The Cookie Dude: Στο Μαρούσι μόλις άνοιξε ένα μαγαζί με επικά μπισκότα
- 18 ΣΕΠ 2023
«Το chocolate chip cookie της Ruth Wakefield ήταν το τέλειο αντίδοτο στη Μεγάλη Ύφεση. Μία μικρή, φθηνή μερίδα περιείχε τον ίδιο τον πλούτο και άνεση που εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν απαρνηθούν στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Το ζεστό μπισκότο με σοκολάτα πρόσφερε στους καταναλωτές μια σύντομη ανάπαυλα από την καθημερινή τους δυστυχία. Η είσοδος της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενίσχυσε τη δημοτικότητα της δημιουργίας της Wakefield. Τα μπισκότα Toll House αποτελούσαν συνηθισμένο συστατικό στα πακέτα φροντίδας που στέλνονταν στους Αμερικανούς στρατιώτες στο εξωτερικό» γράφει ο Jon Michaud στο εκτενές θέμα του για την ιστορία του μπισκότου με κομμάτια σοκολάτας – μία συνταγή που συναγωνίστηκε σε δημοτικότητα στην Αμερική, ακόμα και τη μηλόπιτα.
Ένα μπισκότο που το βουτάς στο γάλα και νιώθεις να σε πλημμυρίζει μια παιδική ευδαιμονία, που ταιριάζει με τον καφέ και το τσάι σου, που καταπραΰνει κάθε αρνητικό συναίσθημα, που σε γεμίζει χαρά με την πρώτη δαγκωνιά. Κάπως έτσι νιώθουν όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά τα μαλακά, αμερικάνικου τύπου cookies του Δημήτρη Βάτη ή The Cookie Dude, για όσους τον γνωρίζουν καλύτερα.
Πριν από περίπου εννέα χρόνια άρχισε να πειραματίζεται στην κουζίνα του σπιτιού του, με την πρώτη συνταγή να είναι το chocolate chip cookie. Στη συνέχεια, πήγαινε τα μπισκότα του στο Destiny Studio, ένα στούντιο ηχογραφήσεων στο Μαρούσι, και κάπως έτσι όποιος περνούσε από εκεί και δοκίμαζε, ήθελε cookies.
Όποιος είχε τον αριθμό του τηλεφώνου του είχε και το χρυσό εισιτήριο για τα cookies και όταν πλέον δημιούργησε λογαριασμό στο Instagram, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Αθήνα. Τα μπισκότα του συνδέθηκαν με την punk σκηνή – δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν γίνονταν live, τα έβρισκες δίπλα στο merch της μπάντας.
Κάτι που ξεκίνησε απλά σαν χόμπι αλλά με πολλή αγάπη, εξελίχθηκε τελικά σε επαγγελματικό βήμα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Cookie Dude άνοιξε το δικό του μαγαζί στο Μαρούσι, παρέα με τον καλό του φίλο Jamie Βαζάκα. Ήταν άλλωστε ένας από τους πρώτους που είχε δοκιμάσει τα μπισκότα του και είχε ενθουσιαστεί.
Η ιδέα για ένα επιχειρηματικό σχέδιο δουλεύτηκε σιγά – σιγά. Ήταν την περίοδο της καραντίνας που όταν βρέθηκαν ξανά μετά από καιρό, έπεσε πάλι στο τραπέζι. Μετά από αρκετό καιρό αναζήτησης χώρου, μπορούν να πουν ότι τα κατάφεραν ενάντια σε όλες τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις.
Στο πίσω μέρος του μαγαζιού εξελίσσεται η δράση, δηλαδή μια συνεχόμενη παραγωγή για τη χονδρική τους, καθώς συνεργάζονται με άλλα καταστήματα και αναλαμβάνουν τακτικά μεγάλες παραγγελίες για ειδικές περιστάσεις. Μπροστά, στη βιτρίνα βρίσκουν τη θέση τους τα φρεσκοψημένα cookies.
Η παραγωγή είναι μικρή και περιλαμβάνει – για την ώρα – chocolate chip με διπλή σοκολάτα, choc choc με λευκή, μαύρη και γάλακτος, red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες, soft double brownie cookies – με λιγότερο αλεύρι στη ζύμη και μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο – και μία vegan συνταγή με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα.
«Soft cookies είναι αυτά που έχουν μαστιχωτή υφή, αλλά όχι άψητη ζύμη. Πρέπει να πετύχεις την τέλεια ισορροπία στο ψήσιμο». Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι κατά βάση ελληνικά, όμως βασική προϋπόθεση είναι η ποιότητα.
Made with love είναι άλλωστε το μότο του Cookie Dude από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε να ψήνει μπισκότα. Και είναι η αλήθεια, όχι κάποια τάση», καταλήγει ο Δημήτρης Βάτης. Επιβεβαιώνω, αφού από το 2016 που δοκίμασα για πρώτη φορά τα cookies μέχρι σήμερα, ψήνει με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό.
THE COOKIE DUDE
- Ρόδου 4, Μαρούσι
- 2110015710