Τι τρώμε τώρα στα bakeries της Αθήνας
- 27 ΙΟΥΝ 2024
Τα αθηναϊκά bakeries ξεφουρνίζουν το ψωμί της ημέρας μαζί με μυρωδάτα κρουασάν και danish και παράλληλα φτιάχνουν κέικ και άλλα pastries που ταιριάζουν ιδανικά με τον καφέ. Δε σταματούν όμως μόνο εκεί. Πίτες και σάντουιτς μπαίνουν επίσης στον κατάλογό τους και αναδεικνύονται στο ιδανικό γεύμα για το μεσημεριανό διάλειμμα στο γραφείο (αρκεί να προνοήσεις να τα παραλάβεις το πρωί).
Κοινό τους γνώρισμα η περιορισμένη παραγωγή που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως μπροστά στα μάτια σου, αφού τα περισσότερα καταστήματα αφήνουν τα εργαστήριά τους εμφανώς εκτεθειμένα. Δεν υπάρχουν κατεψυγμένα προϊόντα – σε μία τέτοια περίπτωση δε θα άξιζε να δώσουμε τα χρήματά μας έτσι κι αλλιώς – παρά αρτιζανάλ προτάσεις από ανθρώπους με μεράκι και όρεξη για ζυμώματα.
Εμείς διαλέξαμε και σου προτείνουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές από τα αθηναϊκά bakeries.
Προζυμένια ψωμιά στο Bobota The Sourdough Project
Ο Γιώργος Τασούλας είναι ο φούρναρης της διπλανής πόρτας. Μια ιδέα που ξεκίνησε ως απασχόληση στην καραντίνα, εξελίχθηκε σε ένα ghost bakery. Μία φορά την εβδομάδα, το Bobota The Sourdough Project έρχεται στο σπίτι σου κατόπιν παραγγελίας, για να έχεις κάθε εβδομάδα φρέσκο προζυμένιο ψωμί.
Πίτες στο The Black Salami Microbakery
Χορτόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, τυροπιτάρι και ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ και σάλτσα από ντομάτες San Marzano βρίσκεις καθημερινά στο microbakery των Εξαρχείων. Όλα φτιάχνονται καθημερινά από το μηδέν στη σχεδόν ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού, με την ομάδα να δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες. Εδώ, οι πίτες τρώγονται άνετα για κυρίως γεύμα.
Bun κάρδαμο στο Kora
Η αρτοποιός, pastry chef και συνιδιοκτήτρια του bakery, Ιάνθη Μιχαλάκη, έχει δώσει τη δική της εκδοχή για αυτό το αρωματικό ψωμάκι. Η γλυκιά αφράτη ζύμη, που προκύπτει έπειτα από ολονύκτια ζύμωση (καθώς χρησιμοποιείται φυσικό προζύμι) αναμειγνύεται με κάρδαμο και αρωματικό σιρόπι. Το αποτέλεσμα είναι ίσως το πιο comfort συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι που θα μπορούσες να επιλέξεις.
Babka και lime cake στο Moden
Ο ζαχαροπλάστης Παύλος Τσιολέκας αναγνωρίζει τη σημασία των καλών πρώτων υλών. Ρολά κανέλας με κρέμα ή σκέτα, σοκολατένια babka και buns κάρδαμο που ωριμάζουν σχεδόν για δύο εικοσιτετράωρα, apple pie crumble και φυσικά το lime cake (ένα από τα highlights) είναι όσα βρίσκεις καθημερινά στο κατάστημα.
Κέικ λεμόνι στο Τρομερό Παιδί
Ψωμιά, μπαγκέτες, pastries, τυρόπιτες και άλλα τόσα βρίσκεις στον φούρνο των Ιλισίων που εμπλουτίζει συνεχώς το μενού του. Γιατί λοιπόν να επιλέξεις ένα κέικ; Δε βρίσκεις συχνά κέικ με αληθινά υλικά, χωρίς έτοιμα μείγματα, σχετικά άγλυκο. Ο συνδυασμός μέλι και λεμόνι είναι τόσο ταιριαστός, το κέικ είναι ολόφρεσκο και θεωρείται πια κλασικό για τους τακτικούς πελάτες.
