
Τι είναι το αραντσίνι και σε ποια αθηναϊκά μαγαζιά θα το απολαύσεις
Οι χρυσαφένιες τηγανητές κροκέτες ρυζιού είναι το ιδανικό σνακ στο χέρι αλλά κι ένα ταιριαστό ορεκτικό για να συνοδεύσεις το κρασί σου.
- 18 ΦΕΒ 2025
Ένα δημοφιλές street food είναι το αραντσίνι στην Ιταλία, που πρόκειται για παναρισμένες, τηγανητές κροκέτες ρυζιού, σε στρογγυλό μέγεθος. Όταν δαγκώνεις ένα αραντσίνι συναντάς διαφορετικά στρώματα υφών και γεύσεων. Πρώτα έρχεται το τραγανό εξωτερικό περίβλημα, ακολουθεί ένα κρεμώδες ριζότο και τέλος ένας πυρήνας από λιωμένο τυρί (μπορείς να βρεις ακόμα με μοσχαράκι ραγού, με αρακά και άλλους συνδυασμούς).
Το λαχταριστό αυτό έδεσμα απαιτεί λίγη προσπάθεια στην προετοιμασία του αλλά αξίζει τον κόπο και είναι ένας νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσεις ένα ριζότο που περίσσεψε. Είναι ιδανικό σνακ ή για ορεκτικό με μία απλή σάλτσα Μαρινάρα. Μπορεί όμως εύκολα να αποτελέσει και ένα ολοκληρωμένο γεύμα αν συνδυαστεί με μία σαλάτα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (όπως αυτό του www.themediterraneandish.com), τα αραντσίνι δημιουργήθηκε στη Σικελία, όταν βρισκόταν υπό αραβική κυριαρχία, τον 9ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εισήχθησαν στους ντόπιους τρόφιμα της Μέσης Ανατολής, όπως το ρύζι, τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά. Όσο για το τηγάνισμα, φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν καλύτερα κατά τη μεταφορά.
Στις Συρακούσες και τις γύρω περιοχές, το εν λόγω φαγητό δεν λείπει από τις γιορτές, ειδικά κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Αγίας Λουκίας. Πολλοί ντόπιοι απέχουν από τα ζυμαρικά και το ψωμί για να τιμήσουν την προστάτιδα της όρασης.
Για καλή μας τύχη, αυτές οι τραγανές χρυσαφένιες κροκέτες έχουν έρθει και στην Αθήνα και μάλιστα, όπως τους πρέπει, στη street food εκδοχή τους. Μέχρι πρότινος, έβρισκες αραντσίνι στο Napul’è Italian Comfort Food & Wine (Βασ. Κωνσταντίνου, Βάρη), σε εστιατορική λογική.
Από τη Βάρη στο κέντρο της Αθήνας έκανε την επόμενη κίνησή του ο pizzaiolo και ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου, Francesco Granata. Στη Focacceria Napul’è (Πετράκη 30, Σύνταγμα), η βιτρίνα είναι γεμάτη με λαχταριστά, ποιοτικά υλικά, που περιμένουν να μπουν στη φοκάτσια σου αλλά φτιάχνουν και λαχταριστά αραντσίνι για να τα φας στο χέρι. Θα βρεις 4 με 5 διαφορετικές επιλογές, όπως με πεκορίνο ρομάνο και μαύρο πιπέρι ή με σπιανάτα, σκαμόρτσα, παρμεζάνα ρετζιάνο, μελιτζάνα, ντούγια, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό.
Στο Cupola (Ευφορίωνος 4, Παγκράτι), φτιάχνουν αραντσίνι με μοσχαρίσιο κιμά bolognese και κρέμα παρμεζάνα, ένα πιάτο που το σερβίρουν ως ορεκτικό και είναι ταιριαστό για να ξεκινήσεις με ένα ποτήρι κρασί. Στο Ovio (Απόλλωνος 4, Σύνταγμα) «πειράζουν» τη συνταγή και χρησιμοποιούν τραχανά για τις τηγανητές κροκέτες, που είναι γεμιστές με κιμά από salsiccia, αρωματισμένο με μπαχαρικά της Ανατολής.