Φωτογραφίες: OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Το γκιουζέλ είναι το γλυκό που θα σε οδηγήσει μέχρι την Κερατέα

Στο ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. φτιάχνουν μία παραλλαγή του εκμέκ, με βάση από σιροπιασμένο καταΐφι, κρέμα και μία ανάλαφρη συνταγή πασπαλισμένη με κανέλα.

Για τους Αθηναίους που έχουν εξοχικό στην περιοχή αλλά και για όσους επιλέγουν τις τριγύρω παραλίες για τις βουτιές τους το καλοκαίρι, η ύπαρξη του γκιουζέλ στην Κερατέα ήταν ένα μικρό, γλυκό μυστικό.

Μόνο που αυτό το λαχταριστό γλυκό, δημιούργημα του Θεμιστοκλή Ζαϊμίδη, απέκτησε τόση δημοτικότητα μέσα στα χρόνια, που οι φανατικοί υποστηρικτές δεν λογαριάζουν ούτε τα χιλιόμετρα ούτε την εποχή.


Το ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. ήταν και παραμένει οικογενειακή υπόθεση, παρόλο που από πίσω βρίσκεται ένα ολόκληρο εργαστήριο και μία ομάδα 15 ατόμων. Το όνομα άλλωστε προκύπτει από τα αρχικά της οικογένειας Ζαϊμίδη. Θεμιστοκλής, ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Ευαγγελία, η μεγαλύτερη κόρη που είναι πια και υπεύθυνη της παραγωγής, Κατερίνα, η δραστήρια μητέρα και Αλεξάνδρα, η μικρή κόρη που ασχολείται με τη διαχείριση και τα οικονομικά της επιχείρησης.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Παρίσι, ο Θεμιστοκλής Ζαϊμίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1992. Το 2000 αποφάσισαν με τη σύζυγό του να κάνουν πια μόνιμη κατοικία τους ένα εξοχικό σπίτι στην Κερατέα και κάπως έτσι βρέθηκαν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή.


Τα καλά υλικά, φρεσκάδα, η ποιότητα και η γεύση αποτελούν βασικούς πυλώνες για το ζαχαροπλαστείο. Όλα τα γλυκά είναι νωπά, από την παραγωγή στην κατανάλωση και δεν υπάρχει τίποτα κατεψυγμένο. «Ο χρόνος ζωής τους είναι στο σπίτι σας», λέει ο ιδιοκτήτης, τονίζοντας μάλιστα ότι όλες οι δημιουργίες τοποθετούνται σε σκεύη, τόσο σε ατομικό όσο και μεγάλο μέγεθος, για την καλύτερη διατήρησή τους στο ψυγείο μας.


Η αρτιότητα κάθε συνταγής είναι ο βασικός στόχος στο Θ.Ε.Κ.Α. Για το γκιουζέλ, λοιπόν, που στα τουρκικά σημαίνει «όμορφο», ο δημιουργός έφτιαξε μία παραλλαγή του εκμέκ που θα ικανοποιούσε πρωτίστως τον ίδιο και στη συνέχεια τον κόσμο που το αγάπησε. Ήταν η εποχή που μεσουρανούσαν τα τουρκικά σήριαλ στην τηλεόραση και κάπως έτσι, το 2011, προέκυψε η ιδέα του γλυκού.

Μία βάση από σιροπιασμένο καταΐφι, μια κρέμα κάπου ανάμεσα σε πατισερί και πολίτικη και μία ανάλαφρη άγλυκη σαντιγί πασπαλισμένη ελαφρώς με κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που δεν σε λιγώνει, που τρώγεται σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις γιατί πάντα θέλεις μία κουταλιά ακόμα.


Πέρα από το γλυκό – πρωταγωνιστή, η γκάμα τους περιλαμβάνει κι άλλες εξαιρετικές επιλογές. Ατομικά cheesecake με το χειροποίητο, βουτυρωμένο μπισκότο και μαυροκέρασο, σουφλεδάκια και speculoos, και οικογενειακές συσκευασίες lemon pie με διακριτική οξύτητα, golden brownie (μία νέα προσθήκη, έμπνευση της Αλεξάνδρας), προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος και υγείας, μιλφέιγ και τιραμισού με τα δικά τους σαβαγιάρ, μασκαρπόνε, κρασί Marsala και ιταλικό κακάο.


«Δύο χρόνια κάναμε δοκιμές για το μιλφέιγ, για να είναι όπως ακριβώς πρέπει. Όταν φτιάχνεις μία ήδη υπάρχουσα συνταγή, όλα πρέπει να είναι άρτια. Κι όταν αλλάζεις τη δομή ενός γλυκού, τότε δεν μπορείς να του δώσεις το ίδιο όνομα με πριν», λέει ο Θεμιστοκλής Ζαϊμίδης.


Το πελατολόγιο τους επεκτείνεται σε όλη την Αττική, όμως παρά το γεγονός ότι ο κόσμος καταφτάνει από παντού, φροντίζουν και οι ίδιοι να εξυπηρετούν με διανομές κατ’οίκον κάθε Σάββατο, με ειδικό όχημα-ψυγείο.


Αν αναζητάς μία αφορμή όμως για μία χαλαρή βόλτα, αξίζει να κάνεις τη διαδρομή μέχρι το ζαχαροπλαστείο. «Το γλυκό είναι στιγμή χαράς, πρέπει να προσφέρει χαμόγελο. Δεν τρως για να χορτάσεις», υπενθυμίζει ο Θεμιστοκλής Ζαϊμίδης, που έχει μοιράσει πολλά χαμόγελα στη ζωή του.

Exit mobile version