξέρω» καλύτερα να αποχωρήσεις. Η επικοινωνία μεταξύ κουζίνας και σέρβις μπορεί να αποτρέψει αρκετά επίφοβα ζητήματα, όπως τροφικές αλλεργίες.
Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η κακή υγιεινή είναι αναμφίβολα το σύμπτωμα ενός κακού εστιατορίου: «Πρέπει να κοιτάξεις την καθαριότητα των τραπεζιών, να βεβαιωθείς ότι το στήσιμο είναι τακτοποιημένο». Με μια ματιά, μπορείς να εντοπίσεις μαχαιροπίρουνα με λεκέδες, ίχνη κραγιόν στα ποτήρια, πιπέρι που έχει τρυπώσει στην αλατιέρα. «Ο έλεγχος της καθαριότητας των τουαλετών είναι επίσης ένας τεράστιος δείκτης».