Το παγωτό μπανάνα είναι η γεύση του καλοκαιριού
- 3 ΜΑΙ 2023
Ένα από τα παγωτά της παιδικής μας ηλικίας ήταν η μπανάνα με τη χαμογελαστή φάτσα. Ένα από τα πρώτα εύκολα smoothies που μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας ήταν ρίξουμε μπανάνες, γάλα και μέλι ή κακάο σε ένα μπλέντερ. Και φυσικά να μην ξεχνάμε το Banana Split.
Μεγαλώνοντας, οι μπανάνες συνεχίζουν να αποτελούν το πιο εύκολο φρούτο για το γραφείο και είναι η εύκολη απάντηση στο γλυκό της διατροφής. Για πολλούς είναι ίσως το πιο comfort και ευκολοφάγωτο φρούτο που υπάρχει. Απλώς ξεφλουδίζεις και απολαμβάνεις. Τώρα, φαίνεται ότι η μπανάνα είναι πια και μια niche γεύση παγωτού που μπορεί να γίνει αναμφισβήτητα η γεύση του καλοκαιριού.
Για τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, ιδιοκτήτη του Django, που ξεκίνησε από τη Σύρο κι έφτασε στην Αθήνα για να δείξει τι εστί φυσικό παγωτό, η μπανάνα ήταν η πρώτη γεύση με την οποία πειραματίστηκε. Ακολούθησε η φράουλα στα σορμπέ αλλά αυτό είναι ίσως μία άλλη ιστορία. «Όταν κατάλαβα πως τα σορμπέ γίνονται χωρίς πηκτικό και λοιπά σκονάκια, κατάλαβα πως τα φρούτα έχουν πηκτικές ιδιότητες. Επίσης, όταν ήμουν μικρός έβαζα γάλα, μπανάνα και μέλι στο μπλέντερ και το έπινα. Κλικ ένα, κλικ δύο».
Κάπως έτσι, το 2016 στο πρώτο παγωτατζίδικο της Σύρου, αποφάσισε να ρίξει γάλα, μπανάνες και ζάχαρη σε έναν κουβά και να τα ανακατέψει. Κι αφού το έβαλε στην παγωτομηχανή, το αποτέλεσμα ήταν ένα παγωτό με πλούσια υφή, αρκετά γλυκό και με δυνατή γεύση μπανάνας.
«Οι μπανάνες που είχα χρησιμοποιήσει ήταν κατακίτρινες. Μέγιστο λάθος. Έπρεπε να είναι υπερώριμες. Αυτό το ξέρω τώρα» θα πει σήμερα. Αφού τελείωσε τη βιτρίνα του κι έφυγε για το σπίτι του, μετά από δύο – τρεις ώρες, είχε ένα τηλεφώνημα από το μαγαζί όπου τον ενημέρωναν ότι το παγωτό του είχε γίνει μωβ.
«Το παγωτό μπανάνα είχε γίνει μωβ. Λέω, πάει χάλασε. Δοκιμάζω και είχε ίδια γεύση με πριν. Αναζητώ πληροφορίες στους βασικούς πληροφοριοδότες μου. Κώστας Πρέκας στο διάσημο μπακάλικο απέναντι. Δεν ήξερε κάτι. Στο μανάβικο της αγοράς ξαποσταίνει για λίγο ο Μάνος Κωσταρίδης, ένας από τους πρώτους καλούς σεφ της Σύρου. Ρε Μάνο, το παγωτό μπανάνα έγινε μωβ. Γέλασε. Λεμόνι ή πορτοκάλι ρε. Οξειδώνεται η μπανάνα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βάζω και χυμό λεμόνι. Το παγωτό έμεινε άσπρο μέχρι το βράδυ. Έλα όμως που κανείς δεν το έπαιρνε. Σχέδιο δύο. Βάλε καραμέλα και κάσιους και θα το φάνε. Αλλά τι καραμέλα; Cajeta που έβαζε ένας Μεξικανός streetας στο Leeds που σπούδαζα σε κάτι churros που έφτιαχνε. Πως φτιάχνεται η cajeta? Ας όψεται το Ίντερνετ».
Η γεύση παγωτό μπανάνα του Django είναι βγαλμένη από τα παιδικά μας χρόνια και είναι πέρα για πέρα φυσική: Γάλα, μπανάνα, ζάχαρη και χυμό λεμόνι. Κάσιους δε θα βρεις, μιας και ο Κωνσταντίνος δε θέλει να ενισχύσει την ανηθικότητα που διέπει τις συνθήκες εργασίας των αγροτών. Το παγωτό περιχύνεται όμως με χειροποίητη Cajeta, την «καραμέλα των φτωχών του Μεξικού», όπως την περιγράφει, η οποία περιέχει κατσικίσιο γάλα, ελάχιστη φυσική σόδα και πολύ λίγη ζάχαρη. Για όσους έχουν υιοθετήσει μια διατροφή απαλλαγμένη από γαλακτοκομικά, η μπανάνα μετατρέπεται επίσης σε γεύση παγωτού banana bread, 100% vegan.
Το παγωτό μπανάνα είναι η απάντηση στις απλές, νοσταλγικές γεύσεις. Και το γεγονός ότι μπορείς να το βρεις στην πιο φυσική του εκδοχή, χωρίς κρυφά συστατικά, το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό. Τόσο που μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και για πρωινό, όπως το μπανάνα σορμπέ του Maraboo. Στο παγωτατζίδικο της Αρχελάου, που εμμένει στο φρέσκο παγωτό, χωρίς αρώματα, χρώματα και άλλα συντηρητικά, αναβιώνουν το Banana Split. Μια γεύση παγωτό που φτιάχνεται με μπανάνες, βιολογικά αυγά και κομμάτια σοκολάτας (επίσης βιολογική). Υπάρχει επίσης και παγωτό ξυλάκι με μπανάνα και φιστικοβούτυρο χωρίς καθόλου ζάχαρη, για τον σκύλο σου.
Για την ιστορία, στον Tillas σερβίρουν ακόμα την κλασική εκδοχή του Banana Split – φαντάσου ένα μπολ «γόνδολα» με τρεις μπάλες παγωτό (βανίλια, σοκολάτα και φράουλα) και μπανάνα, που περιχύνονται με σιρόπι και γλυκό κεράσι, φιλέ αμύγδαλο, σαντιγί, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ένα κερασάκι στην κορυφή.