Ψωμί με σοκολάτα στο Betty’s Bakery
Στον κατάλογο του Βetty’s bakery υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη ψωμιού, από το παραδοσιακό ηπειρώτικο, μέχρι πιο σύγχρονες συνταγές, όπως το πολύσπορο με κουρκουμά το ψωμί τοστ με αλεύρι ζέας.
Μια πραγματικά υγιεινή λιχουδιά όμως είναι το σοκολατένιο ψωμί χωρίς καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με πραλίνα φουντουκιού Vegalina.
Viennoiserie στο 72H Artisanal Bakery
Στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως γωνία με Πατρώου, στο 72H Artisanal Bakery, ξεκουράζονται και ψήνονται ψωμιά και αρτοσκευάσματα με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών. Ο Executive Chef της ERGON, Παναγιώτης Ξάνθης, έχει ως συνοδοιπόρους του σε αυτό το ταξίδι, τον Νίκο Χανδόλια, Head Creative Baker και τον Μάρτιν Κιτάν, Pastry Chef με ανήσυχο πνεύμα και μεγάλη αγάπη για την τέχνη της viennoiserie. Κάνε μία στάση για ολόφρεσκα σάντουιτς, αλμυρά rolls, κρουσάν και άλλα αρτοσκευάσματα.
Banana bread στο Fika
Το banana bread γνώρισε μεγάλες δόξες κατά την περίοδο της καραντίνας και τελικά έγινε αγαπημένη συνήθεια. Στο Fika φτιάχνουν το καλύτερο της πόλης, με προζύμι και κομμάτια σοκολάτας. Είναι άγλυκο και κάθε κομμάτι είναι ευχάριστα χορταστικό.
Κρουασάν και ζύμες στα Άκρα
Το πρωινό αξίζει πραγματικά στα Άκρα, κι αυτό γιατί βρίσκεις εξαιρετικά καλοφτιαγμένες ζύμες – από κρουασάν και rolls μπαχαρικών μέχρι σάντουιτς και αυγά όλα χειροποίητα με άριστες πρώτες ύλες. Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης δε χρησιμοποιεί λευκή ζάχαρη, επιλέγει βιολογικά φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους και επιλέγει άλευρα που δεν έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία. Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι λόγοι για να ξεκινήσεις πρωί-πρωί για το Παγκράτι, αρκεί το άρωμα της φρεσκοψημένης ζύμης και των γλυκών για να πειστείς.
Σάντουιτς στο Morning Bar
Θα κάνεις στάση για τον καλοφτιαγμένο καφέ και θα φύγεις με χειροποίητη πίτα ή ένα λαχταριστό cookie. Στο Morning Bar, τα Σαββατοκύριακα φτιάχνουν νόστιμα σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί και λαχταριστά υλικά.
Κρουασάν φιστίκι στο Neropistolo
Το τραγανό κρουασάν που φτιάχνουν οι Kamel Saci και Γεωργιάννα Φοντριέ στο new age bakery στην οδό Βουλής βγαίνει σε διάφορες εκδοχές, από το πιο απλό, βουτύρου μέχρι με σοκολάτα και φιστίκι.
Αν είσαι λάτρης του τελευταίου, εδώ βρίσκεις μια πληθωρική εκδοχή.
Τυρόπιτα στο Τσόφλι
Εδώ, η τυρόπιτα φτιάχνεται με ζύμη τάρτας και αρκετό, αληθινό βούτυρο. Είναι μία από τις πιο νόστιμες της Αθήνας και έχεις κάθε λόγο να φτάσεις μέχρι την Αγία Παρασκευή, αν δεν κινείσαι ήδη στο βόρειο τμήμα της πόλης, για να την απολαύσεις.