Φωτογραφίες: UNHCR/ Socrates Baltagiannis
ΓΕΥΣΗ

Το φεστιβάλ μαγειρικής Cooking #WithRefugees επιστρέφει στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου 2024 για να παρουσιάσει ασυνήθιστες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συνύπαρξης.

Πρωτότυπες γεύσεις και μαγειρικούς συνδυασμούς που θα σε ταξιδέψουν στην κουζίνα του Ιράκ, της Γουινέας, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας θα απολαύσεις από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6), το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees επιστρέφει στην πόλη για να παρουσιάσει ασυνήθιστες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συνύπαρξης και της συμπερίληψης.

Για μία ακόμα χρονιά, το Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με εταίρους της, συνδυάζει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με τις γεύσεις και τις αναμνήσεις που φέρνουν μαζί τους πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα. Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, οι σεφ ενώνουν τις δυνάμεις και το μεράκι τους σε πέντε αθηναϊκά εστιατόρια και café ενώ δε θα λείψουν οι παράλληλες εκδηλώσεις κι εκτός της πόλης.

Η Ιρακινή Khane Habdulla και ο Χριστόφος Πέσκιας
Η Ιρακινή Khane Habdulla και ο Χριστόφος Πέσκιας

Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με την Ιρακινή Khane Habdulla στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του μεζεδοπωλείου Dopios. Η Khane θα μοιραστεί το μυστικό της κουρδικής εκδοχής των περίφημων kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Κύπριο σεφ Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και θα συνεργαστεί με τη σεφ Ρίτα Καββαθά για μια «πειραγμένη» πρόταση του κλασικού γεμιστού dolma.

Γιάννης Μαρκαδάκης, Diallo Safaye και Κλεομένης Ζουρνατζής στις Σεϋχέλλες
Γιάννης Μαρκαδάκης, Diallo Safaye και Κλεομένης Ζουρνατζής στις Σεϋχέλλες

Στις γνώριμες Σεϋχέλλες οι Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης θα υποδεχτούν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα. Οι προσεγμένες γεύσεις του Diallo και η εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα συνδυάζοντας από τοπικές συνταγές της Γουινέας μέχρι παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και ιταλική γαστρονομία, θα βρουν την ιδανική φιλοξενία σε ένα μαγαζί, που όπως λέει, αγαπάει το να «μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, να τρώμε φαγητό νόστιμο κι απλό και να λέμε ιστορίες».

Στην καρδιά της Αθήνας, η οικογένεια του Feyrouz προσφέρει εδώ και χρόνια χειροποίητο, υψηλής ποιότητας, σύγχρονο street food. Η κυρία Feyrouz, μητέρα και μαγείρισσα της ομάδας του μαγαζιού, με καταγωγή η ίδια από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρέττας, αποτελεί την ιδανική οικοδέσποινα για την Aram (Mahboubeh) Dorostkar από το Ιράν και τις αρωματικές συνταγές της.

Η Aram και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή θα συνδυάσουν τις γεύσεις τους στο Feyrouz
Η Aram και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή θα συνδυάσουν τις γεύσεις τους στο Feyrouz

Στο Λοκάλι και συγκεκριμένα στη δροσερή αυλή του, ο Mamadou Oury Diallo θα συστήσει τη Γουινέα και τον γευστικό πλούτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί. Οι σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος και Δημήτρης Στράτης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Μamadou, προτείνοντάς μας από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο café – πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν σε μια συνεργασία με ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Μη χάσεις την πορτοκαλόπιτα του Θωμά, το αρωματικό γλυκό με κάρδαμο και τα πιτάκια με κιμά της Sardar.

Η δυναμική μαγείρισσα Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, συναντά την πολύχρωμη καντίνα της Γαλιάντρας. H σεφ Γωγώ Δελογιάννη καλωσορίζει για άλλη μια χρονιά το Cooking #WithRefugees και μαζί με την Blessing θα σε παρασύρουν στο δίλημμα «τηγανητή πατάτα ή τηγανητή plantain;» και πολλά ακόμα στο πιο χαρούμενο κλείσιμο του Φεστιβάλ.

***

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees 2024

Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Ιουνίου
Khane Habdulla & Χριστόφορος Πέσκιας / Dopios, μετά τις 6 μ.μ.

Τρίτη 18 Ιουνίου
Diallo Safaye & Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής, Γιάννης Μαρκαδάκης / Σεϋχέλλες, μετά τις 6 μ.μ.

Τετάρτη 19 Ιουνίου
Aram (Mahboubeh) Dorostkar & Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή / Feyrouz, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.
Mamadou Oury Diallo & Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος, Δημήτρης Στράτης / Λοκάλι, μετά τις 6 μ.μ.

Πέμπτη 20 Ιουνίου
Sardar Hasemi & Θωμάς Αυλακιώτης / Myrtillo, μετά τις 5 μ.μ.

Πέμπτη 20 Ιουνίου
Blessing Ibeakam & Γωγώ Δελογιάννη / Γαλιάντρα, μετά τις 6 μ.μ.

Μπορείς να κάνεις κράτηση επικοινωνώντας απευθείας με τα εστιατόρια. Φωτογράφισε το πιάτο που απόλαυσες, μάθε κάτι από τον/τη σεφ που το μαγείρεψε και μοιράσου ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία στα social media (@UNHCRGreece, #WithRefugees) δείχνοντας την αλληλεγγύη σου τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees θα υπάρξουν ειδικές παράλληλες εκδηλώσεις εκτός Αθηνών.