ΦΕΛΛΟΣ
ΓΕΥΣΗ

3 πιάτα για να δοκιμάσεις τώρα στα wine bars της Αθήνας

Προτάσεις σε τρία wine bars της πόλης για ένα νόστιμο pairing φαγητού και κρασιού (ή και spritz).

Τα wine bars είναι από αυτά τα μέρη που μπορείς να βρεθείς απλώς για ένα ποτήρι κρασί και ένα μικρό πιάτο, τόσο όσο ώστε να αποσυμπιεστείς μετά από μία ημέρα στη δουλειά και να επιστρέψεις στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί μία νόστιμη πρόταση για να σου αλλάξει τη διάθεση, όσο ανταλλάζεις τα νέα σου στο τραπέζι. Ή απλώς χαλαρώνοντας μόνος απολαμβάνοντας την παρέα του εαυτού σου.

Με τα περισσότερα μαγαζιά να εστιάζουν πια σε μικρότερα, πιο συμπυκνωμένα μενού φαγητού, η επιλογή ενός πιάτου έχει γίνει πια πιο στοχευμένη και εύκολη. Στο κομμάτι του κρασιού τώρα, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερο εύρος, αλλά με λίγη καθοδήγηση από μέρους σου, μπορείς να πιεις αυτό που φαντάζεσαι και να κάνεις ένα ωραίο pairing. Αν πάλι θέλεις να κινηθείς με κλειστά μάτια, κάνουμε την επιλογή για σένα.

Φιλέτο φρέσκου τόνου μαριναρισμένο σε shoyu dashi, κρέμα από αντζούγια Κανταβρίας, σάλτσα αμυγδάλου, φρέσκα σύκα και γλιστρίδα είναι μία ελαφριά, καλοκαιρινή πρόταση από το μενού του Oinoscent (Βουλής 45-47, Αθήνα).

Oinoscent

Plot twist για το κρασί που θα το συνοδεύσεις: ένα ερυθρό Aori Κοτσιφάλι, που έρχεται από την ενδοχώρα των Χανίων και χαρακτηρίζεται από φινέτσα, φρεσκάδα και φρούτο.


Φρέσκια άφιξη στην Αθήνα είναι το Φελλός (Κολοκοτρώνη & Βασιλικής), ένα wine bar με street διάθεση και funky διάθεση. Θα βρεις ωραία γραφιστικά στα ποτήρια, abstract πίνακες και T-shirts από το Oinoverse στους τοίχους και εύκολες προτάσεις σε κρασί (με ελληνικές ετικέτες) και μικρά πιάτα στον κατάλογο.

Fellos

Εκτός από το κρασί, εδώ αγαπούν και το απεριτίβο, το οποίο εντάσσουν στο παιχνίδι με τον δικό τους τρόπο (από τα μαγειρέματα των λικέρ σε sous vide μέχρι τις ανθρακώσεις και τα πιο ιδιαίτερα υλικά). Αυτό σημαίνει ότι μπορείς έχεις το δικό σου απεριτίβο διάλειμμα με ένα spritz και ένα από τα νόστιμα του καταλόγου, όπως ο γαύρος μαρινάτος με τσάτνεϊ πιπεριάς και βερίκοκο.


Το Junior Does Wine (Μεάνδρου 5, Αθήνα) μένει πιστό στην ιδέα των μικρών, οικονομικών πιάτων για τη μέση. Το ψωμί brioche με αγελαδινό βούτυρο, γαύρος μαρινάτο, αντζούγια) και πούδρα αποξηραμένων μυρωδικών είναι η τελευταία προσθήκη στο μενού και ο καλύτερος μεζές για λευκό κρασί.

Junior Does Wine

Πάντα βασισμένοι στην ιδέα της «μπουκιάς», το πιάτο αυτό περιλαμβάνει 4 – μια σημαντική λεπτομέρεια γιατί με αυτόν τον τρόπο καθεμία περιέχει και τα πέντε στοιχεία του πιάτου, άρα είναι ολοκληρωμένη. Η γλύκα του καψαλισμένου μπριός με τη φρέσκια λιπαρότητα του βουτύρου σε συνδυασμό με την οξύτητα και την αλμυρά των ψαριών δημιουργεί μια πληρότητα στο στόμα. Ένα λευκό κρασί, ιδανικά με υψηλή οξύτητα, όπως για παράδειγμα το Maya (Grolleau Gris από τον Λίγηρα) – που βρίσκεται και επίσημα στη λίστα του μαγαζιού – δημιουργεί ισορροπία και σε οδηγεί στην επόμενη μπουκιά (και γουλιά).