ΓΕΥΣΗ

Το σάντουιτς του Guarantee ήταν viral πριν τα social media

35 χρόνια τώρα το σαντουιτσάδικο στο Κουκάκι γεμίζει τα ψωμάκια του με εκλεκτά υλικά και παραμένει η καλύτερη επιλογή για ποιοτικό street food.

Δεν υπάρχουν μυστικά μέρη στην Αθήνα. Ας αναδιατυπώσω. Δεν υπάρχουν και πολλά μέρη που μένουν κρυφά για καιρό στην πόλη. Το φαγητό αποτελεί μέρος της ποπ κουλτούρας, τρεντάρει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok και αρκεί να βρεθείς σε μία παρέα που ψάχνεται λίγο παραπάνω για να μάθεις κάτι που ίσως δεν είχες ακούσει μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά, σε μία πόλη που αλλάζει και εξελίσσεται πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο για να ανακαλύψεις ή να ξαναθυμηθείς.

Δεχόμαστε τόση πληροφορία που είναι αδύνατο να μη χαθούμε μέσα σε αυτή, να τη διαχειριστούμε προς όφελός μας και τελικά να ξεχωρίσουμε κάτι που αξίζει πραγματικά. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για τα παλιά μαγαζιά, αυτά που έχουν γραφτεί, έχουν γίνει γνωστά από στόμα σε στόμα, που η φήμη τους έχει ταξιδέψει ακόμα και εκτός συνόρων από ενθουσιώδεις επισκέπτες που έτυχε να τα ανακαλύψουν.

Το Guarantee είναι ένα από αυτά. Άνοιξε τις πόρτες του το 1988, όταν ο κύριος Γιάννης, ναυτικός στο επάγγελμα, αποφάσισε να πιάσει μόνιμα στεριά και να στήσει ένα μικρό μαγαζί στη Βεΐκου, πολύ πριν να γίνει η περιοχή πόλος τουριστών και γεμίσει Airbnb. Το σάντουιτς του Guarantee έγινε viral στην Αθήνα πριν μπουν τα social media τόσο πολύ στη ζωή μας.

Όποιος δοκίμαζε, ερχόταν ξανά και ξανά, το μοιραζόταν με φίλους του. Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στο Guarantee, είχα φύγει σχεδόν σκαστή από την τότε δουλειά μου, προκειμένου να προλάβω. Το μεσημέρι, είχε ξεπουλήσει.

guarantee

Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό; Αρχικά οι άνθρωποι. Ο κύριος Γιάννης πάντα χαμογελαστός, πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει όσο μεγάλη κι αν ήταν η ουρά απέξω. Στο απέναντι πόστο, η σύζυγός του η κυρία Χαρούλα να φτιάχνει φανταστικούς φρέσκους χυμούς πριν την επέλαση των juice bars. Και φυσικά, τα σάντουιτς ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Λαγανίτσα, καμπαγιού, τσιαπάτα, χωριάτικο, ακόμα και ψωμί ζέας ή ντίνκελ είναι μερικές από τις επιλογές για να ξεκινήσεις.

Η ποικιλία στα υλικά ξεπερνάει τις προσδοκίες από ένα συνοικιακό σαντουιτσάδικο. Τσορίθο, μορταδέλα, προσούτο, ροστ μπιφ, χαμόν, γκορκονζόλα, ροκφόρ, blue cheese, μπρι, μοτσαρέλα, κατσικίσιος κορμός είναι μερικές από τις προτάσεις σε αλλαντικά και τυριά. Και ύστερα είναι όλα τα υπόλοιπα υλικά που φανερώνουν το μεράκι των ιδιοκτητών του. Ζυμώνουν τα μπιφτέκια τους, φτιάχνουν την ομελέτα τη στιγμή της παραγγελίας, ψήνουν τα λαχανικά τους και κάνουν μόνοι τους από την αρχή όλες τις σάλτσες.

Ο κύριος Γιάννης δε σε αφήνει να μπερδευτείς, να χαθείς στην πληθώρα των υλικών και να το παρακάνεις. Θα σε συμβουλεύσει για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα, θα σου προτείνει υλικά που ξέρει ότι ταιριάζουν μεταξύ τους. Και θα πάρει τον χρόνο του να τα ετοιμάσει, δίνοντας την πρέπουσα σημασία σε αυτό που κάνει 35 χρόνια τώρα.

GUARANTEE