Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Τα καλύτερα παλιά και νέα σουβλάκια της Αθήνας

Μία μικρή και συμπυκνωμένη λίστα που τα έχει όλα: γύρο, καλαμάκι, μπιφτέκι και κεμπάπ.

Σουβλατζίδικα υπάρχουν πολλά. Πραγματικά καλό σουβλάκι ωστόσο δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Η παρακάτω λίστα είναι μικρή και συμπυκνωμένη, όμως τα έχει όλα: γύρο, καλαμάκι, μπιφτέκι και κεμπάπ.

Η Κάψα του Χριστόφορου Πέσκια ήταν ανάμεσα στις αφίξεις του καλοκαιριού. Αποδείχθηκε μία ενδιαφέρουσα προσθήκη στην περατζάδα του κέντρου, αλλά και για μία γρήγορη στάση στη Σκουλενίου (στον αριθμό 4). Ο φαρδύς πεζόδρομος ευνοεί να καθίσεις και να φας το σουβλάκι σου χωρίς βιασύνη, πίνοντας μία παγωμένη μπίρα και τσιμπολογώντας φρέσκες πατάτες τηγανητές στο πλάι, που εδώ τις κάνουν εξαιρετικά τραγανές.

Θα δεις τον γύρο να ψήνεται οριζόντια, τον σεφ να πηγαινόερχεται και να δίνει οδηγίες (σημαντικό αν με ρωτάς το να βρίσκεται στο μαγαζί του), και θα φας κλασικές επιλογές αλλά όπως τις φαντάστηκε ο ίδιος. Τα signature τυλιχτά τού περιλαμβάνουν χοιρινό καλαμάκι με κυπριακό pico de gallo -που δίνει δροσιά- και τζατζίκι και καλαμάκι κοτόπουλο με μαγιονέζα κάρι, ενώ δεν λείπει και η κερατένια σάλτσα για όσους θέλουν λίγη ένταση στο σουβλάκι τους.

Όπως οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκπέσανε, έτσι και στη Βόλβη (Ευρυπίδου 24-26) δεν συγχωρούν όσους ζητούν πατάτες με το σουβλάκι τους. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από σουτζουκάκι μοσχαρίσιο και χοιρινό καλαμάκι είτε σε μερίδα είτε σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος πάπρικας. Pit stop όταν κυκλοφορείς πεινασμένος στο εμπορικό τρίγωνο και θέλεις να κάνεις μία στάση για να ανακτήσεις δυνάμεις και να συνεχίσεις.

Κομμάτι του σκηνικού της Ομόνοιας αποτελεί ο Λευτέρης ο Πολίτης (Σατωβριάνδου 20) εβδομήντα χρόνια και βάλε, παραμένοντας κλασικός ακόμα κι αν έχει αποκτήσει ένα δεύτερο κατάστημα στην οδό Ρόμβης. Κεμπάπ σε μαλακή πίτα με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και καυτερή πάπρικα είναι η μόνη παραγγελία που έχεις να κάνεις. Για τους πιο μερακλήδες, υπάρχει και σουτζούκι.


ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Στις γειτονιές του Πειραιά βρίσκεις μερικά από τα καλύτερα σουβλατζίδικα. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα μιας και ο καθένας βρίσκει αυτό που του ταιριάζει λίγο παραπάνω. Με οδηγό την κόκκινη σάλτσα, ένα στοιχείο που κάνει το σουβλάκι (επικίνδυνο να σε λερώσει) λαχταριστό, το Ροδόπολις – Κοσμίδης (Ανδριανού 13) στο Κερατσίνι παραμένει πάντα αγαπημένο. Κρατάει τη συνταγή μυστική και με αυτή περιχύνει τα μπιφτεκάκια πάνω στην πίτα που σερβίρονται με κρεμμύδι και ντομάτα.


Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Τη δική τους κόκκινη σάλτσα φτιάχνουν και στο Κοχύλι (Αγ. Γεωργίου 82) στον Κορυδαλλό. Η παραγγελία είναι μία: τυλιχτό με μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδι και φυσικά την προαναφερθείσα κόκκινη σάλτσα. Πατάτες δεν βάζουν μέσα αλλά εδώ είναι χειροποίητες και αξίζει να πάρεις μία μερίδα για τη μέση.


OneMan.gr

Ο Αιγύπτιος (Θράκης 58) στην Ηλιούπολη σερβίρει εδώ και τριάντα χρόνια τις σπεσιαλιτέ της λιβανέζικης κουζίνας. Θα βρεις όμως πεντανόστιμο σουβλάκι μοσχάρι και κεμπάπ (προσθέτουν λίγο αρνίσιο κιμά για γεύση και λιπαρότητα) που είναι πλασμένο σε λεπτό σχήμα. Το καλύτερο κομμάτι είναι οι ζεστές πίτες, που τις αλείφουν με σάλτσα ντομάτας και τις πασπαλίζουν με πάπρικα, φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό.

Σε μία γειτονιά του Πολυγώνου, εκεί που οι ανηφόρες δεν αστειεύονται, η Ήπειρος (Μπαταριά 23) είναι μια οικογενειακή ψησταριά που ψήνει έναν αποό τους καλύτερους γύρους της Αθήνας (αν τρως στον Αχιλλέα, καταλαβαίνεις). Είναι χειροποίητος και μικρής παραγωγής, ενώ σπιτικό είναι επίσης το μπιφτέκι τους που μπαίνει κι αυτό σε τραγανή πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι.

Τα Σουβλάκια της Λίλας (25ης Μαρτίου 41) στο Νέο Ψυχικό μπορεί να πέρασαν στα χέρια της επόμενης γενιάς αλλά δεν άλλαξαν και πολλά στο πέρασμα του χρόνου. Πήγαινε κατευθείαν στην επιλογή μπιφτέκι ή κοντοσούβλι με την τραγανή και ξεροψημένη πίτα σου. Το απ’ όλα της Λίλας ή «κομπλέ» όπως το λένε, έχει σπιτική σάλτσα ντομάτας, μία μικρή δόση μουστάρδας, ντομάτα και κρεμμύδι.

Exit mobile version