Το δείπνο στο Tudor Hall είναι μία γαστρονομική εμπειρία που θα αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή
- 26 ΙΟΥΛ 2022
Κι όταν περάσεις από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο και αντικρίσεις την Ακρόπολη και τη φωτισμένη Αθήνα, αφήνεις για λίγο πίσω αυτή την αισθητική και μένεις ακίνητος για λίγα δευτερόλεπτα να νιώσεις ευγνωμοσύνη που υπάρχουν μέρη στην πόλη που προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη αυτή τη θέα.
Σίγουρα, ειδικά τους θερινούς μήνες, θα συναντήσεις στα γύρω τραπέζια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ανθρώπους που περνούν λίγα ή περισσότερα βράδια στην πόλη μας και επιλέγουν να μυηθούν στον γαστριμαργικό πλούτο της χώρας μας μέσα από ένα εστιατόριο το οποίο είναι άξιος πρεσβευτής του νέου κύματος που έφερε η σύγχρονη γενιάς Ελλήνων σεφ.
Η παρουσία του Αστέριου Κουστούδη στη θέση του Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George και όσα έχει φέρει στη γαστριμαργική ζωή του τόπου μας, είναι άλλωστε ο κύριος λόγος που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα εστιατόρια των δύο ξενοδοχείων όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, στο μενού του Tudor Hall ξετυλίγεται το ταλέντο και το πάθος του Νίκου Λειβαδιά για τη σύγχρονη κουζίνα, τον οποίο βλέπουμε στη θέση του Chef de Cuisine. Μετά την πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία του σε μεγάλα εστιατόρια της Σαντορίνης, αναλαμβάνει τα ηνία του Tudor Hall, μία απόφαση που χαρακτηρίστηκε τολμηρή με δεδομένη την προϊστορία του εστιατορίου αλλά τόσο μα τόσο σωστή, βάσει αποτελεσμάτων.
Αυτά που δοκιμάσαμε ένα όμορφο βράδυ στο Tudor Hall είναι όχι απλά όσα ζητάς από ένα degustation δείπνο στην πόλη αλλά ταυτόχρονα είναι πιάτα τα οποία παίρνουν από το χέρι το εστιατόριο αυτό και το κάνουν να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Πριν μιλήσουμε για το φαγητό, θα σταθώ σε ένα σημείο που είχα λίγο αμελήσει τους τελευταίους μήνες. Η εξυπηρέτηση, η ευγένεια του προσωπικού και ο ρυθμός του δείπνου είναι στοιχεία τα οποία τείνουν να παραμελούν τα νέα εστιατόρια. Και όχι, το να βιώνεις ένα δείπνο με την σημασία και τη βαρύτητα που είχε στα εστιατόρια μιας άλλης εποχής δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι και κάτι παλιό. Είναι κάτι που εκτιμάς βαθιά και μπορεί να δώσει ουσία στην εμπειρία του δείπνου.
Το Degustation Menu που δοκιμάσαμε είναι μία αρμονική εμπειρία. Σαν θερινή σονάτα, πότε αλέγκρα και πότε πιο αργή αλλά σε απόλυτη συμφωνία με τον τόπο, την αισθητική και το ζητούμενο. Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου επιβεβαίωνα αυτό που είπα φωναχτά δοκιμάζοντας τα Canapés στο καλωσόρισμα. Μικρές γευστικές εκρήξεις στο στόμα, από εκείνες που αναρωτιέσαι πώς προκύπτουν παντρεύοντας υλικά τόσο γνώριμα ως πρώτη ύλη αλλά τόσο μεταμορφώσιμα όταν συνδυάζονται. Αυτό ήταν που ένιωθα σε όλη τη διάρκεια του δείπνου, όπως στο παγωτό πατάτας με την καλοκαιρινή τρούφα, μια δροσερή έκπληξη αλλά ταυτόχρονα και ένα πιάτο με απίστευτο βάθος στη γεύση.
Ο μπακαλιάρος με γαρίδες κοιλάδας, σάλτσα βουτύρου και αυγά καπνιστής πέστροφας ήταν σίγουρα το highlight του μενού. Ανώτερος ακόμα και της φήμης που το ακολουθούσε ως το πιάτο που αγαπούν οι περισσότεροι στο μενού, θα μπορούσε να σταθεί σε κάθε ελληνικό degustation menu.
Το μοσχάρι με πατάτα pavé, πουρέ αρακά, ντομάτα κονφί, κουκουνάρι, ελιά πράσινη και σάλτσα με τρούφα ήρθε να παντρέψει γεύσεις και επιγεύσεις των προηγουμένων πιάτων και να κλείσει όμορφα την εμπειρία πριν από τα γλυκά.
Κι εκεί μία ακόμα έκπληξη. Κρέμα βασιλικού, μαρμελάδα και σορμπέ από φράουλα, τραγανή ζύμη με κάπαρη και ξινήθρα. Γεύσεις και υφές που έβρισκαν νόημα μόνο όταν συνυπήρχαν στο κουτάλι και το στόμα, σε έναν υπέροχο συνδυασμό.
Το φινάλε γράφτηκε με απολαυστικά Mignardises που άφησαν μια γλυκιά ανάμνηση από αυτό το δείπνο. Με την Ακρόπολη φωτισμένη, έναν κύριο στο διπλανό τραπέζι να ζητά επίμονα να μεταφέρουν τα συγχαρητήρια στον σεφ, πολίτες του κόσμου να απολαμβάνουν το όμορφο βράδυ στην Αθήνα και εμάς να επιβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά ότι αν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουρα υπερήφανοι σε αυτή τη χώρα είναι για τις πρώτες ύλες, το φαγητό μας και τα χέρια στα οποία τα εμπιστευόμαστε.
Tudor Hall, Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, Αθήνα, τηλ: 2103222210