Thanksgiving: Σε ποια αθηναϊκά μαγαζιά θα φας γνήσιο αμερικάνικο δείπνο των Ευχαριστιών
- 27 ΝΟΕ 2024
Ψητή γαλοπούλα, πουρές γλυκοπατάτας, σάλτσα cranberry, κολοκυθόσουπα είναι μερικά από τα πιάτα που περιλαμβάνει το τραπέζι των Ευχαριστιών. Τα έχουμε δει σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, τα έχουμε λιγουρευτεί και έχουμε σκεφτεί αρκετές φορές ότι μία γιορτή με νόστιμο φαγητό και αγαπημένα πρόσωπα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και στα μέρη μας, ακόμα κι αν γιορτάζεται στην άλλη άκρη του κόσμου.
Για περισσότερους από δύο αιώνες, η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζονταν σε μεμονωμένες αποικίες και πολιτείες του «Νέου Κόσμου». Ήταν 1863, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν την ανακήρυξε ως εθνική γιορτή. Στο πέρασμα των χρόνων, ο εορτασμός του Thanksgiving έχει χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής θρησκευτικής του σημασίας – αντίθετα, τώρα επικεντρώνεται στο μαγείρεμα και το μοίρασμα ενός πλούσιου γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους.
Όσο για τη γαλοπούλα, το φαγητό που έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο της γιορτής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όντως προσφερόταν όταν οι άποικοι από το Πλύμουθ της Αγγλίας, διοργάνωσαν την εναρκτήρια γιορτή το 1621 στην καινούργια τους πατρίδα. Δε λείπουν φυσικά και οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη γιορτή, σχετικά με τις ρίζες της αλλά και για το γεγονός ότι συγκαλύπτει την πραγματική ιστορία καταπίεσης και αιματοχυσίας που διέπει τη σχέση μεταξύ των Ευρωπαίων αποίκων και των ιθαγενών Αμερικανών.
Αν παρόλα αυτά έχετε όρεξη για ένα τραπέζι γεμάτο με comfort πιάτα, σαν κι αυτά που έχεις ζηλέψει σε δημοφιλή sitcoms (βλέπε Friends), τότε δεν έχεις παρά να κάνεις κράτηση για το βράδυ της Πέμπτης (28/11) στα αθηναϊκά μαγαζιά που θα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Το Po’Boys (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Αθήνα) διοργανώνει και φέτος ένα αυθεντικό αμερικάνικο Thanksgiving δείπνο (35 ευρώ / άτομο), με ένα γιορτινό μενού πέντε πιάτων. Ο chef Βασίλης Σπόρος εμπνέεται από τα έθιμα και τις συνήθειες της ημέρας και προτείνει για αρχή μία σούπα βελουτέ κολοκύθας για να ακολουθήσει η γαλλική κρεμμυδόπιτα σε σφολιάτα.
Η σαλάτα με παντζάρια, ραπανάκια, ανάμεικτα πράσινα φύλλα και κατσικίσιο τυρί δίνει τη σκυτάλη στη σιγοκαπνιστή γαλοπούλα με πουρέ γλυκοπατάτας, gravy και σάλτσα cranberry. Η πουτίγκα με παγωτό ολοκληρώνει το δείπνο. Η Po’ Boys εκδοχή του Gluhwein με μπαχαρικά Creole είναι η πρόταση για τη συνοδεία του φαγητού και – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – θα ρέει άφθονο.
Το 10 Urban Roof στον 10ο όροφο του Radisson Blu Park Hotel (Λ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα) διοργανώνει με τη σειρά του ένα εορταστικό δείπνο αφιερωμένο στο Thanksgiving. Εμπνευσμένο από το πνεύμα της γιορτής, συνυφασμένη με την ευγνωμοσύνη, την οικογένεια και τη χαρά της συνύπαρξης, το roof μεταμορφώνεται σε ένα ατμοσφαιρικό και φιλόξενο σκηνικό για να μοιραστείς τις στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Το γιορτινό μενού (60 ευρώ / άτομο) που έχει σχεδιαστεί για την περίσταση ξεκινάει με ένα ζεστό mulled wine ως κοκτέιλ καλωσορίσματος και εξελίσσεται με πιάτα όπως τη σούπα κολοκύθας με τζίντζερ και άρωμα τρούφας για να καταλήξει στη γαλοπούλα που ψήνεται αργά για 16 ώρες και συνοδεύεται από πουρέ γλυκοπατάτας με θυμαρίσιο μέλι. Το δείπνο κορυφώνεται με cheesecake με σοκολάτα-καραμέλα και κόκκινα φρούτα, ενώ μικρές γλυκές δημιουργίες (mignardises) ολοκληρώνουν τη βραδιά με τον πιο γλυκό τρόπο.
Το IT+ (Βουκουρετσίου 30, Αθήνα) μετακινήθηκε σε νέο χώρο αλλά συνεχίζει να κρατάει τις παραδόσεις. Έτσι και φέτος εμπλουτίζει το μενού του με πιάτα εμπνευσμένα από την Ημέρα των Ευχαριστιών για να δημιουργήσεις τους δικούς σου συνδυασμούς. Πίτα και σούπα κολοκύθας, φιλέτο γαλοπούλας, μοσχαρίσιο χτένι και καπελέτι γεμιστά με τρούφα και κολοκύθα είναι μερικές από τις προτάσεις που θα βρεις. .
Τα TGI Fridays™ σε προσκαλούν να αισθανθείς ευγνώμων όχι μία αλλά δύο ημέρες (28 & 29/11) τρώγοντας γαλοπούλα και apple crumble pie για επιδόρπιο. Το μενού περιλαμβάνει ζουμερό στήθος ψητής γαλοπούλας που περιχύνεται με τη βελούδινη Port Gravy sauce. Σερβίρεται με παραδοσιακή γέμιση με κιμά, κάστανα, cranberries, δαμάσκηνα, κουκουνάρι, πράσινο μήλο και ρύζι και συνοδεύεται άψογα από σπιτικό πουρέ γλυκοπατάτας.